Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?

Brutálisan növekszik a CSOK - Mi lesz a lakáspiaccal?

2015-12-17 14:52:45

A kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának. 


2 gyermekes családok esete

Az új lakás vásárlása vagy építése esetén a 2 gyermekes családoknak járó állami támogatás összege 2,6 millió forintra nő, míg 3 gyermek esetén még jobban megemelik az összeget, már 10 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás összege, ráadásul ez kiegészülhet még 10 millió forint 25 éves futamidejű kedvezményes hitellel, ahol maximum 3 százalékos lehet a kamat. A 3 gyermeket 10 alatt kell vállalni. 

Korábban sokan kifogásolták, hogy a 2015. július elsejével bevezetett új CSOK egyforma feltételeket biztosít használt és új lakás vásárlás esetén. Úgy tűnik erre a differenciálásra most sor kerül, ami támogatólag hathat az újlakás-piacra. A nem régiben bejelentett áfa-csökkentéssel együtt ez a szegmens jövőre még jelentősebben élénkülhet.

A 2 gyermekes családok esetében 2,6 millió forintra emelt támogatási összeg nem olyan meglepő, a korábban létezett szocpol és félszocpol rendszerben is magasabb összeg illette meg az új lakást vagy házat vásárlókat, építőket. Az intézkedéssel újabb vásárlókat terelhetnek a már eddig is túlkereslettel terhelt újlakás-piacra.

3 gyermekes családok esete

Az igazán meglepő az új szabályozásban inkább a 3 gyermekes családok esetében várhatóan 10 millióra emelt CSOK-összeg. Ez ugyan nem érinti a lakásvásárlókat tömegesen, de esetükben jelentősen eltolhatja az ingatlanvásárlási preferenciákat az új ingatlanok felé. Azon belül is elsősorban a házak irányába, mivel a lakásprojektekben viszonylag kevés a 3 gyermekes családoknak épült lakás, vagy ezek mérete már olyan nagy, hogy még a támogatással is kevéssé megfizethető számukra.

A 3 gyermekeseknek járó könnyítés inkább csak hosszabb távon fejheti ki hatását a piacra. A korábban már ingatlantulajdonnal rendelkező családoknak a CSOK igénybevételéhez előbb el kell adniuk a már meglévő lakásukat, és a szabályok szerint ennek az eladási árát teljes egészében fel kell használniuk az új ingatlan megvásárláshoz. Így a plusz 10 millió forintos támogatást maximum korábban 25 milliós ingatlantulajdon esetében tudják kihasználni például Budapesten, mivel a CSOK maximum 35 millió forintos ingatlan vásárláshoz jár.

Hol járhatnak a legjobban?

Ahogy a CSOK eddig is nagyobb könnyítést jelentett a vidéki települések esetében, úgy az összeg növelése is itt jelent még nagyobb kedvezményt. Különösen jól jöhet ez a vidéki 3 gyermekes, vagy 3 gyermeket tervező családoknak, ahol a lakásárában a 10 millió forint akár a ház vagy lakás felére is elég lehet, így a hitellel kombináltan a 20 millió forintos összeg, már szinte egy teljes lakás, vagy ház megvásárlását is lehetővé teheti. Nagy változást jelenthet ez az olyan települések esetén, melyek lakáspiaca még a válság után sem tért magához, itt ugyanis jóval alacsonyabb áron vásárolható telek és építhető meg egy új családi otthon.

LAKÁS HITEL
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Az elmúlt évek során Magyarország hitelminősítése javuló pályára állt, mely tendencia tavaly is folytatódott: az S&P és Fitch is pozitívra változtatta hazánk hitelminősítési kilátását. A hitelminősítők kommunikációja és módszertana alapján az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenységünk csökkenése és a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Előretekintve a Fitchnél a nettó külső adósság folytatódó csökkenése, valamint a dinamikus GDP-növekedés fennmaradása, az S&P-nél az állami kamatkiadások mérséklődése és a pénzügyi rendszer további erősödése, míg a Moody's-nál a devizaadósság csökkenése és az intézményi hatékonyság növekedése eredményezheti a besorolás újbóli javulását. 
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.