Ingatlanközvetítők reagálnak az Index szakmát gyalázó cikkére – Bedics Zsuzsa (BIX Ingatlaniroda)

Ingatlanközvetítők reagálnak az Index szakmát gyalázó cikkére – Bedics Zsuzsa (BIX Ingatlaniroda)

2015-09-11 10:24:31
Forrás: miosz.hu

Az ingatlanközvetítők tisztában vannak vele, hogy a szakma megítélése meglehetősen rossz “köszönhetően” a piacon tevékenykedő sok kóklernek, akik naponta hoznak szégyent erre a hivatásra. Hiába vannak túlsúlyban azok az ingatlanközvetítők, akik becsületesen dolgoznak, valószínűleg az ilyen szerencsevadászok miatt születhetett meg pár hete az Indexen az a cikk, ami minden jóérzésű kollégánál kiverte a biztosítékot. Cikksorozatunkban a MIOSZ tagjait kértük meg, hogy adjanak valós képet egy becsületes ingatlanos mindennapi munkájáról, és olyan történetekre is kíváncsiak voltunk ahol a vevő, illetve az eladó úgy verte át egymást, hogy ahhoz az ingatlanközvetítőnek vajmi kevés köze volt.

Mostani interjúalanyunk Bedics Zsuzsa, a BIX Ingatlanirodától.


A sok negatív tapasztalat ellenére mit gondol, miért van szükség lakásvásárlásnál ingatlanközvetítő bevonására?

BIX ingatlanSokszor a vevők nem merik elmondani a véleményüket az eladónak; a lakásban bólogat és mindennel elégedett, az utcán pedig megkér, hogy több ilyen ronda lakásba ne vigyem el. Erre számtalan eset van. Itt jön a közvetítő, hogy tárgyilagosan elmondja mind a két félnek a másik véleményét. Volt olyan esetem, amikor az eladó és a vevő nem álltak egymással szóba, annyira nem jöttek ki. Egy asztalnál ültünk és mind a kettő hozzám beszélt én tolmácsoltam kettőjük között, végén mindenki elégedett volt. Sok olyan eset is volt, amikor meghallgattam, hogy mit keresnek olyat tudtam ajánlani, amire nem is gondoltak és nagyon tetszett nekik. Sok tanácsot adunk teljesen ingyen; felmérjük az ingatlant mennyiért lehet eladni, ezt is ingyen. Sokszor mi tudjuk meg előszőr, hogy új ingatlan épül, ilyenkor rögtön szólunk az ügyfeleinknek. Sok felesleges telefont mi intézünk és nem az eladónak kell végighallgatni. Sok apró kis teher; ami nekünk a szakmánk, az neki macera. Mindenki bizalmatlan, ami az egész társadalomra jellemző. Ha azt mondom, hogy van másik komoly érdeklődő, akkor azt hiszik, hogy csak marketing duma. Többen maradtak le így álmaik házáról.

Mit gondol, mit lehetne tenni a szakmánkra szégyent hozó kóklerek ellen?

Ez nehéz kérdés, mivel nehéz kiszűrni ki az. Ha azt kérdezem egy ház bemutatása után, hogy tetszett-e, már erőszakossággal bélyegeznek meg. Ha egy időpont foglalt, akkor meg rugalmatlansággal. Tehát akár engem is bepanaszolhatnak. Én annyit tudok tenni, ha az egyik kollégámra sok a panasz, jobban odafigyelek és ha beigazolódik a gyanú, elküldöm. Persze akkor máshol próbálkozik. Az oktatást lehetne kötelezővé tenni, de sokkal gyakorlatiasabbnak kellene lennie, mint most. Sok jó, de még több felesleges dolgot tanultunk. Lehetne esetleg gyakorlati képzés is. Irodák, ha vállalják, kicsit bevezethetnék a kezdőket; pl. mehetnének együtt „terepre“ a már tapasztalt szakemberekkel.

Be tud nekünk számolni olyan esetről, amikor az ügymenentbe nem volt ingatlanközvetítő bevonva, de vevő vagy az eladó csúnyán átverte a másikat?

Az emberek egy része nem korrekt és ezt sok történet igazolja. Megegyeznek egy árban, kezet fognak és mégis másnak adják oda a házat, mert az 100.000,-Ft-al többet ígért. Volt olyan eset, amikor az ügyvédnél vártuk a vevő férjét. Ő ment a bankba a pénzért, de csak fél év után került elő. A házvétel ürügyén tudta a feleségét kisemmizni.

Volt olyan eset is, hogy fel-fel tűnt olyan érdeklődő, aki több háznál is mint potenciális vevő jelent meg. Egy hétig is az eladó nyakára járt, mondván ezt meg azt le akar mérni. Közben már ott is vacsorázott, majd amikor gyanús lett eltűnt. Egy idő után elterjedt a ugyan a híre, de addigra már több családot is átvágott. Kiderült ugyanis, hogy csak egy magányos bácsiról van szó, aki társaságra vágyott, csak közben komolyan hátráltatta a lakástulajdonosokat az eladás folyamatában. Az ilyen típusú emberek igyekeznek kerülni az ingatlanost. Ilyenkor az eladó jobban teszi, ha csak az ingatlanos jelenlétében engedi be az érdeklődőt a házába. Még egy ok miért jó ha ingatlanos is be van vonva az eladásba.

 

Mint olvashattuk, hajmeresztő történetek – mint a mindennapi életben és minden szakmában – bőséggel vannak az ingatlanközvetítők tarsolyában is. Az ingatlanos kollégáknak egybehangzóan az a véleménye, hogy ezek a sztorik valamiért hatványozottan ütnek vissza az ingatlanközvetítői szakmára. Épp emiatt kell, hogy a magára valamit is adó ingatlanközvetítő az esélyét se adja meg annak, hogy besározódjon a becsülete, mert azzal nem csak magának, de az egész szakmának is árt.

 

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24