Most ingatlan bumm van, vagy nincs?

Most ingatlan bumm van, vagy nincs?

2016-04-19 11:35:09

Kötetlen beszélgetés két ingatlan guruval Sándor Viktóriával és Osadcow Gergővel akik megígérték nem beszélnek mellé.


Engedjék meg, hogy mindjárt a közepébe vágjak! Mit tekint az ingatlan szakma a teljes mélypontnak? Mikor voltak a lakásingatlan árak Önök szerint a mélyponton?

Sándor Viktória: A kérdés történelmi távlatból már jobban megítélhető. A 2008ban kezdődő válság idején a hirtelen visszaesett kereslet miatt a lakásárak csökkenni kezdtek. Ez a tendencia folytatódott azzal, hogy az építőipar is elveszitette a lendületét, a hitelfelvételi hajlandóság is egyre csökkent, a hitelezés lelassult. Ebben a környezetben 2008tól az ágazat mélyrepülésbe kezdett. Egyes elemzések szerint ez kb 2012 végén 2013 elején volt a mélyponton. 2013ban már a kamatok elég alacsonyak voltak és csökkenő tendenciájuk egy trendfordulót hozott. A befektetők ekkor kezdtek el a lakáspiac felé fordulni, ami 2014ben már érezhető volt az iparágban. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy a válság, nem minden kategóriára hatott azonos mértékben. 

Osadcow Gergő: Viszonylagos mélypontnak tekintjük azt, amikor a lakóingatlan piac tetszhalott állapotba kerül. Részvénypiaci analógiával élve, kicsi az ingatlanpiac volatilitása: azt pusztán az élethelyzetekből adódó tranzakciók (házasság, születés, válás, halál) tartják mozgásban, az új lakások iránti kereslet visszafogott, és a családi ház építések is elmaradnak. Legutoljára 2012-2014 között tapasztalhattuk meg ezt a mélypontot, amely elsősorban a gazdaságba és a konjunktúrába vetett hit hiányát mutatta: az emberek megszabadulnak a felesleges javaiktól (pl. nyaralók), és tartalékot képeznek ahelyett, hogy beruháztak, vagy elkötelezték volna magukat hosszú távra akár gyerekvállalással, akár bankhitel formájában.

Ahhoz a ponthoz képest – persze tudjuk nagy szórással – hol tartanak ma az ingatlan árak és mi várható egy éven belül? 

S.V.:Sajnos csak kevés ember dicsekedhet azzal, hogy látnoki képességei mindig visszaigazolhatóak. A mi területünkön pedig ez igazi kincset érne. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a gazdaság egyik legérzékenyebb területéről beszélünk. Egy politikai megfontolásból hozott döntés, egy rosszul elsült beruházás, egy kamatemelés, a tözsdei mozgások, de akár egy az ágazat kapcsán kedvező vagy kedvezőtlen külföldi hír , mind- mind befolyásolják az árakat. Ugyanis ezen a piacon is számolni kell a befektetőkkel. Az ő “étvágyuk” nagymértékben “felelős” azért, hogy az ingatlanárak az elmúlt két évben szárnyra kaptak. Azok ugyanis, akik korábban más befektetési területeken kamatoztatták pénzüket, a kamatok csökkenése miatt megtalálták az ingatlanpiacot. Ez pedig a lakást valóban lakhatási célból kereső polgároknak jelen esetben nem túl kedvező. Az árak a 2013as piaci árakhoz képest némely kategóriában – jellemzően a paneleknél- 50-70%al emelkedtek. 

