Dilemmák. Jó hely, rossz hely, jó lakás, rossz lakás. Ennyire egyszerű volna?

Dilemmák. Jó hely, rossz hely, jó lakás, rossz lakás. Ennyire egyszerű volna?

2015-11-24 15:02:08

Adott egy lakás, mely szép, napos, korszerűen felújított, kitűnő elosztású, viszont rossz hírű környéken helyezkedik el. Adott egy másik lakás, melynek környéke szemet gyönyörködtető, a közbiztonság remek, ám maga az ingatlan finoman szólva lepusztult. Áruk – nagyjából – ugyan annyi. Melyiket válasszuk, mi a jó döntés?


Jó környék

Az ingatlanos szakértők válasza erre a kérdésre szinte egyhangúan az, hogy az ingatlan elhelyezkedése a legfontosabb tényező. Végül is jogos, hiszen ott kívánjuk leélni életünket – terveink szerint – így persze nem mindegy, hogy milyen érzéssel élünk azon a helyen. Az ingatlanosok azt mondják, hogy sokkal könnyebb olyan házat, lakást értékesíteni, mely – még, ha nem is felújított – de a környék megítélése lényegesen kedvezőbb.

A másik dolog, hogy a most tökéletesen felújított lakás, évek során veszít majd korszerűségéből. A rossz környék miatt aztán még kevésbé lesz eladható.

A jó környéken lévő lakás esetében a felújítás időnként szintén törvényszerű, így ezt mérlegelve tényleg nem kérdés, hogy melyik éri meg jobban.

A nem túl jó beltéri adottságok szintén javíthatóak, például egy-két kisebb fal (nem tartófal) bontásával. Az elosztása így megváltoztatható akár olyanra is, mely nekünk tökéletesen megfelel. (A vezetékek, vagy pl. csatorna áthelyezésre viszont minden esetben engedélyt kell kérnünk a megfelelő hatóságoktól, ezt vegyük figyelembe, ha átalakítást terveznénk)

 

Lehetséges negatívumok – amikor hiába jó a környék 

  •     ha túl sokat kellene utazni, például munkába
  •     ha maga az épület, melyben a lakás van, túlzottan elhanyagolt, lepusztult
  •     túl sötét a lakás – a nyílászárók elhelyezése adott, azon változtatni nem tudunk – az sem mindegy, hogy mit látunk naponta, ha kitekintünk!
  •     a lakás esetleg vizesedik
  •     rossz a közlekedés

 

Még egy dolog azért ide kívánkozik. A jó vagy rossz környék megítélése és valós ténye is évről-évre változik. Van környék, ami régebben tényleg felkapott volt, mára azonban már nem igazán szolgál rá a hírnevére. Ha évekkel ezelőtti helyzetet veszünk figyelembe, lehet, hogy hibát követünk el.

Alaposság, megfontoltság, és ingatlanszakértő véleménye ebben a témában is prioritást élvez!

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24