Téli felújítás? Igenek és nemek.

Téli felújítás? Igenek és nemek.

2021-09-27 14:06:13
Forrás: webkapu.hu

Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.

webkapu.hu


Betonozás

A betonozás a leginkább hőmérséklet-függő munkálatok egyiket. Ahhoz, hogy a beton megfelelően kössön meg, nem csak a hőmérsékletnek, de a páratartalomnak is ideálisnak kell lennie. Ha mindenképpen betonozásra adjuk a fejünket, akkor kizárólag fagymentes időszakban fogjunk hozzá, amikor biztosak vagyunk abban, hogy legalább 1 hétig nem süllyed 0°C alá a hőmérő higanyszála. A hiedelmekkel ellentétben a beton valódi kötési ideje legalább 2-3 hónap, ezért is fontos, hogy a lehető legtöbb kötési időt adjunk neki, még a fagy beállta előtt. Bármilyen, a betonban visszamaradt nedvesség fagyást és a beton töredezettségét fogja okozni, úgyhogy nagyobb volumenű, vastag réteget igénylő betonozás esetén érdemes ezt a tavaszi hónapokra halasztani.


Falazás

A falazással kicsit könnyebb lesz a helyzet a téli hónapok során, bár - ahogy a betonra - a habarcsra is nagy hatása van a külső hőmérsékletnek. A betonozáshoz hasonlóan a falazásnál is fontos, hogy olyan időszakban végezzük, amikor a hőmérséklet tartósan 1°C fok fölött marad legalább annyi ideig, amennyi a habarcs száradási ideje, plusz egy hét. A belső falazatok építésénél természetesen nem kell figyelembe venni a külső hőmérsékletet, maximum csak akkor, ha egy szerkezetkész házról beszélünk. Ilyen esetben szintén mérvadó lesz az időjárás, amire érdemes odafigyelni.


Hidegburkolás

A hidegburkolás megfogalmazása szinte adja, hogy télen kell végezni, a valóság sajnos mégis mást mutat. A járólapok és csempék szezonja is a meleg időszak. A szabályokat ugyan kezelhetjük rugalmasan, mégis fontos tudni, hogy a csomagoláson elhelyezett száradási idők mindig az optimális környezeti adottságokra vonatkoznak. A burkolatragasztók esetében ez 23°C és 50%-os relatív páratartalom, ami korántsem idézi a hideg időszakot. A hidegben sokkal hosszabb lesz a száradási idő és a megnövekedett páratartalom sem a mi malmunkra fogja hajtani a vizet. Ennek egyszerű oka, hogy minden anyagnak és közegnek (köztük a levegőnek is) van egy vízfelvevő képessége. Minél nagyobb a páratartalom, annál kevesebb vizet tud felvenni a levegő, ezáltal lassabb a száradási folyamat is. Vannak olyan szélsőséges esetek, amikor a páratartalom annyira magas, hogy a kiteregetett ruhák sem tudnak megszáradni. Gondoljunk csak bele, hogy a ragasztók esetében ez a lassú és elégtelen száradás milyen minőségromlással járhat. A flexibilis felirat se tévesszen meg minket: ez csak annyit jelent, hogy az adott ragasztó jól bírja a nyári-téli hőtágulást, ezáltal kültéren is bátran alkalmazható. Ez azonban nem jelenti egyenesen azt, hogy télen is érdemes burkolni vele.


 

Tetőfedés

Noha eddig szinte csak negatív információkkal szolgálhattunk a téli felújításokkal kapcsolatban, eljött az ideje a jó híreknek is. A tetőfedés alapvetően évszakfüggetlen, úgyhogy a téli hónapokban is elvégezhető. Amire rendkívüli figyelmet kell fordítani az a munkavédelem, hiszen télen minden síkos, csúszós és a fagy beálltával jeges. A tetőkfedésnél rengeteg megoldás jöhet szóba: lehet cserép, zsindely, lemeztető. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy az érintett anyagnak milyen hőtágulási jellemzői vannak és a hideg időben kalkulált méretek a nyári időszakban is megfelelőek lesznek-e. A hőtágulás miatt számolnunk kell (kiváltképp a zsindelyek esetében) a púposodással is, ezért mindenképpen vegyül figyelembe a gyártók és a szakemberek javaslatait is, és ahogy az elején is említettük: fokozottan vegyük figyelembe a munkavédelmi előírásokat.


Gipszkarton  válaszfalak felhúzása

A gipszkarton korunk egyik legcsodálatosabb és legsokoldalúbb építőanyaga. A használata gyakorlatilag hőmérsékletfüggetlen, az egyetlen tényező, ami képes befolyásolni a stabilitását az a pára, illetve nedvességtartalom. Magas páratartalom mellett a gipszkarton képes felszívni a levegőből a vizet, ezáltal vetemedésre, görbülésre hajlamos (pl. a falnak támasztva). A beépítésénél tehát mindenképpen vegyük ezt a tulajdonságát is figyelembe és jelentős páratartalommal bíró időszakokban mellőzzük a felhasználását. A hideg tehát nem akadály, legyen szó U profilos, fémszerkezetes, vagy faszerkezetes beépítésről, a gipszkarton  válaszfalak felhúzása bármikor lehetséges, amikor csak a kedvünk tartja. A hideg pedig pont jól fog jönni arra, hogy ne feledkezzünk meg a gipszkarton hőszigeteléséről sem.

Mint láthatjuk a tél tehát nem minden esetben szab gátat az építési és felújítási munkálatoknak, de nagyban megnehezíti és körültekintésre inti a szakembereket és a lelkes amatőröket. Bármilyen munkába is fogunk, előtte mindenképpen tájékozódjunk a felhasznált anyagokkal kapcsolatos gyártói előírásokról és ha a feltételek közül bármelyiknek is, de nem tudunk eleget tenni, várjunk az adott felújítási/építési munkával. A beton, a csemperagasztó és más-más víz- vagy diszperziós bázisú anyagok csak az előírt hőmérsékleten és páratartalom mellett képesek elérni a kötés után a megfelelő stabilitást és anyagminőséget.


webkapu.hu


INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24
Villamos biztonsági felülvizsgálat lakóingatlanok esetén
Villamos biztonsági felülvizsgálat lakóingatlanok esetén
Egy 2020-ban született  jogszabály-módosítás következtében immár a lakóingatlan adásvétele, illetve a  bérbeadása esetén is kötelező az úgynevezett villamos biztonsági felülvizsgálat.  Mit érdemes tudni a villamos biztonsági felülvizsgálatról? Hatással van-e az  ingatlannal kapcsolatos szavatossági igényekre?