Mit várhatunk az új építésű lakások ÁFA csökkentésétől?

Mit várhatunk az új építésű lakások ÁFA csökkentésétől?

2016-02-01 13:42:59
Forrás: www.miosz.hu

2015 végén végre megtörtént az, amire az ingatlanpiac minden szereplője régóta várt; a Kormány 27%-ról 5%-ra csökkentette az újépítésű lakóingatlanok ÁFÁ-ját. Cikkünkben az ingatlanközvetítői szakma két prominens képviselőjét, Balla Ákost (Balla Ingatlanirodák) és Kirsch Gábort (ingatlanspecialisták.hu) kérdeztük meg, hogy véleményük szerint ez a döntés milyen hatással lesz a piacra.


Ingatlanközvetítői szempontól Ön szerint hogyan fogja befolyásolni a piacot a Kormány lakásépítésre vonatkozó ÁFA csökkentése?


Balla Ákos(Balla Ingatlanirodák): Onnan kezdeném, hogy az elmúlt évben befektetői kereslet egyrészt azért szorult vissza, mert az árak növekedése megállt, másrészt pedig azért, mert a kereslet hajtóereje - az év első felében a pénzügyi piac bizonytalanságai (brókerbotrányok) miatt - az új utakat kereső tőke megjelenése volt, ami az alacsony banki kamatok miatt az ingatlanpiac felé irányult. Viszont ez a tőke 3-6 hónap alatt elköltésre került, és nem képződik hamar újra. Emiatt a jövőben nem spekulatív és befektetői vevők várhatóak a piacon, hanem a lakossági szegmens, vagyis a jó befektetés helyett a lakáscél kielégítése lesz a cél.

Szerintem a 2016-os évben az árak stagnálni fognak, de akár még áresés is előfordulhat abban a szegmensben, ami végrehajtásokkal jobban lesz érintve, hiszen a korábbi devizahiteles probléma ingatlanpiaci megoldása még nem történt meg.

Kérdéses a napokban bejelentett ÁFA csökkentés hatása is a piacra, ami rövid távon várhatóan nem lesz érzékelhető, viszont középtávon számítani lehet arra, hogy abban a szegmensben – mely a 22-30 milliós, vagy ennél drágább ingatlanok – a használt és újszerű lakásoknak komoly vetélytársa lesz az újból megjelenő újlakás kínálat, ennek a hatása viszont igen csekély lesz a 10 millió körüli árkategóriában, mivel várhatóan ezért az összegért nem lehet majd budapesti újépítésű lakást kapni.

Az újlakásokat érintő ÁFA csökkentés a következő 1-2 évben az árakban várhatóan nem lesz érzékelhető, csak a kínálat fog megnövekedni, ameddig erősebb a kereslet a kínálatnál, addig az ÁFA csökkentés hatása várhatóan csak a fejlesztőnek fog kedvezni. Amint viszont ismételten nagyobb lesz a kínálat, mint a kereslet (2-3 év), akkor ez már eredményezhet egy 10-15%-os csökkenést az árakban.

A vidéki piac esetében gyengébb élénkülés várható, még a kedvezőbb ÁFA, és a CSOK hatásának ellenére is, aminek az oka, hogy a vidéki alpiacok egyes gazdasági szereplőknek (autógyárak, üzemek) kitettek, ezek fejlődésével együtt fejlődnek, és ezért minden egyes vidéki nagyváros más és más képet mutat, mely kép csak alig pár nagyváros esetében egészséges kép az ingatlanpiacról, a kisvárosok esetében pedig ez a helyzet még rosszabb.

Kirsch Gábor (ingatlanspecialistak.hu): Az ÁFA csökentésére már régóta várnak az ingatlanfejlesztők, és az új lakás-projektek elindulásának feltételeként nyilatkoztak róla.

Remélhetőleg ez kellő lökést ad az építkezések beindulásának beruházói oldalról, viszont ehhez kell egy kiszámítható kereslet is a lakossági oldalról, ezt pedig kedvező hitelkonstrukciókkal lehet biztosítani.

Az emberek jövedelme nem nagyon nőtt a korábbi évekhez képest, ugyanakkor óvatosabbak is lettek a hitelfelvevők és a bankok is, ezért nem számíthatunk a 2000-es évekhez hasonló ugrásszerű kereslet élénkülésre, ezért valószínűleg a beruházók is óvatosabban fognak építkezni ezért egy fokozatosan növekvő új lakás állományra számítok.

Az új lakások számának emelkedése pár éven belül a használt lakások piacra kerülését is elősegíti, így a kínálat növekedésével kiegyensúlyozódhat a kereslet és a kínálat, de 2-3 éves távlatban a lakás árak csökkenésére nem számíthatunk, kivéve ha neadjisten valami trauma éri a gazdaságot.


Szakértőink szavaiból az derül ki, hogy az ÁFA csökkentés hosszabb távon fejti majd ki a hatását, és a pozitív forgatókönyvhöz a gazdaság egyéb körülményeinek a javulása is szükséges lesz.


A MIOSZ honlapján rendszeresen jelentkezni fogunk a témát érintő friss hírekkel.

 

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24