Tíz dolog, ami feje tetejére állítja az ingatlanpiacot

Tíz dolog, ami feje tetejére állítja az ingatlanpiacot

2019-02-07 11:32:37
Forrás: portfolio.hu

2019. február 6. 14:28

Új szereplők megjelenése, a technológia fejlődése, az energiahatékonyság és a környezeti szempontok figyelembe vétele is jelentős változást eredményezhet a következő időszak ingatlanpiacán. Az alábbiakban az Unissu gyűjtése alapján 10 olyan trendet mutatunk be, amelyek akár már egy éven belül is fontos változásokat okozhatnak ezen a téren. 


1. Technológiai cégek piaci részesedésének növekedése

A globális tech cégek, mint a Google, Apple, Amazon, és Facebook újradefiniálják a vásárlást, mobilitást, szabadidő eltöltését és az élet számos területét. A Goole például Torontóban hozza létre a világ első adatalapú területegységét, ahol egy vegyes lakó- és kereskedelmi közösséget alakíthat ki. Szintén a Google, tavaly év végén 1 milliárd dollárt fektetett a Szilícium-völgyben működő AskPorter, mesterséges intelligencián alapuló ingatlankezeléssel foglalkozó cégbe. Az Apple épületeket húz fel Washingtonban, de a Facebook is aktív a lakáspiacon. Az Amazon pedig tavaly 6,7 millió dollárt fektetett a Plant Prefab nevű építőipari startupba, de a Microsoft, az Airbnb vagy az IBM is megemlíthető az ingatlanfejlesztés és az épületekhez kapcsolódó okos megoldások fejlesztésekor.


2. Korlátlan befektetés a proptechbe

Tavaly 23 milliárd dollárnyi befektetési tőke áramlott az európai technológiai cégekbe, melyek legnagyobb része Londonban, Párizsban, Berlinben és Amszterdamban landolt. Jelenleg 61 olyan tech cég van Európában, melyek piaci kapitalizációja eléri az 1 milliárd dollárt és az európai technológiai ipar ötször gyorsabban nő, mint az európai gazdaság. Ezzel párhuzamosan a Proptech cégek száma is jelentősen nőtt az elmúlt 2-3 évben, és még ha a Proptechben egyelőre nincs is olyan cég amelynek értéke elérné a bűvös 1 milliárd dollárt, a cégek száma és mérete is dinamikusan növekszik. Az egy lakosra jutó proptech cégek számában egyébként Finnország áll az élen, ezt követi Hollandia, majd Svédország. 


3. A zöld az új szürke

A szürke betont és cementet a zöld növények váltják, ami az ingatlanpiac egyik fontos trendje. Természetesen itt olyan megoldásokat is ide kell érteni, mint egy megújuló energiát használó épület, vagy az irodai well-being. A zöld környezet jó hatással van az emberekre és ezt az irodapiacon is kezdik felismerni. Éppen ezért bővülhet 2019-ben is tovább a zöld munkahelyek, és a zöld megoldások ingatlanpiaci terjedése.


4. Alternatív lakhatási módok

Londonban, de más nagyvárosokban is egyre nagyobb szeletet hasít ki a co-working a teljes irodapiacból. A közösségi megoldások ráadásul más szolgáltatások során is egyre elfogadottabbá válnak, gondoljunk csak a közlekedésben az autó vagy kerékpár megosztó szolgáltatásokra. A városok népessége növekszik, és az ott élő idősek száma is egyre nagyobb, akik közül sokan egyedül élnek. A jövőben éppen ezért a közösségi lakhatás (co-housing) terjedésére számíthatunk, ahol már nemcsak diákok lakhatnak kollégiumhoz hasonló közösségekben, hanem a társadalom más csoportjai is. A kompromisszumok mellett be kell látni, hogy ez jelentősen alacsonyabb lakhatási költségeket jelent, így ha elsőre furcsán is hangzik az ötlet, a valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott. 


5. Adatok felhasználásának etikai kérdései

Az adat az új olaj, hangzik el gyakran a különböző szakértők szájából. Bár a digitalizációnak és az adatgyűjtésnek számos előnye van - mint például az új technológiák, amelyek átalakíthatják az ügyfélélményeket, ösztönzik a termékinnovációkat és javítják az üzleti teljesítményt - a digitális etika továbbra is az egyik legfontosabb kérdés. Miért gyűjtjük egyáltalán az adatokat és milyen adatokra van valóban szükségünk? Szükséges-e, ha igen milyen mértékben az adatvédelem? Az adatokat a jövőben egyre inkább mesterséges intelligencia gyűjti, ennek jogi háttere azonban még nem egészen tisztázott.


6. Szociális hatások

A legtöbb ingatlanvállalat a stratégiáit a tulajdonosi érték maximalizálására összpontosítja, az utóbbi időben azonban egyre jobban előtérbe kerülnek az olyan társadalmi kérdések, mint a gazdasági integráció vagy az éghajlatváltozás. Az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzéseinek elérése nem lehetséges az ingatlanszektor hozzájárulása nélkül, és a befektetők is egyre inkább hajlandók a fenntarthatóságot is figyelembe venni. Mivel az egyes tendenciák felgyorsultak, az ingatlanvállalatoknak stratégiailag át kell irányítaniuk és figyelembe kell venniük a rövid és hosszú távon létrehozott általános társadalmi hatásokat.


7. Újragondolni, újratervezni, újraalkotni

A vezetők egyre nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy reagáljanak a gyorsan változó környezetre és a holnap kérdéseire. Ennek érdekében igyekeznek újragondolni, újratervezni, majd újraalkotni a cégek működésének folyamatait. Egy globális felmérés szerint azonban az ingatlancégek vezetőinek mindössze 10 százalékra találta meg a változások szükségességének ideális gyakoriságát. Az innovációk bevezetésének megfelelő ideje és módja az egyik legnagyobb kihívás ma az egyes cégek számára. Nagy kérdés, hogy a Proptech adta lehetőségek közül melyeket fogják bevezetni már 2019-ben a cégek, és ehhez igazodva hogyan fogják tudni felkészíteni erre az alkalmazottakat.


8. A tulajdonos és felhasználó közti kapcsolatok

A hely ma már nemcsak az épületekről és a köztük lévő terekről szól, hanem arról, hogy az azt használó emberek hogyan érzik magukat benne. Az ingatlanfejlesztés is elsősorban az emberekről szól és a költségek legnagyobb része is hozzájuk köthető. Az, hogy megveszünk egy épületet és 20 évig nem csinálunk vele semmit már nem működik többé. Folyamatosan a lehető legtöbb pozitív élményt adó megoldásokat kell alkalmazniuk a tulajdonosoknak a "jóllét" fenntartása érdekében.


9. Well being - Harc a tehetségekért

A mérnökök mellett más kompetenciákkal rendelkező szakemberekre is szükségük van az ingatlanfejlesztőknek a vásárlók megnyeréséhez, miközben a munkavállalók megtartása is komoly feladatot jelent a cégeknek. A horizontális fejlődésen - vagyis az egész életen át történő tanuláson - túl a dolgozók egészsége és életminősége is egyre jobban felértékelődik, hiszen hosszabb távon ez is elengedhetetlen a jó üzletekhez és a cég sikeréhez.


10. Új technológiák adaptációja

A technológia végső soron mindent olcsóbbá tesz, a hangsúly azonban nem magán a technológián van, hanem azon, hogy az emberek mit kezdenek vele. Az épített környezetről már most rengeteg adat áll rendelkezésre, mégis kevés az információ. A mesterséges intelligenciába befektetett tőke 2022-re a jelenlegi 1,2 milliárd dollárról 8,8 milliárd dollárra fog emelkedni. Az intelligens beszédszoftverek például már most felismerik az emberi beszéd 95 százalékát, ami lényegében nem különbözik az emberek közti kommunikációtól. A tavalyi év volt a blockchain technológia tetőpontja, azóta kezd kijózanodni a piac, amit a bitcoin körüli hype és az árfolyam jelentős csökkenése is bizonyít. Az egyes városok most ismerkednek az 5G technológiával, 2020-ra feltehetően már lesz olyan város Európában, ami 5G hálózattal lesz felszerelve. Mindez hozzájárul a kiterjesztett valóság erősödéséhez, ami az ingatlanpiacon is óriási lehetőségeket rejt magában. A változások tehát elkerülhetetlenek, és ezek elsődleges alkalmazásának szempontjából 2019 valóban egy fontos fordulópont lehet a következő évek számára.

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24