Debreceni ingatlankörkép Gulyás Petronellával (Casa Mia Ingatlan)

Debreceni ingatlankörkép Gulyás Petronellával (Casa Mia Ingatlan)

2016-03-10 14:39:22

Olvasóink már megszokhatták, hogy időről időre helyzetjelentést adunk egy-egy vidéki város ingatlanpiacáról a MIOSZ honlapjának hasábjain. Mostani cikkünkben az ország második legnagyobb városát, Debrecent mutatja be nekünk Gulyás Petronella (Casa Mia Ingatlan). Az ingatlanszakember által elmondottak főleg annak tükrében lehetnek érdekesek, hogy a civisváros területe kicsivel kisebb csak Budapesttől, a népesség száma viszont nyolcad annyi.
A 2015-ös évben általános tendenciának volt mondható, hogy emelkedtek az ingatlanok árai, mint ahogy a növekedett a tranzakciók száma is. Megfigyelhető volt ez jelenség az Önök tevékenységi területén is?


Gulyás Petronella (Casa Mia Ingatlan): Nem pusztán emelkedés figyelhető meg, hanem országos szinten Debrecen városa +12%-os emelkedéssel második a ksh statisztikái szerint az ingatlanok áremelkedésében. A lakótelepi átlagárak városunkban nemhogy elérték, de meg is haladták a válság előtti árakat. A családi házak és a társasházi lakások ekkora emelkedést nem mutatnak, de ezek is élmezőnyben mozognak mind.

Megindultak az építkezések is mostanra. Nem ritka a 400 ezer forintos négyzetméterár ezeknél az ingatlanoknál, de akad olyan belvárosi projekt, ahol kiugróan magas 600 ezer forint fölötti árakon a lakások fele már elkelt.

A lakótelepi áremelkedés elsősorban az egyetem közeli Újkerti lakótelepen égbe szökő. Természetesen az egyetemista bérlőkre építő befektetői kereslet, és a saját részre egyetemista gyermeküknek vásároló szülők itt mindig is magasabban tartották az árakat. Nyár derekán és amint kijönnek a felvételi ponthatárok ezen a lakótelepen szinte minden eladható. És a környékbeli társasházi vagy új építésű lakások is nagyon kelendők.

Érdekes adat számomra, hogy Debrecennel ellentétben a megye községei már nemhogy nem állnak elől áremelkedésben, de egyáltalán nem is változott a vidéki ingatlanok átlagára. A megye többi városában is jóval kisebb mértékben. A vidéki kis településeken néhol egyáltalán nincs munkalehetőség, míg Debrecenben egyre több szolgáltató központ jelenik meg, több és jobb munka adódik, fejlődik a város. Viszont a jövedelmektől dinamikusabban nőttek a lakásárak a városban. Érdemes lehet ezért meggondolni, hogy a debreceni fizetésből inkább kiköltözünk vidékre, hiszen itt még ugyanannyiért vásárolhatunk ingatlant, mint az elmúlt években.
Jelenleg az ingatlanpiac egyes szegmenseiben erősen keresleti piacról beszélhetünk. Ön szerint mi kellene ahhoz, hogy beálljon egy egészséges egyensúly a kereslet-kínálat szempontjából?

G.P.: Egy ekkora városban, mint Debrecen vannak olyan városrészek, ahol sosem lesz egyensúly. Még az új építkezés a keresett részeken (egyetem környéke, belváros, Nagyerdő) sem elégíti ki a keresletet. A radikálisan magas árak sem rettentik el a vevőket. Ezeken a részeken mindig kereslet van, csekély kínálat és nem lehet egyensúly. Kicsi a Nagyerdő, ahhoz hogy mindenki körülötte lakhasson.

Viszont a beinduló építkezések városszerte növelik szépen lassan a kínálatot. A jelenlegi kedvező finanszírozási környezetben mégis jó darabig vadászhatjuk még az ingatlanokat, mert hogy vevőre nem nagyon kell vadászni az biztos. Az elmúlt hónapokban több olyan telket, családi házat, lakást is eladtunk kollégáimmal, melyek 1-1,5 éve a piacon voltak már. Gyakran bennünket is meglepő áron találnak új gazdára.

Nagyon remélem azonban, hogy nem az hoz egyensúlyt a piacra majd, hogy sokan a családtámogatás kiugró összegétől megrészegülve vágnak bele vásárlásba és építésbe most. Aztán pár év múlva árulhatjuk majd a „CSOK-os” házait azoknak, akik a vállalásokat nem tudják teljesíteni.
Milyen prognózist tudna nekünk adni az elkövetkező időszakra az ingatlanpiacon?

G.P.: Horror árak eladás és bérbeadás terén is, pár összecsapott, silány minőségű ingatlan is lesz a piacon biztosan és a családi ház építések idejére albérletet keresők bizonyos típusú ingatlanoknál albérlethiányt is okozhatnak. Nagyon kevés ugyanis a piacon a családok részére ideális, bútorozatlan, rövidebb időre kiadó (fél-1 év egy építkezés ideje) nagyobb méretű lakások, házak.

Sok szempontból türelemre, mértékletességre intenék most minden vásárlót. És óvatosságra az építkezésekkel, hitelekkel, családtámogatásokkal kapcsolatban! Sajnos ismét egyre több vevővel találkozom, aki pénz nélkül szeretne új otthont. CSOK, hitel és semmi önerő. Jól gondolja meg mindenki mielőtt ilyenbe belevág!

 
Köszünjük szépen Petronellának az interjút és a mindenre kiterjedő elemzést!
A piaci helyzetjelentésből kiderül, hogy Budapesttel ellentétben a debreceni agglomerációban nem olyan mozgalmas a piac, mint a megyeszékhelyen. Ezt a trendet megváltoztathatná, ha az emberek Debrecenből kiköltöznének a környező településekre. Ez viszont a gyerekeket nevelő, dolgozó szülőknél mindig hosszas megfontolást ígénylő, komoly döntés, amihez az is kell, hogy a városba való bejutás minél gyorsabb legyen. Ehhez viszont elengedhetetlen az adott város infrastruktúrájának és közlekedési hálózatának a fejlettsége.
 

Szerző: Máté Péter

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24