Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén

Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén

2016-05-12 10:57:26
Forrás: miosz.hu

Felfokozott várakozás előzte meg a kiéhezett lakásvásárlók részéről a Lurdyban megrendezett Lakásbörzét,ahol az ingatlanfejlesztők színe-java vonultatta fel a hazai új lakás kínálatot.

Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy egy rövid ingatlanpiac elemzést készítsünk!

Érdeklődésünk középpontjában az ingatlanfejlesztések  álltak, és azt igyekeztünk feltérképezni, hogy a börzén megjelenő újépítésű lakások építése milyen fázisban van; előértékesítés folyik-e vagy vannak-e már beköltözhető lakások.

A LAKÁSBÖRZÉN ÖSSZEGYŰJTÖTT ADATOKAT A KÖVETKEZŐ TÁBLÁZATBAN ÖSSZESÍTETTÜK:
Lakasbörze projektek 2016.marc

ÉS, HOGY MIT SUGALLNAK A SZÁMOK EGY INGATLANSPECIALISTÁNAK, ARRÓL KIRSCH GÁBOR-T, A MIOSZ ELNÖKSÉGI TAGJÁT KÉRDEZTÜK:
A 2016 tavaszi Lakásbörzén közel 2.300 db új lakással jelentek meg az ingatlan fejlesztők.

Érdekes adat, hogy ebből csak 22 %,  kb 500 db lakás az, ami már épül. A többire még nincsen építési engedély, azok az előértékesítés (vagy regisztráció) fázisában vannak.

A börzén a legtöbb lakást egyébként a 13. kerületben kínálták, amelyet a 11. kerület követett.
Agglomerációs beruházásból nagyon kevés jelent meg a kínálatban.

Ettől is érdekesebb, hogy csak 7%, összesen 167 db lakás az, ami ezek közül még eladó, ezekből válogathatnak azok, akik tervezhető időn belül szeretnének új lakásukba beköltözni, mert a börzén megjelent lakás kínálat túlnyomó részben még csak a tervezőasztalon létezik.

Összességében pozitív fejlemény az új projektek megjelenése, még ha egyelőre csak terv asztalon is, mert a lakáspiac kiegyensúlyozásához kellenek az új lakások.

Hasonló helyzet egyébként a 2000-es évek elején volt, amikor az állami kamattámogatásos hitelek, és a szocpol hatására megélénkült az építőipar és elindult az új lakás piac.

Azóta viszont,  az akkori hurrá optimizmus után átéltünk egy gazdasági válságot, és érdekelt bennünket, hogy a vevők most is ugyanakkora vehemenciával vetik-e bele magukat a nulláról induló lakásprojektekbe.

Következő cikkünkben annak járunk utána, hogy szívesen vesznek-e az emberek lakásokat a tervasztalról, illetve hogy milyen buktatói lehetnek, mire kell figyelni az ilyen vásárlások esetén.

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24