O.G.: Minden túlzás nélkül mondom, hogy az újépítésű lakások árszintje elérte a 2009-es (válság előtti) évét. E téren a kínálat kettészakadt: a 10+10-es (kiemelt) CSOK-ra épült lakóingatlanok árszintje nem egész egy éven belül - változatlan műszaki tartalom mellett – közel 20%-kal felszökött, az újépítésű társasházi lakások árai - a meghirdetett 5%-os ÁFA ellenére - átlag 5-7%-kal emelkedtek. A használt ingatlanokra már csak árnyaltabban igaz a kereslet növekedése: továbbra is sláger a XI-XIII. és a XIV. kerület, illetve a kis alapterületű lakások szinte bárhol. A vevők elsősorban befektetési céllal érkeznek: részben vesznek-felújítanak-eladnak a budapesti magánbefektetők (gyakran nepperek segítségével), részben Airbnb-re (rövid idejű bérbeadásra, hostel céljára) keresik a lakásokat – ez ma a sláger, egy év alatt 70%-kal (4800-ról 8100-ra) növekedett a honi szállásmegosztó házigazdák száma.
A piaci automatizmusok mindig egyensúlyt teremtenek: ha valamire nagyobb a kereslet, mint a kínálat, annak az ára egy (vagy több) árszintet ugrik, vagy a fejlesztők elkezdik ezeket az igényeket kiszolgálni, és ilyen lakásokat építenek. Ha túlkínálat keletkezik, akkor az árleszorító hatású, illetve a fejlesztői kedv is alábbhagy. Egy éven belül még mindig növekedésre lehet számítani, de már jóval kisebb dinamikával, bár ez nagyban függ a kormány monetáris politikájától és az egyéb nem várt piaci beavatkozásoktól is.

Alig volt család, amelyik a karácsonyfa alatt ne álmodozott volna a saját, vagy a gyermekei lakásvásárlásáról. Jól volt időzítve a CSOK. Mit tud most erről az ingatlan szakma, tömegeket érint a lehetőség és rendkívüli ingatlan lázat hoz, vagy nem szól bele a fő folyamatokba?

S.V.: Ahogy mindig is voltak mindig is lesznek családokat ösztönző, szociálpolitikai eszközök. Az idő az, ami eldönti majd hogy ez valóban milyen hatással volt a piacra. Jelenleg túl “fiatal” még a rendszer ahhoz, hogy konkrét adatokkal szolgáljunk. Azt biztosan mondhatom, hogy az online media, hirdetési portálok is felkészültek a CSOK képes ingatlanok népszerűsítésére, kiemelésére. Sokan keresik is, de nem tudják igazából, hogy mit is vállalnak. A magam részéről a preciz tájékoztatást tartanám fontosnak. Magunk is képezzük a kollegákat arra, hogy tudjanak legalább elvi szinten beszélni a CSOKról és ne csak egy újabb divathullámként híresüljön el.

O.G.: A kormány intervenciója az építőipari ágazatban a 10+10 milliós CSOK és az 5%-os ÁFA révén véleményem szerint nem fenntartható. Nem az otthonteremtés a valódi célja, hanem egy nitro löket az ingatlan iparág gépezetébe: relatíve gyors megoldás a szakképzetlen munkaerő felszívására, és a kialakult demográfiai problémákra. Amúgy az érintett alvállalkozói láncon keresztüli GDP-re gyakorolt multiplikátor hatás, és a pénzfolyamok transzparenciája révén befolyó ÁFA miatt pusztán a kormány kiszámítható befektetéséről beszélünk. Szakmailag nem látjuk a garanciáit annak, hogy hosszú távú megoldást kínálna a lakásproblémára. Nem úgy, mint a beharangozott, szakmailag jól kidolgozott, de - megmagyarázhatatlan okokból - még mindig fiók mélyén heverő állami bérlakás program. Talán erre nagyobb szüksége lenne a lakosságnak, mint az „ingyen pénzre”, ami csak torzulásokat okoz az újingatlanok piacán, és amúgy is csak azok húzzák a hasznát, akik nem kifejezetten szorulnának rá.

Itt van az újszülött NOK is. Az ellenzék bíérálja, azzal, hogy pilótajáték, nincs mögötte garancia. Hagyjuk most a politikát! Mit mond az ingatlanos, hogyan reagált a piac, hogyan mozdultak az emberek?

S.V.: Itt picit ki szeretnék lépni a szerepemből. Nekem egyszerűen az 50es évek Békekölcsön Nyereménysorsolása jut eszembe. Egyszer lehet hogy nyer a polgár, csak nem éppen ott és azt amit kíván. A lakásigény nem a “MAJD” kérdése. Tervezni kell, “szerencsejátékra” pedig ezt nem lehet.

