Kaució, kaukció vagy óvadék? Tisztázzuk, hogy mi mit jelent

Kaució, kaukció vagy óvadék? Tisztázzuk, hogy mi mit jelent

2020-09-17 16:20:49

Az iskola kezdete előtt még inkább felélénkül a lakások bérbeadása, hiszen sok fiatal keres megfelelő ingatlant az iskolai időszakra. A bérleti szerződéseknél szinte kihagyhatatlan a kaució. Akkor ez most kaució, kaukció vagy óvadék? Melyik mit jelent? Hogyan használható fel és mikor kell visszaadni?


Kaució, kaukció, óvadék?

Elsőként érdemes megnézni, hogy melyik mit jelent?


Kaució

A kaució tulajdonképpen az óvadék köznapi elnevezése. Sokan kaucióként ismerik magát az óvadékot. A kaució tulajdonképpen egy biztosíték.


Kaukció

Ha a kaució egy biztosíték, akkor mi lehet a kaukció, amiben egy plusz „k” is van?

Ez a kérdés kissé becsapós. Ugyanis a kaukció valójában nem létezik. Ez valószínű a kaució félrehallásából alakulhatott ki, és sajnos eléggé elterjedt. Sokan tévesen és hibásan mondják, írják a kaució helyett, hogy kaukció. A világhálón olyan véleményt is találhatunk, hogy nyugodtan használd a kaukciót, mert az a kifejezés amit használunk helyes lesz. Nyelvész nem vagyok, de ha belegondolunk, kissé „sántít” ez a megközelítés. Ennyi erővel felesleges minden nyelvtani szabály, helyesírás? A „hülyeség” is nyugodtan és teljes létjogosultsággal lehetne „hüjeség”, mert sokan helytelenül írják? Én inkább azt javaslom, hogy használd helyesen, vagyis a kaució maradjon kaució vagy óvadék. A kaukciót pedig felejtsük el.


Óvadék

Ahogy már fent kiderült, az óvadék ugyanaz, mint a kaució. A jogi nyelvben az óvadékot használjuk. A törvény is óvadékként ismeri és említi ezt a biztosítékot. Az óvadék lényege, hogy abban az esetben nyújt biztosítékot, ha a szerződő fél nem teljesítené a szerződésben foglalt kötelezettségét vagy kárt okozna.


Mi  adható óvadékként?

Anélkül, hogy részletesen belemennénk a teljes jogi szabályozás ismertetésébe, a mindennapi életben leggyakrabban előforduló esetet nézzük meg. Ez tipikusan a pénz. Vagyis kaucióként pénzt szokás adni. Ez nyújtható készpénz formájában, de arra is van lehetőség, hogy egy bankszámlán szereplő összeget jelöljenek meg a kaució tárgyaként. Ezt az úgynevezett bankszámlapénzt a Polgári Törvénykönyv fizetésiszámla-követelésnek nevezi.


Kaució  ingatlan  bérlés esetén

Ingatlan bérlésnél kaucióként jellemzően pénzóvadékkal találkozhatunk. Ilyen esetben pénz átadására kerül sor. Az átadás történhet készpénzben, vagy akár a bérbeadó bankszámlájára történő befizetéssel, illetve részére történő átutalással is. A lényeg, hogy az óvadék összege ténylegesen a bérbeadóhoz kerül, ő rendelkezhet felette.


Mikor  óvadék az átadott pénz?

Ahhoz, hogy az előre átadott összeg óvadéknak minősüljön, a feleknek ebben meg kell állapodniuk. A bérleti szerződésben egyértelműen rögzíteni kell, hogy milyen összeget tekintenek óvadéknak, és mi az, ami mondjuk előre megfizetett bérleti díj.


A  kaució felhasználása

A kauciót a bérbeadó abban az esetben használhatja fel, ha a bérlő a bérleti szerződésből eredő fizetési kötelezettségét megszegi vagy a bérbeadónak kárt okoz. Ilyen eset lehet, ha a bérlő nem fizeti ki a bérleti díjat, nem rendezi a lakás közüzemi díjait, melyet a szerződés szerint neki kellene. Sor kerülhet a kaució felhasználására akkor is, ha a bérlő valamilyen kárt okoz az ingatlanban, például egy házibuli alkalmával összetöri a berendezési tárgyakat.

A lényeg, hogy a bérbeadó csak indokolt esetben használhatja fel a kauciót. Az nem az ő pénze, vagyis nem költheti el mondjuk egy nyaralásra. Az óvadék egy biztosíték, hogy a bérlő nem szerződésszerű magatartása esetére a bérbeadó ne maradjon hoppon.

Ugyanakkor a bérbeadó sem élhet vissza a kaucióval. Például nem kreálhat „képzelt károkat”. Azt sem teheti meg, hogy a kaucióval nem számol el a bérlő felé, nem igazolja, hogy mit és miért vont le, használt fel belőle.


Mikor  jár vissza a kaució?

A bérlet  megszűnésével a bérbeadó köteles a kaucióval elszámolni. Az elszámolás azt jelenti, hogy a bérbeadó megvizsgálja, hogy volt-e olyan fizetési kötelezettség, amit a bérlő nem teljesített, illetve okozott-e kárt az ingatlanban. Amennyiben a bérlő mindent rendben teljesített, kifizette a szükséges számlákat, nem okozott kárt az ingatlanban, akkor a kaució visszajár neki.

Annak érdekében, hogy a vitákat elkerüljük, fontos, hogy a bérleti szerződés megfelelően legyen elkészítve, pontosan kerüljön rögzítésre, hogy kinek mik a jogai és kötelezettségei. Ezen túl az is lényeges, hogy az ingatlan átadásakor és a bérlet megszűnése után annak visszaadásakor a lehető legjobban rögzítsük a történteket, az ingatlan aktuális állapotát.

Mint minden szerződésnél ingatlan bérlés esetén is alapvető elvárás és egyben jogszabályi kötelezettség is, hogy a felek megfelelően együttműködjenek.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd


 - - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.


ÉRTHETŐ JOG –  A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

Hasznos  tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.

Kövess  bennünket itt is: Facebook, Instagram,  LinkedIn, Pinterest,  YouTube.

JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?