Jogi ismeretek: hírek

SzocPol-tól a CSOK-ig - Vissza nem térítendő lakáshitel 2016

2015-11-30 13:57:49

Kezdetben volt a SzocPol, hivatalos nevén Lakásépítési támogatás, mely az új vissza nem térítendő lakáshitel életbe lépéséig 2015. június 30-ig  határozta meg a szociálpolitikai támogatási formákat. A három évig érvényben lévő támogatási formát csak új építésű lakóingatlan építéséhez, vásárlásához lehetett igénybe venni, a gyermekek utáni kedvezmény pedig 2 gyermektől illette meg a vissza nem térítendő lakáshitelt igénylőket.


A vissza nem térítendő lakáshitel nagysága függött az új lakóingatlan nagyságától (60-160 nm), a gyermekek számától (2-4 vagy több), s ezeknek függvényében 800 ezer forinttól egészen 2.500 ezer forintig juthatott hozzá a feltételeknek megfelelő hiteligénylő a SzocPol összegéhez. Aki alaposabban akart tájékozódni, és hitelügyintézőn, hitelközvetítőn keresztül vette igénybe a gyermek utáni kedvezményt, az egyből hozzájutott olyan információhoz is, hogy számít a folyósítható összegnél a vásárolni vagy építeni szándékozó lakóingatlan energetikai besorolása is.

A szocpol támogatás  2015. július 1-től CSOK -ra (CSaládok Otthonteremtési Kedvezménye) változott. Az új, vissza nem térítendő lakáshitel friss elemei több ponton kiegészítették, módosították illetve új lehetőségekkel bővítették a korábbi, vissza nem térítendő lakáshitel elemeit.

Az egyik friss lehetőség a vissza nem térítendő lakáshitelnél, hogy már nem csak az új lakások építéséhez, vásárlásához, hanem használt lakás vásárlására, valamint lakóingatlan bővítésére is igénybe lehet venni.  Szintén pozitív lehetőség, hogy már egy gyermek után is igényelhető. A CSOK előnyei közé tartozik az is, hogy a támogatható lakás nagyság minimum 40 nm és 160 nm közötti hasznos alapterület esetén igénybe vehető. A vissza nem térítendő lakáshitel összege növekedett, vagyis 500 ezer és 3.250 ezer forint közötti nagyságrendű.

A CSOK már egyértelműen jutalmazza azokat a hitel igénylőket, akik „A” vagy „A+” energetikai besorolású lakóingatlant vásárolnak, építenek, bővítenek. 

Amennyiben Ön olyan döntés előtt áll, melynél szerepet játszhat a CSOK igénylése, érdemes felkeresni ingyenes, térítésmentes hitelügyintézőnket, aki magas szintű szaktudással és kiváló banki kapcsolatokkal tud a segítségére lenni.

JOGI ISMERETEK
Építési telek
Mire figyeljünk építési telek vásárlása esetén? - 3. rész
Az építési telek megvásárlásába mindenképpen be kell vonnunk ügyvédet is. Neki kell ellenőriznie, hogy kik a tulajdonosok, van-e bejegyezve haszonélvezet, vagy bármilyen jog más személy nevére, mekkora a telek mérete, és miként van bejegyezve (belterület, szántó, üdülő).Van-e bármilyen jog bejegyezve a telekre (szolgalmi jog, közműátvezetés stb.), és nincs-e jelzálog vagy egyéb terhelés a tulajdoni lapon. A tulajdonjog tárgya csak forgalomképes, önálló ingatlan lehet.
okiratok fajtái
Mire figyeljünk magánokirat esetén? Az okiratok titkai 2. rész
Az okiratoknak megvannak a maga titkai. Szerencsére nem olyan nehéz megismerni ezeket, ám egy „térkép” nem árthat, ha nem akarunk eltévedni. A „térkép” első felét itt találod. Most pedig a magánokirat titkaiba pillanthatsz be. Mi lehet magánokirat? Mire kell figyelni a magánokiratoknál?
Építési telek
Mire figyeljünk építési telek vásárlása esetén? - 2. rész
Ahhoz, hogy felelős és főleg az építtetőnek megfelelő döntést lehessen hozni, tisztában kell lenni néhány alapvető fogalommal. Elsőnek nézzük meg milyen építési övezetek vannak, hiszen ez dönti el, hogy milyen célra lehet építeni az adott telken.
Eladó építési telek
Mire figyeljünk építési telek vásárlása esetén? - 1. rész
Mielőtt belevágnánk életünk nagy projektjébe, el kell dönteni, hogy mit szeretnénk építeni és ehhez milyen szempontok szerint vásároljuk meg az építési telkünket melyre az otthonunkat fel szeretnénk építeni.