Bérleti díjak és lakásárak az EU-ban: hol járnak jól a bérlők és hol a befektetők?

Bérleti díjak és lakásárak az EU-ban: hol járnak jól a bérlők és hol a befektetők?

2020-01-20 13:52:18

A lakásárak és a bérleti díjak összefüggésében közölt elemzést az Eurostat, ami megmutatja, hogy az egyes országokban a 2007 és 2019 harmadik negyedéve közötti 12 év során hogyan alakultak egymáshoz képest a lakásárak és a bérleti díjak.

Ingatlan 


Az Európai Unió egészét nézve látható, hogy a vizsgált 12 év során a lakásárak 19, míg a bérleti díjak 21 százalékkal emelkedtek, ami azt jelenti, hogy a két időpontban egymáshoz képest nem volt érdemi elmozdulás a lakásvásárlás és a bérlés tekintetében. A köztes éveket nézve viszont látható, hogy míg a bérleti díjak rendkívül kiegyensúlyozottan évről-évre emelkedtek, addig a lakásárakban volt egy 2013-ig tartó csökkenés.


Lakásárak (lila) és bérleti díjak (kék) változása az EU-ban az elmúlt 12 évben, (2007=100), Forrás: Eurostat


Mindez azt jelenti, hogy a bérbeadásból származó hozamok 2013-ban magasabbak voltak mint az azt megelőző vagy az azt követő években. Az egyes országok azonban a fenti két mutatóban meglehetősen eltérő utakat jártak be.

Volt, ahol a bérleti díjak emelkedtek nagyobb ütemben, míg máshol a lakásárak, de olyan is előfordult, ahol a két mutató hasonló változáson ment keresztül. Magyarország például ez utóbbi csoporthoz tartozik, ahol a kettő közti arányokban nem volt érdemi elmozdulás, inkább csak az utóbbi években láthattuk azt, hogy az áremelkedés üteme elkezdte meghaladni a bérleti díjak növekedésének ütemét.


Lakásárak (lila) és bérleti díjak (kék) változása az EU országaiban az elmúlt 12 évben, (2007=100), Forrás: Eurostat


Ami a többi országot illeti, többnyire mind az árak, mind a bérleti díjak emelkedtek az elmúlt 12 évben, de azért egy-két kivételt is láthatunk. Ide tartozik Görögország, ahol egyedüliként mindkét szám a negatív tartományban van. A lakásárak 40, a bérleti díjak 20 százalékot csökkentek, miközben az ország azóta sem tudta teljesen kiheverni a válságot. Ha kizárólag ez alapján döntenénk, akkor azt lehetne mondani, hogy befektetési szempontból ma jobban megéri Görögországban ingatlant venni és kiadni, mint 12 évvel ezelőtt. Ugyanez igaz Romániára és Írországra is, ahol a lakásárak csökkenése mellett a bérleti díjak szintje jelentős emelkedésen ment keresztül.


Az EU-s országok 80 százalékában azonban a bérlés és a vásárlás költségei egyaránt növekedtek. A lakásárak emelkedésében Ausztria, Luxemburg és Svédország áll az élen, ezt követi Magyarország és Csehország. Ha 2013-tól indítanánk az órát, akkor minden bizonnyal Magyarország toronymagasan vezetne, de nem szabad elfelejteni, hogy 2008 és 2013 között nálunk még folyamatosan csökkentek az árak.


A három dobogós ország egyikében sem követték az árakat a bérleti díjak, így ezekben az országokban a bérbeadói piacon egy erős hozamcsökkenés ment végbe. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy mindhárom országban nagyon magas a bérelt lakásban élők aránya, akárcsak a hatodik helyen álló Németországban, ami szintén hasonló utat járt be. Azokban az országokban viszont, ahol nem volt legalább 20 százalékos áremelkedés, szinte minden esetben a bérleti díjak emelkedtek jobban.


Címlapkép forrása: Getty Images


INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24