Ingatlanos csalás vagy kispályás lakáskupectrükk?

Ingatlanos csalás vagy kispályás lakáskupectrükk?

2015-06-12 10:45:25
Forrás: index.hu

Már beszámoltunk Csorba Dániel ingatlanos egy korábbi fogásáról. Akkor egy kispályás albérletcsalót buktatott le. Most viszont nem egy köztörvényes kívülálló, hanem egy szakmabeli ingatlanos sunyi trükközését tárta fel:


Dániel szerint az alábbiak motiválhatják a lopott hirdetési képekkel visszaélő ingatlanost:

1.

Ha a megbízás szerint az ingatlan húsz százalékkal túl van árazva, és a kutya sem hívja az ingatlanost. Ekkor ahelyett, hogy a közvetítő meggyőzné a tulajdonost; így reménytelen eladni a lakását, feltesz egy hirdetést a nem létező ingatlanról, ami ugye

sajnos pont most kelt el.

Majd az érdeklődőknek megmutatja annak a valós lakásnak a hirdetését, amit rajta keresztül árulnak, azzal a szöveggel, hogy:

szerintem ezt is odaadnák annyiért.

2.

A másik két eset arról szól, amikor is egy valós lakáshirdetést ad fel az ingatlanközvetítő, ám a tulajdonos tudta nélkül. Ha a tulajdonos megtiltja az ingatlanközvetítőnek, hogy ő is meghirdesse a lakást:

maga nem hirdethet, csak én

indokkal, majd az ingatlanos nem veszi a fáradságot, hogy elmagyarázza: nem ez a célravezető módszer, hanem a tulaj tudta nélkül meghirdeti a lakást.

3.

A harmadik példában Dániel hasonló morális dilemmákat feszeget, mint az a viccbéli szatócsboltos, akinél egy vevő sietve vásárol egy doboz gyufát, és húszezressel fizet, ám egyértelmű, hogy a vásárló azt hiszi: csak egy tízezrest adott.

És most jön az üzleti etika: a kereskedő tartsa meg maga az „extraprofit” tízezer forintot, vagy ossza meg az üzlettársával?

Szó szerint idézem Dánielt:

Van egy megbízás, aminek a tulaját nem tudtad meggyőzni szakmaiságodról, „maj' ha hoz vevőt, akkor szerződünk" mondatra, válaszként nem a legjobb kollégádat vitted ki, hanem felteszel egy falsot „oszt hadd mennyen".

Vagyis az én szerény értelmezésem szerint: az alapszituáció az, hogy az ingatlan tulajdonosa csak akkor hajlandó megbízási szerződést kötni, ha a közvetítő hoz egy komolyan érdeklődő vevőjelöltet.

Ilyenkor a tisztességtelen ingatlanközvetítő a tulaj tudta nélkül meghirdeti a lakást, majd ha befut egy érdeklődő, akkor elhozza ezt a vevőjelöltet (hogy világos legyen: akinek a tulajdonos beleegyezése nélkül keltette fel az érdeklődését az ingatlan).

Ellenben a „tisztességes” ingatlanközvetítő ilyenkor a legjobb kollégájával játszatja el a vevőjelöltet, hogy leszerződhessen a tulajdonossal.

Természetesen az sem kizárt, hogy én értettem rosszul a szöveget, és a „legjobb kolléga odavitele” alatt az értendő, hogy az ingatlanközvetítő egy munkatársával jelenik meg (és nem titkolják el a tulaj elől, hogy a munkatárs is ingatlanközvetítő, nem pedig egy potenciális vevő), akivel karöltve meggyőzi szakmaiságáról a tulajt, aki ezek után anélkül megköti a megbízási szerződést, hogy az ingatlanos elhozta volna az első vevőjelöltet.

A hirdetés:

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24