Mozgalmas éven van túl az ingatlanpiac és az ingatlanközvetítői szakma.

Mozgalmas éven van túl az ingatlanpiac és az ingatlanközvetítői szakma.

2016-01-11 14:17:00
Forrás: www.miosz.hu

A legpozitívabb hatásnak azt könyvelhetjük el, hogy a válság alatti sanyarú évek után újra megélénkült a piac. Ezenkívül szerenytelenség nélkül állíthatjuk, hogy a szakmán belüli etikusság egyre inkább jogos elvárás az ingatlanközvetítő cégeknél - saját magukkal szemben is.  A MIOSZ által kezdeményezett etikus ingatlanos márka több meghatározó ingatlanközvetítő hálózattal karöltve elkezdett épülni.

 


Mindezek ellenére – vagy éppenséggel pont emiatt – nem mehettünk el az év során szó nélkül a szakmát gyalázó indexes cikkek mellett, melyek után rég nem látott mennyiségű panasz érkezett az irodáktól a MIOSZ-hoz is.
 
Az ingatlanközvetítők általános megítélése tudvalevőleg nem jó, viszont vannak szép számmal olyan szakemberek a piacon , akik munkájukra igényesek, feladatukat lekiismeretesen végzik. Őket nem lehet egy kalap alá venni a kóklerekkel !
 
Az ingatlan.com-on szinte minden ingatlanközvetítő – fizető ügyfélként - jelen van, és sokan sérelmezik a magánhirdetők hirdetéseiben megjelenő “ingatlanközvetítők ne keressenek” opció létét, melyet negatív diszkriminációként élnek meg, és a szakma elleni támadásnak vélik, mert az ingatlant keresőkben is negatív érzést kelt az ingatlanközvetítőkről.
 
Ebben a helyzetben a MIOSZ kötelességének érezte, hogy megkeresse Mészáros Dávidot, az ingatlan.com tulajdonosát, hogy megkérdezzük ezen opció bevezetésnek a hátteréről.

A lakáskeresők körében mennyire kedvelt az az ingatlan.com-on oldalon található funkció, ahol az ügyfelek ki tudják választani az "Ingatlanközvetítők kíméljenek” opciót?

A magánhirdetőink 60%-a kéri, hogy írjuk ki: "Kérem, ingatlanközvetítők ne keressenek!"
Azért gondoltuk így, mert a magánhirdetők jelezték felénk, hogy igénylik ezt a funkciót.

Mit tapasztaltak, hogyan viszonyulnak ehhez az ingatlanközvetítői szakma képviselői?

Tapasztalataink szerint a közvetítő irodák jelentős része tiszteletben tartja a magánhirdetők kérését, és nem hívja azokat, akik nem szeretnék. De mivel a megbízások száma a mai gyorsan pörgő piacon elkezdett csökkenni, ezért sok közvetítő rákényszerül arra, hogy ha megbízásokat akar szerezni, akkor figyelmen kívül hagyja a magánhirdető kérését, és neki is ajánlja szolgáltatásait. Ez egy sajnálatos tendencia, amit sajtóban elég egyoldalúan a magánhirdetők szemszögéből többször is megírtak.

Senki sem szeret kéretlen leveleket kapni, a törvény is bünteti a "spam"-et, külön hivatal van erre az NMHH-nál. (https://nmhh.hu/tart/index/477/Keretlen_hirdetes_spam) Ugyanígy van ez a kéretlen telefonálással is. A helyzetet azonban meg kell oldani!

Éppen ezért indítottuk az ajánlott közvetítő programunkat, (https://ingatlan.com/ingatlanos/) ahol azoknak ajánlunk megbízható ingatlanosokat, akik kifejezetten szeretnének jó ingatlanossal dolgozni. A program november közepén indult, mintegy 60 ingatlanossal, egyelőre - programozói szaknyelven "béta" tehát kísérleti szinten fut. Úgy látjuk, hogy nagyon sikeres ez az új szolgáltatás, alig két hét alatt összesen 168 megbízót tudtunk a résztvevőknek továbbítani. Még idén újabb, több mint 100 ingatlanossal bővítjük a résztvevők számát, és ez még gyorsabb ütemben fog menni jövőre. Nagyon nagy az érdeklődés, a megszokott kapcsolattartójánál lehet jelentkezni, aki szeretne bekerülni a programba.
 
Ennek az opciónak a bevezetésekor nem tartottak attól, hogy kiváltják ezzel az ingatlanközvetítői hálózatok rosszallását?
 
Bízunk benne, hogy a lelke mélyén mindenki elkötelezett egy etikus és értelmesen működő piac mellett. Ha van jó megoldás egy problémára, akkor miért ragaszkodjunk a rosszhoz? Senki sem szeret hideghívással kéretlen telefonokat kezdeményezni, aminek a vége szinte mindig elutasítás. A jó megoldás az ajánlott ingatlanos szolgáltatásunk. Nem mi találtuk ki, USÁ-ban, Nyugat-Európában sok helyen már működik. 

Elmagyarázná, hogy hogyan működik ez az ajánlott közvetítő program pontosan?

Jelenleg a címlapon lehet elérni az "ingatlanos megbízása" linket, és ott lehet választani az ajánlott szakemberek közül. Dolgozunk rajta, hogy nemsokára mai divatos szóval "BIG DATA" módszerekkel fogjuk vizsgálni a magánhirdetőink viselkedését, és amikor látjuk, hogy már nyitott egy közvetítővel való együttműködésre, akkor aktívan fogjuk neki ajánlani a számára optimális ingatlanosokat, akik közül ő választhat. 

A másik oldalon pedig, már most is vizsgáljuk az irodák és referensek működését, és értékeljük. Azokat ajánljuk, akiket magasabbra értékelünk. Az értékelés pontos algoritmusát nem fogjuk soha nyilvánosságra hozni (ezt a google sem teszi például), de azt elmondhatjuk, hogy azok kapnak több pontot, akik betartják az ÁSZF-et (nem duplikálnak, nem tesznek fel csali hirdetéseket, nem hagynak fent már elkelt ingatlanokat, nem tesznek fel pontatlan vagy hamis adatokkal rendelkező hirdetéseket, stb.), igényesebb képeket tesznek fel, aktívan használják az oldalunkat (pl. gyakran belépnek, gondosan kezelik a hirdetéseiket), licitálással és nem trükkökkel javítják a hirdetések hatékonyságát, nem esnek késedelembe a számlákkal, lehetőleg egy terület specialistái, ajánlják a hitelszolgáltatásunkat a vevőknek (mert a legtöbb bank ajánlatát ott lehet összehasonlítani), és még számos szempontot figyelembe veszünk.
Azt is tervezzük, hogy a megbízóktól is kérünk visszajelzést a közvetítőkről, és azt is figyelembe vesszük majd az értékelés során.
 
Tehát a lényeg az, hogy ne hideg hívással kelljen vadászniuk a megbízásokat a közvetítőknek, hanem fordítsuk meg, és a megbízó válasszon a ratingelt közvetítők közül. Ez mindenkinek jobb, mert a megbízó olyan közvetítőt bíz meg, akiről sok mindent tud, a közvetítőnek pedig nem kell “lemennie porszívóügynökbe”.
 
A Mészáros Dávid által elmondottak alapján megállapíthajuk, hogy sok változás várható még a honlapján, az ingatlan.com-on.
 
Hogy ez miként fogja befolyásolni az ingatlanközvetítők mindennapjait ?
 
Itt a lehetőség, hogy a szama képviselői hozzászólásaikban fejtsék ki véleményüket a témáról!

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24