Durva esés jöhet a lakásár-emelkedés után

Durva esés jöhet a lakásár-emelkedés után

2015-07-17 12:46:00
Forrás: portfolio.hu

A nemzetközi lakáspiaci helyzetet értékelve tavaly még erős polarizálódásról lehetett beszámolni. Ez 2014-ben némileg csökkent, de összességében elmondható, hogy az európai lakáspiacok továbbra is erősen megosztottak, számos országban még csökkennek a lakásárak, ugyanakkor egyre növekszik a lakásár-emelkedést tapasztaló országok köre, míg vannak olyanok is, ahol már csökkenésbe fordult a korábbi jelentős felívelés - derül ki az FHB legfrissebb elemzéséből. 


Európa lakáspiacainak további jellemzője, hogy a különböző országokban eltérő a lakáspiaci ciklus. A lakáspiaci lejtmenetet követő trendforduló már nagyon sok országban bekövetkezett, amelyekben pedig még nem, ott is stabilizálódás látszik, vélhetően nem sok kell, hogy az országos átlagárak ismét emelkedésnek induljanak. Ugyanakkor más országokban a piac épp a pozitív, növekedési szakaszból vált ismét csökkenő pályára.

Durva esés jöhet a lakásár-emelkedés után

A lakáspiaci helyzet alakulása 2014-ben Európa egyes országaiban (Forrás: BIS és FHB Index)

Tavaly még arról számoltunk be, hogy 2013-ban a legnagyobb áremelkedést Írországban, az Egyesült Királyságban, Svédországban és Németországban tapasztalták, míg a legnagyobb esésre Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában került sor. Akkor a gazdaságok egy része már túl volt a válság utáni trendfordulón, de számos más ország még csak közelített a piaci mélyponthoz. A képet jelentősen átrendezte 2014. A korábbi csökkenés több államban növekvésre váltottak a lakásárak, például Portugália és Hollandia is elérte a mélypontot, aztán felívelő szakasz vette kezdetét. Ugyanakkor a legkorábban növekedésnek indulók közül egyesek ismét a negatív irányba fordultak. Ezek közé tartozik az Egyesült Királyság, és Németország is közel járhat egy trendfordulóhoz, mert a korábban kimagasló lakásár-felfutásuk visszaesett. Az európai lakáspiacról tehát elmondható, hogy egyesek még a negatív tartományból próbálnak ismét növekedésre váltani, mások már túl vannak ezen a trendfordulón, a még előrébb tartó piacokon pedig már az árak konszolidálódása figyelhető meg.
 

Közelít a piac az aljához Olaszországban


Tovább estek Olaszországban az árak, 2008 óta összesen több mint 14 százalékkal olcsóbbak a lakások , a csökkenés mértéke lassulni látszik, várhatóan ez a piac így közelít az aljához. A lakóingatlanok értéke még idén is csökkenhet, további 2 százalékkal zsugorodhatnak az árak, de 2016-ban szerényen emelkedhetnek (0,9%), míg 2017-ben 2 százalékos növekedés is elképzelhető már (a Nomisma jelentése szerint ). Szintén megfigyelhető, hogy a különböző lakóingatlantípusok áralakulása elválik egymástól, míg az új lakások jobban teljesítettek, a használt lakások terén nagyobb árcsökkenés volt megfigyelhető. 

Durva esés jöhet a lakásár-emelkedés után


Franciaországban az árak tovább estek 2014-ben, az év végén 2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni az otthonokért, mint egy évvel korábban. Lengyelországban 2013 év végén több mint 10 százalékkal többet kellett fizetni átlagosan az otthonkért, 2014 év elején azonban az árak esésbe kezdtek. Így év végén valamivel kevesebb, mint 6 százalék volt az árzsugorodás mértéke. Pozitív hír azonban, hogy 2014 utolsó három hónapjában az árak újra emelkedtek, december végén 2,7 százalékkal kellett átlagosan többet fizetni, mint szeptember végén.
 

Már a fordulat után


Pozitív hírek érkeztek Spanyolországból is, mely a 2008-ban kirobbant gazdasági válság egyik legnagyobb vesztese volt. A jelentős lakáspiaci boom után zuhantak a lakásárak, így 2008 közepe óta a lakóingatlanok ára több mint 30 százalékot csökkent 2014 harmadik negyedévéig. Az áresés fokozatosan mérséklődött, 2013 végén még több mint 4 százalékkal értek kevesebbet átlagosan az otthonok, mint egy évvel korábban, viszont 2014 első 9 hónapjában már csak 0,7 százalékkal csökkentek az árak. Bár emiatt az árak alacsonyabb szinten álltak decemberben, mint egy évvel korábban, az ország azonban mégis túl lehet a trendfordulón, mert a tavalyi utolsó negyedévben a lakásárak enyhén növekedtek, amire évek óta nem volt példa.

Portugáliában is kezd magához térni a piac, az ingatlanárak több mint 2 százalékkal magasabbak voltak már 2014 végén, mint egy évvel korábban a Portugál Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az új és használt lakások között jelentős eltérés mutatkozik. Bár összességben növekedett a tranzakciók száma (a korábbi közel 80 ezerről, több mint 84 ezerre), a használt lakásokból kevesebbet adtak el 2014-ben, mint 2013-ban, új lakásból azonban közel 10 százalékkal több fogyott tavaly, mint egy évvel korábban. Az ország azonban nem csak a lakástípusok szerint mutat vegyes képet, de területileg is jelentős eltérések tapasztalhatóak. Míg akad olyan hely, ahol 2015 márciusára az előző évhez képest 7,67 százalékkal voltak magasabbak az árak, más települések még közel négyszázalékos csökkenéssel szembesültek . 

Durva esés jöhet a lakásár-emelkedés után

 

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24