Ha a Mekiben van az iroda, lehet gyanakodni

Ha a Mekiben van az iroda, lehet gyanakodni

2015-08-06 12:55:48
Forrás: index.hu

Múlt héten kókler ingatlanügynökökről panaszkodtak vevők és eladók, most az ügynökök panaszkodnak a vevőkről és eladókról. Szerintük nem mindenki hiéna, és egy jó ingatlanos bizonyos helyzetekben nagyon jól tud jönni. De aki válogatás nélkül bárkit beenged a házába, az tényleg pórul járhat.


Elvárják, hogy vasárnap is ugorjak, elintézem neki, vissza sem hív, megpróbál megkerülni, elfelejt eljönni, úgy érzi, mindent jobban tud

– az Index által megkérdezett ingatlanközvetítők, ingatlanirodák vezetői szerint a vevők és eladók is megérik a pénzüket. Bár nem tagadja senki, hogy a kókler ingatlanosok miatt nagyon rossz az ügynökök híre, szerintük itt sincs több inkorrekt ember, mint más szakmában, és a fogyasztókon is múlik, hogy kit választanak, néha pedig nagyon jól jön, hogy ott egy közvetítő. És aláírni sem kellene semmit elolvasás nélkül.

Múlt héten a hiéna ingatlanügynökök trükkjeiről írtunk cikket, ahol eladók és vevők meséltek rémtörténeteket lerázhatatlan közvetítőkről, kamuvevőkről, kamuhirdetésekről, lehúzós technikákról, és az ingatlanos szakma legaljáról. Most, cikkünk második részében ingatlanközvetítőket, irodák vezetőit, tanácsadókat kérdeztünk arról, szerintük mi a probléma a piacon, és mi javíthatna a helyzeten.

A hiénák rontják a szakma hírét

Válaszaikból kiderül, ők is érzékelik a gondokat, nagy a munkanélküliség, sokan vágnak közvetítői munkába hozzáértés nélkül, könnyű pénznek tűnik. És mint ahogy előző cikkünkben írtuk is, a kókler ügynökök valójában éppen azoknak az ingatlanosoknak tesznek a legrosszabbat, akik tisztességesen végeznék a dolgukat. Sokaknak, akik ingatlanjukat hirdetik, az ellenálláshoz már rossz tapasztalatra sincs szüksége, viszi őket a tömeg véleménye.

 

„Volt, aki bevallotta, azért írta bele a hirdetésbe, hogy kíméljék az ingatlanügynökök, mert a többi hirdetésben is ezt látta” – meséli Edit, aki több mint tíz éve dolgozik ingatlantanácsadóként, és aki szerint nem szabad általánosítani.

„Magam is, mások is tudnának rémtörténeteket mesélni hivatalos ügyintézések borzalmairól, kereskedők ügyeskedésiről, álságos ügynökök tisztességtelenségéről, hibásan diagnosztizáló orvosok tragédiához vezető tévedéseiről. De ettől még nem minden hivatalnok bürokrata, kereskedő becstelen, értékesítő vandál, gyógyító hiteltelen. Mert minden szakmában, hivatásban vannak tisztességesen dolgozók és ügyeskedők” – véli Gergely, egy ingatlaniroda igazgatója.

Ezt hangsúlyozza az ingatlanos Gábor is kicsit más megfogalmazásban: „az emberek olyanok amilyenek: X százaléka inkorrekt, ügyeskedő, agyatlan barom. Mindegy hogy ingatlanos, taxis, hentes, vagy akárki. Ha 10 millió emberből X százalék ilyen akkor ugyanez az arány ott lesz minden szakmában.”

Nincs munkám, leszek ingatlanos

„Sajnos az ingatlanközvetítői tevékenység egy nagyon könnyű pénzszerzési lehetőségnek tűnik sokak szemében, így sokan választják olyanok is, akik tegnap még egészen mást csináltak, majd ráírják egy kártyára, hogy ingatlanreferens, de gőzük sincs mit jelent a tevékenység összességében. Viszont nagyrészt az ő tevékenységük alapján ítélik meg az ingatlanközvetítőket” – írta Zoltán, aki egy kis, rózsadombi irodát visz.

Szerinte erre rásegít az is, hogy akinek nincs megfelelő munkája, annak azt ajánlják, hogy menjen ingatlanközvetítőnek, hiszen ahhoz nem kell semmilyen tőke és nagy pénzt lehet keresni. Hasonlóan a ’80-as évek végéhez, amikor a taxizást ajánlották mint könnyű pénzkereseti lehetőséget, igaz, ahhoz legalább egy autó kellett.

Maga Zoltán is így csöppent az üzletbe még a 90-es évek elején, amikor megszűnt a munkája, és bár felsőfokú végzettsége volt, nem tudott elhelyezkedni. Ekkor nyitott saját irodát, és elvégzett egy alapfokú tanfolyamot is, bár itt szerinte gyakorlati tudást nem igazán kapott. „Gyakorlatilag nem volt szükség a végzettség igazolásra és úgy is kaptam működési engedélyt. És ez a mai napig így van”.

Elvileg kellene papír

Bár már ma is kötelező az ingatlanközvetítő névjegyzék, mégis csak a magukat ingatlanosnak nevező emberek töredéke van bejegyezve. Hiába kell hivatalosan szakirányú végzettség, az Indexnek nyilatkozó ingatlanosok szerint érdemben nem ellenőrzik, a legtöbb helyen valójában csak az irodavezetőnek van valamilyen papírja, néha még neki sem. Sőt, néha még iroda sincs.

