Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni

Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni

2022-05-03 12:55:57
Forrás: portfolio.hu

Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.

Portfolio


Már eddig is számos irodaház- és lakóparkfejlesztés valósult meg Újbudán, a most zajló beruházások eredményeként azonban további 15-20 ezer ember költözhet be a kerületbe. A problémát nem is ez jelenti, hanem az, hogy nem hoznak létre elegendő új óvodai-, iskolai férőhelyeket, orvosi rendelőket, közparkokat és a közösségi közlekedés fejlesztése is nagyon lassan halad - mutatott rá a KörTér nevű szervezet, ami a rozsdaövezeti kijelölések miatt is aggodalmát fejezte ki.


A rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése ugyanis automatikusan kiemelt kormányzati beruházást jelent, amelyből csak az elmúlt hetekben 10 új kérelem futott be az önkormányzathoz. Kiemelt kormányzati beruházásból egyébként jelenleg 10 található a kerületben, melyek közé az alábbi, többségében nem lakásfejlesztések tartoznak:


  • Budapart,
  • Citadella,
  • Gellért-hegyi sikló,
  • Galvani híd,
  • Déli körvasút,
  • Dél-Budai Centrumkórház,
  • Vaba Apartments,
  • BCE Ménesi úti campus,
  • BME Innovációs Központ,
  • Budapest-Varsó vasút


Az újabb 10 kérelem legnagyobb része a Fehérvári út – Duna közötti barnamezős területre vonatkozik, így ezek megvalósítása esetén további 15-20 ezer ember költözhet be a kerületbe, másfélszeresére növelve Kelenföld-Albertfalva lakosságát.



PORTFOLIO VÉLEMÉNY
Fontos megjegyezni, hogy az 1980-as évek elején a XI. kerület lakosságszáma - a kisebb lakásállomány ellenére - a mostaninál közel 30 ezerrel magasabb volt, megközelítve a 180 ezer főt, ami annak volt köszönhető, hogy egy lakásban átlagosan többen éltek mint manapság. Akkoriban viszont negyedannyi autó közlekedett a főváros útjain, mint manapság, tehát a közlekedési infrastruktúrában ez nem jelentett problémát.



A szervezet szerint, ha a mostani beruházások megvalósulnak, krónikus óvodai-, iskolai férőhelyhiány, hosszú orvosi várólisták és elviselhetetlen dugók alakulnak ki. A zöldterületek már most is túlterheltek, Újbudán jelenleg 6 négyzetméter az egy főre jutó zöldterületi arány, ami jelentősen elmarad a WHO által ajánlott 9 négyzetmétertől. A tervezett fejlesztésekkel ez az arány akár 4 négyzetméter alá csökkenhet, még úgy is, hogy a kelenföldi Duna-parton most terveznek egy 10 hektáros Duna-parti sétányt. A sűrű beépítés emellett jelentősen növeli a hősziget hatást, a magas épületek akadályozzák az átszellőzést. Noha a rozsdaövezetek beépülésével a szervezet is egyetért, de a hogyannal már egyáltalán nem: véleményük szerint sokkal kisebb, lazább beépítésre lenne szükség Újbudán.


Címlapkép forrása: MTI / Jászai Csaba



INGATLAN HÍREK
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24
Villamos biztonsági felülvizsgálat lakóingatlanok esetén
Villamos biztonsági felülvizsgálat lakóingatlanok esetén
Egy 2020-ban született  jogszabály-módosítás következtében immár a lakóingatlan adásvétele, illetve a  bérbeadása esetén is kötelező az úgynevezett villamos biztonsági felülvizsgálat.  Mit érdemes tudni a villamos biztonsági felülvizsgálatról? Hatással van-e az  ingatlannal kapcsolatos szavatossági igényekre?