Minden eddiginél drágábbak idén a lakások

Minden eddiginél drágábbak idén a lakások

2016-09-22 13:42:21
Forrás: portfolio.hu

2016. I. negyedévében tovább emelkedtek a lakásárak - derül ki az FHB Lakásárindex elemzéséből. Az index értéke a korábbi 199,93-ról, 215,06-ra változott, így a drágulás mértéke a tavalyi utolsó negyedévhez képest nominálisan 7,6, míg reál értelemben 8,8 százalékos volt. Ez a válság utáni felívelés során mért legmagasabb negyedéves árnövekedést jelenti, az 1998 óta számított mutató még sohasem állt ilyen magasan. 


Történelmi csúcsot ért el nominálisan az FHB Lakásárindex 2016 első negyedévében. A lakásárak már meghaladják a 2008 eleji maximumot, jelenleg 7,15 százalékkal kell többet fizetni, mint a válság előtti csúcson. Reál értelemben a 2009 közepi szinten mozognak az árak. 

Minden eddiginél drágábbak idén a lakások

 

A felívelés kezdete óta eltelt két évben - 2014. áprilisától 2016. március végéig - a lakóingatlanok nominálisan és reál értelemben is körülbelül 40 százalékkal drágultak.

Egyre több lakás épül

Az építési engedélyek számának növekedése az országoshoz képest jelentősebb volt Budapesten, ahol az első negyedév 77 százalékos bővülését a második negyedévben több mint 333 százalékos emelkedés követte. Ez azt jelenti, hogy 2015 második három hónapjához képest idén április-júniusban több mint 4-szer annyi engedélyt adtak ki a fővárosban. 

Minden eddiginél drágábbak idén a lakások

 

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szintén alátámasztják a fejlesztések meglódulását. Az adatbázis szerint 2016 májusában két és félszer annyi új eladó lakás volt Budapesten mint februárban. A lakásokra nagy igény mutatkozik, a korábban már piacon lévő projektek lakásai gyorsan fogynak. A fővárosi építési engedélyek hatalmas növekedése azonban egyelőre elmaradt a kínált lakások számának bővülésétől, ami mögött vélhetően az áll, hogy több fejlesztő még az engedélyek megszerzése előtt a tervezőasztalról kezdi el az értékesítést, kihasználva a mostani keresleti hullámot. Ezt a trendet erősítheti a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2016. szeptember 16-tól hatályos módosítása, amely szerint már az ingatlan használatbavétele előtt igényelhetővé válik a CSOK.

Nagyobb hitel, drágább lakás

A lakáshitelezés továbbra is támogatja a lakáspiaci felívelést. Az idei évben, a hazai bankrendszer által január és július között összesen kihelyezett forint lakáshitelek összértéke 260 milliárd forint volt, míg 2015 azonos időszakában 176,5 milliárd forint. 2016. április és július közötti időszakban a felvett hitelek összege 40-50 milliárd forint között mozgott havonta.

A drágulási verseny első helyén Közép-Magyarország áll, ahol 2016 első negyedévében a 2015-ös átlagos értékekhez képest 18 százalékkal növekedtek az árak. Jól teljesített továbbá a Nyugat-Dunántúl és az Észak-Alföld is, ahol 16,7 és 16,2 százalékos drágulás volt mérhető. A legkisebb emelkedés Észak-Magyarországon következett be, ahol a medián árak 5,9 százalékkal voltak magasabbak 2016 első negyedévében, mint a 2015-ös átlag.

A különböző lakástípusok közül a lakótelepi lakások teljesítettek a legjobban a válságot követő időszakban, esetükben nőttek 2013 és 2016.I. negyedév között legnagyobb mértékben az árak. A lakótelepi ingatlanok körében a Nyugat-Dunántúlon a növekedés megközelítette a 60 százalékot.

 

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24