Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány és mikor nem?

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány és mikor nem?

2020-03-25 11:28:29

Ma már közismert, hogy lakás  vagy lakóház eladása esetén az eladó köteles az épületre vonatkozó energetikai  tanúsítványt a vevőnek átadni. Azonban az energetikai tanúsítvány nem csak  lakás, ill. lakóház esetén és nem csak eladáskor kötelező. Mikor kötelező az  energetikai tanúsítvány és mikor nem? Meddig használható fel az elkészült  tanúsítvány?


Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány célja, hogy az épület energetikai minőségét, energiahatékonyságát tanúsítsa. Így az ingatlant besorolják a jogszabályban meghatározott energetikai osztályok valamelyikébe. Energetikai tanúsítványt megfelelő szakirányú végzettséggel, mérnök vagy építész kamarai tagsággal, megfelelő szakmai gyakorlattal és jogosultsági vizsgával rendelkező személy készíthet.

Kötelező az energetikai tanúsítvány az alábbi esetekben:

  • Energetikai tanúsítvány készítése új épület építése esetén kötelező. Ebben az esetben a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtetőnek kell gondoskodnia. A tanúsítvány szempontjából épületnek számít minden olyan falakkal ellátott, fedett építmény, amelyben energiát használnak a beltéri légállapot szabályozására. Tehát ide tartoznak mindazon építmények, amelyeket valamilyen energiával fűtenek vagy hűtenek, függetlenül attól, hogy lakás céljára vagy más célra szolgálnak-e, mint például a tároló helyiség.
  • A már meglévő épületnek vagy az épület önálló rendeltetési egységének (pl. lakás) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházásakor. Az ellenérték fejében való átruházás rendszerint adásvételt jelent, de ide tartozik a csere, valamint a másfajta ellenérték, például a tartás fejében való tulajdon-átruházás is.
  • A már meglévő épületnek vagy az épület önálló rendeltetési egységének bérbeadása esetén.
  • Szintén kötelező energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie a 250 m2, vagy ennél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületnek.


Mennyi ideig jó az elkészült energetikai  tanúsítvány?

Minden új tulajdon-átruházás, bérbeadás esetén új energetikai tanúsítványt kell csináltatni?

Az elkészített energetikai tanúsítvány 10 évig hatályos. Ha e határidőn belül újabb tulajdon-átruházásra, bérbeadásra kerül sor, akkor fő szabály szerint nem kell új tanúsítványt készíteni.


Mikor nem kell energetikai  tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványra vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat az eseteket, amelyekre nem vonatkozik a kötelező energetikai tanúsítás előírása. Ide tartoznak a következők:

  • Ha az ingatlan tulajdonostársai között kerül sor az ellenérték fejében való tulajdonjog-átruházásra.
  • Szintén nem kötelező a tanúsítvány, ha a tulajdon-átruházás a használatba vételi engedélyt megelőzően történik.
  • Nem szükséges tanúsítvány ingyenes átruházáskor, így ajándékozás esetén.
  • Az önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épület. Fontos, hogy e kivétel csak arra az esetre vonatkozik, ha maga az épület kisebb 50 m2-esnél. Ha tehát egy társasházban található 45 m2-es lakás adásvételéről van szó, akkor kötelező az energetikai tanúsítvány, mivel maga az épület, a ház nagyobb 50 m2-nél.
  • Az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre, mint például egy nyaraló.
  • A legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre.
  • Hitéleti célra használt épületre.
  • A nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot, vagy 4 hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre.
  • Műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.


Mi  történik, ha a tanúsítvány elmarad?

Leggyakrabban tulajdonjog-átruházás, például adásvétel esetén merül fel a kérdés, hogy milyen akadályt jelent, ha az eladó nem adja át az energetikai tanúsítványt.

A jogszabály előírja, hogy a tulajdon-átruházásra irányuló szerződésnek és a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell, hogy:

  • az ingatlanra kötelező-e tanúsítványt készíteni,
  • a tanúsítvány azonosító kódját,
  • a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette.

A tanúsítvány elkészítésének, átadásának elmaradása nem jelenti azt, hogy a vevő a tulajdonjogot nem szerezheti meg, illetve a bérlő az ingatlant nem használhatja. Ugyanis a jogszabály nem fűz ilyen hátrányt az energetikai tanúsítás elmaradásához.


Milyen előnye lehet, ha van tanúsítvány?

Természetesen amellett, hogy jogszabályi kötelezettség írja elő az energetikai tanúsítványt, a szerződő feleknek is érdeke annak elkészítése.

Egyrészt a vevőnek/bérlőnek fontos tudni, hogy milyen energiahatékonyságú ingatlant vásárol vagy bérel.

Másrészt az eladó is elkerülhet egyes szavatossági vitákat, mivel az átadott tanúsítványban foglalt energetikai jellemzők miatt a vevő már nehezen élhet szavatossági igénnyel.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.huwww.kocsisszabougyved.hu

Kövessen bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest


INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24