Ilyenkor a tárgyalások színhelye a McDonald’s, nem tudnak egy nyomtatványt elkészíteni, hiszen nincs hol és nincs mivel, de mégis piaci szereplők, és viszik az üzletet. Miattuk alakul ki aztán a közvetítőkkel szembeni ellenszenv.

„Számomra és a törvények előtt sem ingatlanközvetítő az, aki még egy tanfolyamot sem hajlandó elvégezni, és egy névjegykártyára biggyesztett titulustól szakembernek érzi magát.

Rengeteg ilyen kókler rohangál magát ingatlan-tanácsadónak nevezve az utcákon, hoznak szégyent a szakmára, lehetetlenítik el a fejlődést, és teszik bizonytalanná a lakáseladók táborát

– mondja Edit. Szerinte a valódi és hiteles ingatlanosoknak igazolványt kellene adni, szankciók kellenek, és olyanok, akik betartatják ezeket.

„Legyen komoly következménye annak, ha valaki mindössze három hirdetés felpakolásával szeretne pénzt szakítani, és lehessen eltávolítani a szakmából, ha kamu vevőkkel szédítik a tulajdonosokat. A többiek pedig büszkén vállalhassák, hogy becsületesen és tisztességesen dolgoznak” – sürgeti a tisztulást.

Álmából felkelve is tudja

Zoltán szerint egy jó ingatlanos álmából felkeltve is ismeri az általa hirdetett lakások tulajdonságait, a hirdetéseiből egyértelműen kiderül, hogy közvetítő által hirdetett lakásról van szó. Ismeri a környékeket, az árakat, az eladót képviseli, rutinja van az alkuban, és a lakás eladását a papírok intézéséig végigkíséri.

„Ha létrejött a megállapodás az árról, leültetjük a két felet egy asztalhoz, és átbeszéljük a részleteket. Mikor költöznek ki, mi marad a lakásban, milyen fizetési ütemezés lesz. Mindezt leírjuk, összeszedjük az eladó és a vevő összes adatát, a szükséges papírok beszerzéséhez segítséget nyújtunk, energetikai tanúsítványt segítünk beszerezni. Majd ha minden összeállt egy emailben összegezve mindent átküldünk az ügyvédnek. Ez alapján előkészíti a szerződést és átküldi a szerződés előtti este a tervezetet, hogy mindenki át tudja olvasni és másnap már csak az esetleges felmerülő kérdéseket kell tisztázni és egy-másfél óra alatt végzünk az ügyvédnél” – részletezi Gábor, milyen az, amikor egy közvetítő komolyan veszi a feladatát.

De nemcsak az ügynökök rossz hírét keltő hiénák keserítik meg az életüket, hanem az is, hogy az ügyfelek jelentős része – részben már alighanem a szakma rossz híre miatt is – semmibe veszi a munkájukat, nem kezeli őket partnerként.

Ha hív, én ugorjak, de vissza már nem hív

„Nem zavarja, hogy reggel, este, hétköznap, vasárnap, ünnep vagy bármi más van. Ő telefonál és én azonnal ugorjak. Rendben, ebből élek, de akkor legyünk partnerek, próbáljunk meg alkalmazkodni egymáshoz. Sajnos ez nem mindig sikerül. A vevő elvárja, hogy az ő elképzelései szerint működjenek a dolgok, akkor érjek rá amikor neki megfelelő, hiszen nekem és az eladónak fontos, hogy létrejöjjön az üzlet, a pénz nála van” – panaszkodik Zoltán, aki ezt meg is oldja, megnézik a kiszemelt ingatlant vasárnap.

„Ha tetszik, akkor van továbblépés, újra hív, újra megyünk és vagy lesz üzlet vagy nem. Ha nem tetszik, nos akkor annyi fáradságot sem vesz, hogy felhívjon, köszönöm, tárgytalan. Ugyanis ingyen dolgoztam neki, ami viszont nekem költség, több telefon amíg leegyeztetem a találkozót, oda megyek, időt töltök, mindezt térítés nélkül” – dühöng.

A partneri hozzáállást hiányolja Gábor is, akinek sok keserű tapasztalata volt már a munkáját semmibe vevő vevőkkel. „Van akinek tényleg sürgős, mert költöznie kell határidőre, ideges, stresszes emiatt. Azt viszont már nehezen nyelem le, mikor valaki vasárnap délelőtt megtúráztat 3-4 ingatlannal, utána pedig annyira nem képes hogy visszahívjon, hogy 'bocs, nem tetszett egyik sem'. Mert nekem fontos lenne, hogy tudjam, hogy ha nem tetszett, akkor miért nem tetszett, hogy legközelebb olyat ne ajánljak neki ki. De a legritkább esetben veszik a fáradságot hogy visszahívjanak, vagy legalább egy emailt, vagy egy üzenetet írjanak.”

Pénzük nincs, de imádnak túrázni

Számtalanszor előfordul az is, hogy az érdeklődő elfelejt eljönni a megbeszélt találkozóra, amikor az ügynök hívja, vagy felveszi, vagy nem, ha igen akkor talán elnézést kér, de már nem aktuális, talált másikat. És vannak azok a vevők is, akiket a szakmában csak ingatlanturistának csúfolnak.

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24