Milyen esetekben köthető ki kötbér a szerződésben?

Milyen esetekben köthető ki kötbér a szerződésben?

2018-09-18 14:32:22

A szerződés megerősítésének és biztosításának egyik gyakori módja a kötbér kikötése a szerződésben. A kötbér egyrészt ösztönözheti a szerződés teljesítését a kötelezett részéről, másrészt szerződésszegés esetére egyfajta átalány-kártérítésként szolgál a jogosult számára. Melyek a kötbér alapvető szabályai, és milyen típusú kötbérről beszélhetünk?


A kötbér

A kötbér egy olyan pénzösszeg, amelynek megfizetésére a szerződődő fél kötelezi magát, arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős, megszegi a szerződést. A kötbér érvényesen írásban köthető ki. A kötbérről szóló megállapodásban meg kell határozni a kötbér összegét vagy kiszámításának módját. Ez történhet konkrét pénzösszeg megjelölésével, vagy más kiszámítható módon, például százalékos mértékben. A kötbér lehet egyösszegű, de függhet például az eltelt időtől is (napi, havi kötbér stb.).

A kötbérfizetési kötelezettség alól a kötelezett úgy mentheti ki magát, ha a szerződésszegés alóli felelősségét kimenti.

A kötbér típusai

Mint látható, kötbért a szerződés megszegése esetére lehet alkalmazni. Így a kötbér fajtái is a szerződésszegéshez, azok jellemző típusaihoz igazodnak.

A kötbér egyik leggyakoribb típusa a késedelmi kötbér. Késedelemről beszélünk, ha a kötelezett az általa vállalt szolgáltatást annak esedékességekor nem teljesíti. A késedelem esetére kikötött kötbért leggyakrabban a késedelmes időszakkal arányosan szokták meghatározni (pl. késedelmes napokra), de nem kizárt a más módon meghatározott késedelmi kötbér sem. A késedelmi kötbér megfizetése nem mentesít a szerződés teljesítése alól, tehát a jogosult a szerződés teljesítését továbbra is követelheti.

A késedelmi kötbér különleges esete, ha azt pénztartozás késedelmes teljesítése esetére kötötték ki. Az ilyen kötbér esetén a törvény kimondja, hogy a késedelmi kamat szabályait kell alkalmazni.

Meghiúsulási kötbérről beszélünk, ha a kötbér fizetését a szerződésben meghatározott szolgáltatás nem teljesítése esetére kötötték ki. A késedelmi kötbérrel ellentétben a meghiúsulási kötbér érvényesítése a teljesítés követelését kizárja, azaz ilyenkor a jogosult a szolgáltatás teljesítését már nem követelheti.

Kötbér a szerződés hibás teljesítése esetére is kiköthető. Hibás teljesítésről akkor van szó, ha a szolgáltatás a teljesítéskor nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Hibás teljesítés például, ha az áru vagy szolgáltatás a rendeltetésének megfelelő használatra nem alkalmas, vagy nem felel meg a kötelezett által adott leírásban szereplő vagy a mintaként bemutatott szolgáltatásra jellemző tulajdonságokkal. Ha a jogosult a hibás teljesítés esetére szóló kötbérigényét érvényesíti, akkor nem érvényesíthet szavatossági igényt.

Átalány-kártérítés

A kötbér egyik jellemzője, hogy átalány-kártérítésként működik. Ez azt jelenti, hogy szerződésszegés esetén a jogosult akkor is követelheti a kötbér kifizetését, ha kár nem érte vagy a kára eltérő mértékű volt. Ebből következően a kötbér erejéig a kárt nem kell bizonyítani sem. Ha a jogosult a kötbért meghaladó kárt szenvedett, akkor a kötbér összegét meghaladó kárát a kártérítés szabályai szerint követelheti a szerződésszegő féltől.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.hu, www.kocsisszabougyved.hu

JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?