Kiknek kellene az ingatlanközvetítésben dolgoznia?

Kiknek kellene az ingatlanközvetítésben dolgoznia?

2015-08-07 11:08:33
Forrás: miosz.hu

Múltkori cikkünkben az ingatlanközvetítés jövőjéről kérdeztük a szakma szakértőit. Ezt az átfogó kérdéskört  vezetjük most tovább. Kérdéseink ezúttal a szakmában dolgozók kilétére irányultak.


Meglátása szerint kiknek kellene az ingatlanközvetítésben dolgoznia?

Köles Zoltán“Nem tartom jónak, hogy minimális szakmai felkészültséggel (és ebbe beleértem az OKJ végzettséget is) bárki, bármikor ingatlanközvetítői céget alapíthat, illetve elkezdhet ingatlanozni. Helyesebb megközelítés lenne, ha két évig csak gyakornok lehetne egy ingatlan közvetítő. Ezt egy arra jogosult irodánál kellene igazolhatóan gyakorolnia, majd ezt követően nevezhetné magát “ingatlanközvetítőnek”, adott esetben egy újabb vizsga letétele után. Ezt követően már önálló céget is alapíthatna. Amíg ilyen vagy hasonló korlát nincsen, addig minimális szakmai felkészültséggel, illetve előélettel bárki ingatlanközvetítőnek vallhatja magát, úgy, hogy még életében nem adott el egy ingatlant sem.” (Köles Zoltán – Lakáscentrum)

 

én fotóm“Csak jól képzett, precíz, pontos, felkészült kollégáknak. A irodák hiányt szenvednek jó és motivált értékesítőkből, ezért boldog boldogtalant felvesznek, csak jöjjön valaki. Ezt a folyamatot meg kéne fordítani; az állást keresőknek kellene harcolniuk, hogy bekerülhessenek egy jó irodába és ebben a szakmában dolgozhassanak. Amíg nincs megfelelő szűrés és követelményrendszer, addig sajnos marad a jelenlegi állapot. A munkamorál nagyon rossz, nem szeretnek dolgozni az emberek.” (Sobel Péter – Belváros Ingatlan)

 

gadanecz_portré“Annak, aki az ügyfeleit és azok érdekeiket tartja szem előtt. Képzett és naprakész a szakmát érintő kérdésekben. A hozzáállása kiemelkedő. Hivatásként tekint a szakmájára.” – (Gadanecz Zoltán – GDN Ingatlan)

 

akos.balla“Az OKJ-s végzettség lenne a minimum, mely sok aktívan dolgozó „kollégának” nincsen meg. Ezek mellett szerintem fontos, hogy a kolléga elérhető és számon kérhető legyen, vagyis legyen cége, irodája, de sok kisebb cég még ennek sem felel meg. De sajnos ezek megléte sem jelenti azt hogy egy cég, vagy egy közvetítő jól, illetve etikusan dolgozna, ezért szerintem az elvárásokat még magasabb szintre kell tenni.”(Balla Ákos – Balla Ingatlan)

 

O” Igazi szolgáltatást csak olyan ingatlan tanácsadó tud nyújtani, aki rendelkezik valamilyen területen speciális tudással.  Az eladó ingatlan tulajdonosának jogos elvárása az, hogy az ingatlanával foglalkozó közvetítő értsen a rábízott ingatlanhoz, ismerje jól a környéket, ismerje a hasonló ingatlanokat, sőt amelyeket nem régiben értékesítettek, mert a megbízó csak úgy lehet biztos abban, hogy reális piaci áron értékesíti ingatlanát, ha a területeken részletes információval rendelkező szakember ezt neki bebizonyítja” (Kirsch Gábor – Ingatlanspecialisták)

 

 

Milyennek kellene lennie egy ingatlanközvetítőnek, hogy a piacon tudjon maradni?

immo1_1_Tibi“Ha a piacon maradást jelenti az is, hogy egy irodában, hálózatban  70-110% között van a fluktuáció és minimális a nyereség, akkor teljesen mindegy, hogy ki áll neki ennek a szakmának. Ha a piacon maradást a humánerőforrás stabilitás, a pénzügyi növekedés és a dolgozók megelégedettsége jelenti, akkor már kevesebb értékes szereplőről beszélhetünk.” (Kovács Tibor – Immo1)

 

“Én a felkészültségben, etikában, és az empátiában hiszek. Rövid távon és rövid ideig lehet talán máshogyan is pénzt keresni, de hosszú távon ennél több kell.” (Balla Ákos – Balla Ingatlan)

 

“Olyanoknak, akik hivatásnak tekintik az ingatlanközvetítői szakmájukat, ezért képzettek. Hosszútávon gondolkodnak, ezért alázattal végzik munkájukat. Motivációjuk nem anyagi jellegű, hanem az ügyfél problémájának megoldása elsődleges számukra. (Kirsch Gábor – Ingatlanspecialisták)

 

“Itt elsősorban csak elcsépelt gondolatokat tudnék sorolni, mint pl. szakmailag felkészült, etikus, magabiztos stb. De ezeket nem ragoznám, mert ha az előző kérdésre tett válaszom teljesülne, akkor két év gyakorlat és vizsga után nem lenne kérdés a hozzáértés, rátermettség, magabiztosság.” (Köles Zoltán – Lakáscentrum)

 

“Elszántnak, szeressen keményen dolgozni, mert ez egy nehéz szakma. Legyen igénye a profizmusra, a legjobb akarjon lenni. Sokan elkezdik, nincs spórolt pénzük, napról napra élnek és az első alkalommal amikor felajánlanak nekik egy fix munkát – legyen az akár egy kisebb presztízsű állás sokkal kevesebb pénzért – elvállalják, mert nem bíznak magukban. Szerencsére van jelenleg pár komolyabb hálózat, akik komolyan veszik a kollégák képzését, ezért azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzet a jövőben pozitív irányba fog változni.” (Sobel Péter – Belváros Ingatlan)

 

“Időutazónak, aki már jó pár évvel ezelőtt megteremtette a saját referenciáit.” – (Gadanecz Zoltán – GDN Ingatlan)

 

A MIOSZ-nak, mint ernyőszervezetnek és az egész szakmának az alagút végén pislákoló fényt jelenthetik az irodavezetők gondolatai. Ez az konstruktív és innovatív hozzáállás jelentheti egyedül a szakmánk túlélését. Felejtsük el örökre a kiskapukat és a Pató Pál úri hozzáállást!

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24