Dilemmák. Jó hely, rossz hely, jó lakás, rossz lakás. Ennyire egyszerű volna?

Dilemmák. Jó hely, rossz hely, jó lakás, rossz lakás. Ennyire egyszerű volna?

2015-11-24 15:02:08

Adott egy lakás, mely szép, napos, korszerűen felújított, kitűnő elosztású, viszont rossz hírű környéken helyezkedik el. Adott egy másik lakás, melynek környéke szemet gyönyörködtető, a közbiztonság remek, ám maga az ingatlan finoman szólva lepusztult. Áruk – nagyjából – ugyan annyi. Melyiket válasszuk, mi a jó döntés?


Jó környék

Az ingatlanos szakértők válasza erre a kérdésre szinte egyhangúan az, hogy az ingatlan elhelyezkedése a legfontosabb tényező. Végül is jogos, hiszen ott kívánjuk leélni életünket – terveink szerint – így persze nem mindegy, hogy milyen érzéssel élünk azon a helyen. Az ingatlanosok azt mondják, hogy sokkal könnyebb olyan házat, lakást értékesíteni, mely – még, ha nem is felújított – de a környék megítélése lényegesen kedvezőbb.

A másik dolog, hogy a most tökéletesen felújított lakás, évek során veszít majd korszerűségéből. A rossz környék miatt aztán még kevésbé lesz eladható.

A jó környéken lévő lakás esetében a felújítás időnként szintén törvényszerű, így ezt mérlegelve tényleg nem kérdés, hogy melyik éri meg jobban.

A nem túl jó beltéri adottságok szintén javíthatóak, például egy-két kisebb fal (nem tartófal) bontásával. Az elosztása így megváltoztatható akár olyanra is, mely nekünk tökéletesen megfelel. (A vezetékek, vagy pl. csatorna áthelyezésre viszont minden esetben engedélyt kell kérnünk a megfelelő hatóságoktól, ezt vegyük figyelembe, ha átalakítást terveznénk)

 

Lehetséges negatívumok – amikor hiába jó a környék 

  •     ha túl sokat kellene utazni, például munkába
  •     ha maga az épület, melyben a lakás van, túlzottan elhanyagolt, lepusztult
  •     túl sötét a lakás – a nyílászárók elhelyezése adott, azon változtatni nem tudunk – az sem mindegy, hogy mit látunk naponta, ha kitekintünk!
  •     a lakás esetleg vizesedik
  •     rossz a közlekedés

 

Még egy dolog azért ide kívánkozik. A jó vagy rossz környék megítélése és valós ténye is évről-évre változik. Van környék, ami régebben tényleg felkapott volt, mára azonban már nem igazán szolgál rá a hírnevére. Ha évekkel ezelőtti helyzetet veszünk figyelembe, lehet, hogy hibát követünk el.

Alaposság, megfontoltság, és ingatlanszakértő véleménye ebben a témában is prioritást élvez!

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24