O.G.: Szakmailag még nem látható át az üzleti modell logikája. Nem tudni, hogy annak, aki most befizet, hol és milyen lakást fognak „kiutalni”, milyen támogatást fog élvezni ez a megtakarítás, vagy például át lehet-e ruházni? Sok még a nyitott kérdés, de egy biztos: a kormány megelégelte azt, hogy a jelenlegi lakástakarék-pénztári rendszert évi 50mrd forinttal támogatja, ugyanakkor nem épül annyi új lakás, amennyi elvárható lenne (ti. lakáskorszerűsítésre, használt lakás vásárlásra is fordítható a megtakarítás). Az újabb állami monopóliummal – mint szolgáltatóval – szemben sokaknak van fenntartása, figyelembe véve azt az apróbetűs részt, miszerint ezt a management tevékenységet kiszervezheti az állam. Ez kétségkívül újabb visszaélésekre adhat alkalmat. Mások nem bíznak a befizetők megtakarításainak megfelelő állami felhasználásában. Szkepticizmus és kivárás jellemzi a piacot e tekintetben.

Van az Önök területének egy nagyon neuralgikus pontja. Tudomásom szerint azt szorgalmazzák, hogy a vevők – „biztonsági okokból” ne közvetlenül az ingatlan fejlesztővel, hanem Önökkel szerződjenek.
Mindenki fél, hogy becsapják és a megtakarított pénzét egy félkész házban látja évekig. Megértjük. Önök mire képesek, hogy ezt megakadályozzák?

S.V: Megakadályozni olyat, amit tudatosan készülnek elkövetni valaki ellen nagyon nehéz. A pénzpiaci viszonyokból adódó bizonytalanságok kockázatát bizonyos mértékig a vevőknek is viselni kell, hiszen ők lényegesen olcsoban vásárolnak tervrajzról, mint amikor már elkészült a ház. Én inkább a proaktivitásra helyezném a hangsúlyt. Az ingatlanpiacon a hírnév igen törékeny. Megszerezni sem egyszerű. De ha egyszer valaki leteszi a névjegyét valahol és hosszú évek tapasztalatai mutatják a minőséget, a megbízhatóságot, a pénzügyi stabilitást és nem utolsó sorban az ügyfélelégedettséget, annak híre megy. Az ingatlanközvetítőkhöz ezek az információk előbb jutnak el, mint az ügyfélhez, akinek az a feladata, hogy az információból tudást generáljon és azt az ügyfelek felé továbbitsa. Leegyszerűsítve a mondandómat: A vásárlók felé mi a piacismeretünket tudjuk garantálni. A jó ingatlan szakember birtokában van olyan tényeknek, amit a beruházónak nem biztos hogy érdeke elmondani a vevőknek. Ismeri a helyi ingatlanok forgási sebességét, a trendeket, a befeketetői hátteret,a beruházásokhoz kapcsolódó esetleges “pletykákat”és ezen ismeretek birtokában tudja megóvni ügyfelét a meggondolatlan lépésektől. Összességében elmondható, hogy a szakmáját tudatosan képviselő, magát folyamatosan képző ingatlanközvetítő szakember időt, energiát és elsősorban pénzt tud spórólni szakértelmével a piacra CSAK ideiglenesen ellátogató ügyfelének.

O.G: A zömében laikus ügyfeleinket három fő területen fenyegeti veszély újépítésű ingatlan vásárlása / építése kapcsán: a finanszírozás biztosítása, és annak összehangolása az építkezés ütemével nem mindig zökkenőmentes. A szerződéses feltételek sokszor nyakatekertek, nem egyértelműek, ezért félreértésekre ad abszurdum jogvitákra adhatnak alkalmat – mely szövegezés gyakran nem a „véletlen műve”. A beépített agyagok, és a szakipari munka minősége eltérhet az előírásoktól, vagy nem a megállapodás szerint halad az építkezés. Csak néhány szempont a sokból, amely mellett az ellenőrzött, és felügyelet alatt működő ingatlan tanácsadók nem mennek el. Képletesen szólva: tudják, hol vannak a banánhéjak eldobálva, és előrelátóan felhívhatják ügyfeleik figyelmét a veszélyekre. Ezzel pedig kártól / veszteségtől óvhatják meg a megbízóikat, és számukra időt / pénzt takaríthatnak meg.

 

 

 

 

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24