SzocPol-tól a CSOK-ig - Vissza nem térítendő lakáshitel 2016

SzocPol-tól a CSOK-ig - Vissza nem térítendő lakáshitel 2016

2015-11-30 13:57:49

Kezdetben volt a SzocPol, hivatalos nevén Lakásépítési támogatás, mely az új vissza nem térítendő lakáshitel életbe lépéséig 2015. június 30-ig  határozta meg a szociálpolitikai támogatási formákat. A három évig érvényben lévő támogatási formát csak új építésű lakóingatlan építéséhez, vásárlásához lehetett igénybe venni, a gyermekek utáni kedvezmény pedig 2 gyermektől illette meg a vissza nem térítendő lakáshitelt igénylőket.


A vissza nem térítendő lakáshitel nagysága függött az új lakóingatlan nagyságától (60-160 nm), a gyermekek számától (2-4 vagy több), s ezeknek függvényében 800 ezer forinttól egészen 2.500 ezer forintig juthatott hozzá a feltételeknek megfelelő hiteligénylő a SzocPol összegéhez. Aki alaposabban akart tájékozódni, és hitelügyintézőn, hitelközvetítőn keresztül vette igénybe a gyermek utáni kedvezményt, az egyből hozzájutott olyan információhoz is, hogy számít a folyósítható összegnél a vásárolni vagy építeni szándékozó lakóingatlan energetikai besorolása is.

A szocpol támogatás  2015. július 1-től CSOK -ra (CSaládok Otthonteremtési Kedvezménye) változott. Az új, vissza nem térítendő lakáshitel friss elemei több ponton kiegészítették, módosították illetve új lehetőségekkel bővítették a korábbi, vissza nem térítendő lakáshitel elemeit.

Az egyik friss lehetőség a vissza nem térítendő lakáshitelnél, hogy már nem csak az új lakások építéséhez, vásárlásához, hanem használt lakás vásárlására, valamint lakóingatlan bővítésére is igénybe lehet venni.  Szintén pozitív lehetőség, hogy már egy gyermek után is igényelhető. A CSOK előnyei közé tartozik az is, hogy a támogatható lakás nagyság minimum 40 nm és 160 nm közötti hasznos alapterület esetén igénybe vehető. A vissza nem térítendő lakáshitel összege növekedett, vagyis 500 ezer és 3.250 ezer forint közötti nagyságrendű.

A CSOK már egyértelműen jutalmazza azokat a hitel igénylőket, akik „A” vagy „A+” energetikai besorolású lakóingatlant vásárolnak, építenek, bővítenek. 

Amennyiben Ön olyan döntés előtt áll, melynél szerepet játszhat a CSOK igénylése, érdemes felkeresni ingyenes, térítésmentes hitelügyintézőnket, aki magas szintű szaktudással és kiváló banki kapcsolatokkal tud a segítségére lenni.

JOGI ISMERETEK
Milyen ügyekben járhat el önállóan a társasház?
A hazai ingatlanok jelentős része társasházi  formában működik. A társasház az ingatlan tulajdonosok sajátos közössége, de  általánosságban nincs arra joga, hogy minden ügyben önállóan eljárjon a  közösség nevében. Törvény határozza meg azon ügyek körét, amelyben a társasház önállóan  is felléphet.
adásvételi szerződés
Mi fán terem a függőben tartás ingatlan adásvételnél?
Ingatlan vásárlásakor sok esetben találkozhatunk az adásvételi szerződésben a tulajdonjog fenntartással vagy a függőben tartással. Korábbi cikkünkben már közelebbről megismerkedtünk a tulajdonjog fenntartással. Most a függőben tartás témakörét vizsgáljuk meg közelebbről.
ingatlan adásvétel
Mit jelent a tulajdonjog fenntartás ingatlan adásvételnél?
Ingatlan adásvétel során sokszor találkozhatunk két fogalommal: tulajdonjog fenntartás vagy függőben tartás. Mit jelentenek ezek és mire valók? Ebben a cikkben a tulajdonjog fenntartást járjuk körbe.
ingatlan árverése
Mi történik a bérleti szerződéssel az ingatlan árverése esetén?
A bírósági végrehajtási eljárás során nem kizárt, hogy olyan ingatlan kerül árverezésre, amelyben bérlő lakik. Ilyen esetekben felmerül, hogy az ingatlant lakottan kell-e árverezni? Mi lesz a bérleti szerződés sorsa az ingatlan árverése után?