CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)

CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)

2016-02-05 15:55:06

Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt?

Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?


  • Új lakás építése vásárlása esetén megvannak-e azok az anyagi lehetőségeik, amivel biztonságosan be tudják fejezni az építkezést. Számolni kell még az illetékekre, ügyvédi költségekre, költözésre, bútorozásra és a beköltözés utáni rezsiköltségekre is. Erre lesz majd fedezetük a hitel törlesztése után is?
  • Ezekre a jövőben problémákra lehet biztonsági tartalék, hogy a már meglévő lakást, ingatlant nem kell eladniuk a CSOK és a kamattámogatású 10 milliós hitel igénylésekor sem. Ez a lehetőség viszont egyértelműen azoknak jelent kedvező lehetőséget, akik már vagyonosak. 
  • Házaspároknak, élettársaknak már jó előre érdemes egymással esetleg írásos szerződést is kötniük, hogy egy sajnálatos válás, vagyonmegosztás esetén milyen módon kívánják rendezni a fizetési kötelezettségeiket egymással.

Számolni kell még egy várhatóan jövőbeni negatív változással is. Ez pedig a CSOK-kal megvásárolt lakás későbbi eladási ára. 

•    Elméletileg az állami támogatás segítségével vásárolt drágább ingatlannak köszönhetően a család birtokában álló vagyon növekszik. A most megvásárolt újlakások ismételt piacra kerülésükkor azonban már használt lakásnak fognak számítani, így egy emelt árakon vásárolt ingatlan értékvesztése - ha a mostani támogatási struktúra érvényben marad - nagyobb arányú lehet, mint korábban.

•    Építkezés esetén jelentős különbségek adódnak a lokációs elhelyezkedésből. Igaz, hogy a telek olcsóbb lehet egy kisebb településen mint a megyeszékhelyen vagy a fővárosban, de az építési költségek nagyjából azonosak.  Tehát kisebb lesz a piaci értéke annak az ingatlannak, amit ugyanolyan költséggel építettek, mint egy piacilag kedvezőbb lokációban.

Vagyis mind a két esetben előállhat az a helyzet, hogy a kapott állami támogatás (kedvezményes hitel és gyermekek utáni támogatás)  egy részét "elveszíti" az adott család részben a megemelkedett telek, építési költség, magasabb új lakásárak, és a későbbi nagyobb arányú értékvesztés miatt.

Mihez érdemes igénybe venni a CSOK-ot?    

Mielőtt valaki eldönti, hogy az új lakás vételéhez, építéséhez vegye igénybe a CSOK-ot vagy beéri az alacsonyabb támogatottságú hitellel, akkor érdemes a megvásárolni- építeni szándékozó lakóhelyén a használtlakás piacon is szétnézni.

Például vannak olyan fővárosi kerületek, ahol az új és használt lakások ára között nagyobb a különbség, mint az új és a korábbi állami támogatásban meglévő különbözet. 

Számolni kell továbbá az új lakások árainak valószínű hirtelen megugrására, melyet a felfokozott kereslet és a szű kínálat okoz. Az áfa csökkentés ellenére a piacon nem csökkent számottevően az új ingatlanok ára, és a nagy érdeklődés miatt a CSOK egy részét is lenyelhetik a fejlesztők. Az új ingatlanok árának megugrásával a jövőben tovább távolodhat egymástól az új és használt lakások ára, így csak újabb saját források segítségével vásárolható meg a vágyott új otthon.

ÁFA csökkentés új lakásoknál 

A kormány nem sokkal a CSOK bővítésével kapcsolatos bejelentése után tulajdonképpen a CSOK-ról szóló rendeletébe tette bele az áfa-visszatérítésről szóló támogatás szabályozását. 

Az új lakások vásárlóinak már nem 27, hanem csak 5 százalék ÁFÁ-t kell fizetniük. Az új ingatlant építő magánszemélyek az idei évtől pedig  5 millió forintos plusz támogatásban részesülhetnek (a CSOK-támogatásokon felül). 

Melyik banknál igényelhető a CSOK? 

Januárban már beindult 7 banknál a hiteligények befogadása. Az FHB, OTP, a takarékok, az MKB, K&H, Erste már rajthoz állt.

 A Budapest Bank pedig már felkészült a piacon való megjelenéshez. A Sperbank  februárra tervezi beindítani a hitelezését, míg a MagNet március elsejét célozta be a folyamat beindítására. De folyamatba tette a hitelezési lehetőséget a CIB, UniCredit és Raiffeisen Bank is.

A kérelmek befogadásához szükséges okmányokról érdemes hitelügyintézőtől érdeklődni, aki mindegyik bankkal kapcsolatban áll és segít a gyors és remélhetőleg eredményes igénylésben.
Ilyen lehetőséget biztosít irodánk is. Ha bővebb információt szeretne, kérem keresse fel a www.lakashitelcentrum.hu honlapunkat.

LAKÁS HITEL
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Az elmúlt évek során Magyarország hitelminősítése javuló pályára állt, mely tendencia tavaly is folytatódott: az S&P és Fitch is pozitívra változtatta hazánk hitelminősítési kilátását. A hitelminősítők kommunikációja és módszertana alapján az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenységünk csökkenése és a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Előretekintve a Fitchnél a nettó külső adósság folytatódó csökkenése, valamint a dinamikus GDP-növekedés fennmaradása, az S&P-nél az állami kamatkiadások mérséklődése és a pénzügyi rendszer további erősödése, míg a Moody's-nál a devizaadósság csökkenése és az intézményi hatékonyság növekedése eredményezheti a besorolás újbóli javulását. 
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.
CSOK, CSOK 2015. Családok Otthonteremtési Kedvezménye, hitel, lakáshitel
Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?
A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának.