Otthon Melege Program

Otthon Melege Program

2016-04-22 11:05:16
Forrás: www.miosz.hu

Otthon Melege Program a családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram 
Pályázat kódszáma: ZFR-CSH/2016 

1. A pályázati konstrukció tárgya, célja 

A családi házak elavult fűtés-, melegvíz- és energiaellátó rendszerei, továbbá a gyenge minőségű hőszigetelés jelentős energiaveszteséget – és ezáltal többlet széndioxid kibocsátást – okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, emiatt gyakran kivitelezhetetlen a családi házban lakó magánszemélyeknek megfelelő támogatás nélkül. 
 
Jelen pályázati kiírás lehetőséget nyújt a családi házban élő lakosság számára vissza nem térítendő támogatás felhasználásával lakóépületeik korszerűsítésére, felújítására, ezzel hozzájárulva az ország energiahatékonyságának növeléséhez, valamint klímavédelmi céljaihoz.
 
A fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséről és felhasználásáról szóló NFM rendelet (továbbiakban: NFM rendelet) rögzíti a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer fejezeti kezelésű előirányzat felhasználásának szabályait, mely alapján támogatás nyújtható energiahatékonyságot és energiatakarékosságot szolgáló intézkedésekre, megújuló energiaforrásból megvalósuló energiatermelés fejlesztésére, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentését eredményező beruházásokra, intézkedésekre.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) a családi házak részére energiahatékonyság növelését, széndioxid-kibocsátás csökkentését eredményező, valamint megújuló energiaforrások felhasználását megvalósító költséghatékony beruházások támogatására vonatkozó pályázati kiírást tesz közzé. 
 
A pályázatkezelési feladatok ellátásában a Nemzeti Fejlesztés és Stratégiai Intézet Kft. (a továbbiakban: lebonyolító) vesz részt. A támogatás nyújtásának célja elsődlegesen az energiahatékonyság javítása. 
 
Az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése. Ez nemzetközi kötelezettség számunkra, ami egyúttal a nemzeti érdek érvényesítését is jelenti.  
 

2. A pályázati konstrukció forrása

 Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 1. számú melléklet XVII. NFM fejezet 20. cím 35. alcím 07. jogcímcsoport Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ÁHT: 338306) fejezeti kezelésű előirányzata.
 A támogatás formája vissza nem térítendő, az elszámolás elfogadását követő finanszírozás formájában történik az NFM rendelet alapján. 
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5.000.000.000,- Ft, azaz ötmilliárd forint. 
 
A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az NFM hivatalos honlapján valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás lezárásának vagy felfüggesztésének pontos idejéről. 
A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, épületszám/régió arányban megosztva a Pályázati Útmutatóban rögzítettek szerint. 
 

3. Támogatás igénybevételére jogosultak köre 

Jelen pályázati kiírásra kizárólag magyarországi lakóhellyel rendelkező, cselekvőképes nagykorú természetes személyek nyújthatnak be pályázatot. 
 
Támogatást kizárólag hagyományos technológiával 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező egylakásos, legfeljebb 135 m 2 fűtött alapterülettel rendelkező, a pályázatot benyújtó magánszemély tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak felújítására lehet igénybe venni. 
A jogosultsági feltételeket a Pályázati Útmutató tartalmazza, mely elválaszthatatlan részét képezi a Pályázati Felhívásnak.
 

4. Pályázattal elnyerhető támogatás

 A vissza nem térítendő támogatás mértéke miniszteri döntéssel kerül meghatározásra, mely alapján a megítélt összeg a kifizethető támogatás felső határát képezi. 

 
A támogatás formája vissza nem térítendő, az elszámolás elfogadását követő finanszírozású támogatás. 
Az elszámolható költségek 40-55%-ára igényelhető vissza nem térítendő támogatás, a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően. 
A megvalósítandó fejlesztések függvényében elnyerhető támogatás mértékét a Pályázati Útmutató tartalmazza. 
A támogatás mértéke a fejlesztéssel várhatóan elérhető minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900,- Ft; azzal, hogy az igényelhető támogatás maximális összege 1.250.000 - 2.500.000,- Ft a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően épületenként és magánszemélyenként.
 

5. Támogatható tevékenységek köre 

Jelen pályázati kiírással energia-megtakarítást eredményező, épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását célzó beruházások támogathatóak. 

Többek között támogatható beruházásnak minősülnek a fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréje; az épület homlokzatának hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező felújítása; illetve az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítása. 
 
Támogatható tevékenység továbbá a megújuló energiafelhasználás kialakítását, növelését szolgáló rendszerek kiépítése; a fűtési/fűtési-és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréje, valamint a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának kialakítása, korszerűsítése. 
 
A támogatható tevékenységek körének részletes ismertetését a Pályázati Útmutató tartalmazza, mely elválaszthatatlan részét képezi a Pályázati Felhívásnak.  

6. Elszámolható és Nem elszámolható költségek 

 Az elszámolható és a nem elszámolható költségek körének részletezését a Pályázati Útmutató tartalmazza, mely elválaszthatatlan részét képezi a Pályázati Felhívásnak. 
 

7. A pályázat benyújtásával kapcsolatos tudnivalók 

 A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton a pályázatbenyújtó rendszeren keresztül a szkennelt dokumentumok csatolásával kerül benyújtásra. Valamennyi beérkező pályázat regisztrálásra, iktatásra kerül, és egyedi azonosító jelet kap. Pályázatot benyújtani a 2016. július 01. napjától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges. 
 
A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az NFM hivatalos honlapján valamint a pályázatbenyújtó felületen. A pályázókat pályázati díj nem terheli. 
 

8. A döntés folyamata 

A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek feldolgozásra. A pályázatok szakmai (környezet- és éghajlatvédelmi, műszaki, energetikai, közgazdasági) és pénzügyi szempontok szerint kerülnek értékelésre. A nem megfelelő hatékonyságú pályázatok elutasíthatóak az értékelői javaslatok alapján. 

 
A befogadott pályázatok az értékelői javaslatok alapján, régiós megbontás szerint, szakaszosan kerülnek miniszteri előterjesztésre. A pályázatok feldolgozását ismertető részletesebb feltételeket a Pályázati Útmutató tartalmazza, mely elválaszthatatlan részét képezi a Pályázati Felhívásnak.
 

9. Támogatói Okirat

A támogatás felhasználása a döntést követően kiállított Támogatói Okirat (5. sz. melléklet szerinti minta) alapján történik, mely dokumentum a döntési értesítő megküldésével egyidejűleg kerül elektronikusan kiállításra.

10. Pénzügyi elszámolás 

A pénzügyi elszámolásra vonatkozó részletes feltételeket a Pályázati Útmutató tartalmazza, mely elválaszthatatlan részét képezi a Pályázati Felhívásnak. 

11. További információk 

 A pályázat benyújtásával kapcsolatban további részletes információ a Pályázati Felhívás elválaszthatatlan részét képező Pályázati Útmutató tartalmaz. 

Az elektronikus pályázati rendszerrel, illetve a pályázatkezeléssel kapcsolatos kérdések, problémák esetén segítségnyújtás a lebonyolító Ügyfélszolgálatán érhető el. 

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24