Ki diktál a hitelpiacon?

Ki diktál a hitelpiacon?

2015-12-17 14:40:30

Alapesetben három lényeges szereplőről beszélhetünk: 

- az államról, mint az országban jelen lévő törvényi környezet létrehozójáról,

- a hitelt folyósító pénzintézetekről,

- a hitelt igénylő piaci szereplőkről.


Természetesen itt az országban meglévő piaci, gazdasági környezetről valamint az országhatáron kívüli politikai, piaci, gazdasági hatásokról sem szabad elfelejtkezni.

Az állam, mint törvényalkotó adja meg a hitel folyósítás kereteit. De hogy ezt milyen tartalommal töltik meg a hitelfolyósítók, arra most nézzünk egy pár példát.

Kitől érdemes hitelt felvenni?

A bankok, pénzintézetek elsősorban – tetszik, nem tetszik – a saját profitjukat szeretnék megtermelni, lehetőleg minél magasabb mértékben. Ehhez azonban engedményeket, kecsegtető ajánlatokat kell tenniük a hitelt igénylők felé, hogy ez a céljuk teljesüljön. 

Ez olyan mint egy sakk játszma. A tábla, a bábuk adottak, a szabályokat mindkét fél (remélhetőleg) ismeri, de mégis mind a két játékos a saját pozícióit szeretné erősíteni.

Engem válassz! Pénzintézeti mézesmadzagok.

Nos, a hitelezői pénzintézetek gazdag kínálatát állították fel az engedményeknek. Ilyenek az alábbiak:

•    Értékbecslési díj visszatérítése folyósítást követően
•    Közjegyzői díj visszatérítése folyósítást követően
•    1 db Takarnet tulajdoni lap díja elengedésre kerül
•    Folyósítási jutalékot nem kell megfizetni
•    Tulajdoni lap, térképmásolat díját nem kell megfizetni
•    Akár a teljes folyósítási jutalék elengedésre kerül
•    Közjegyzői okirat díjának visszatérítése maximum 60.000 Ft-ig, meghatározott feltételek esetén
•    A teljes futamidő alatt fix törlesztő részlet (Lakáshitel használt lakás vásárlásra futamidő végéig fix törlesztő részlettel)
•    Tulajdoni lap és térképmásolat díját, valamint a műszaki szemle díját nem számítja fel a bank.


Ezek a kedvezmények nagyjából lefedik a kínálatot, de lehetnek akciókban más lehetőségei is a bankoknak amivel az ügyfeleket a maguk térfelére kívánják csábítani. Ezeket a kedvezményeket erősítik fel a hitelügyintézés során a hitelügyintézők is.
Mivel a törvény szerint a hitelt folyósító pénzintézetnek kétféle mutatót kell egyértelműen meghatározni – a kamat és a THM vagyis teljes hiteldíj mutató – ezen az engedmények a THM összegét befolyásolják. 

Gondosan mérlegelni kell, hogy hosszú távon mi éri meg jobban: egy alacsonyabb kamat összeg hosszabb távon vagy a hitelbírálat során megspórolt tízezrek. 

Ehhez vagy gondosan tanulmányozni kell a hitelfelvétel időpontjában aktuális banki kínálatot, kedvezményeket, vagy olyan bankfüggetlen hitelügyintézővel kell felvenni a kapcsolatot, amelyik megteszi ezt a hitelt igénylő helyett.

Ilyen lehetőséget biztosít irodánk is. Ha bővebb információt szeretne, kérem keresse fel honlapunkat.

 

LAKÁS HITEL
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Az elmúlt évek során Magyarország hitelminősítése javuló pályára állt, mely tendencia tavaly is folytatódott: az S&P és Fitch is pozitívra változtatta hazánk hitelminősítési kilátását. A hitelminősítők kommunikációja és módszertana alapján az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenységünk csökkenése és a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Előretekintve a Fitchnél a nettó külső adósság folytatódó csökkenése, valamint a dinamikus GDP-növekedés fennmaradása, az S&P-nél az állami kamatkiadások mérséklődése és a pénzügyi rendszer további erősödése, míg a Moody's-nál a devizaadósság csökkenése és az intézményi hatékonyság növekedése eredményezheti a besorolás újbóli javulását. 
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.