A földmérés – mint olyan – van létjogosultsága?

A földmérés – mint olyan – van létjogosultsága?

2020-01-20 14:05:00

A válasz egyszerű. Természetesen van.
Mégis sokak - főleg a fiatalabb korosztály - körében eléggé ismeretlen fogalom a földmérés.
Miért lehet ez?

2020. január 18. - Az értékbecslő


Nos, talán azért, mert általában – ha valaki családi házat szeretne, és pénze is van rá – akkor vásárol egyet, ami már egy hozzá tartozó telken áll. Egyszerűbb. Nem kíván hosszú hónapokat, idegeskedést, ellentétben egy építkezéssel. Vagy egyéb okokból, talán lényegtelen is, hogy miért. Meg aztán manapság – mi tagadás – pl. a nagyobb városokban elég kevés a szabad földterület, ami még ne lenne beépítve. Így aztán nehéz telket vásárolni, amin majd a megálmodott ház felépülhetne.

Ez is lehet az oka annak például, hogy a földmérés – mint olyan – nem nagyon ismert tevékenység sokak körében.

Így aztán nem rossz dolog beszélni róla.

Mikor is kell földmérő szakértelem igénybevétele?

A hiedelmekkel ellentétben a földmérés nem kizárólag ipari, nagyüzemi építkezéseknél jelen lévő feladat. A családi házak építése előtt is szükséges igénybe venni, hiszen a földmérő feladata többek között a telek határainak kitűzése.

Miért fontos?

Nos, a telekhatárok precíz és pontos kimérése által teljes mértékben elkerülhetőek az esetleges birtokhatárral kapcsolatos viták, megelőzhetőek a netán későbbi peres eljárások. Az építkezés első lépcsőfoka tehát elengedhetetlenül a földmérés.

Aztán akkor is szükség van földmérő szakértelemre, amikor telkeket egyesítenek, valamint a családi házak tervezésének előtt, illetve a kivitelezések során is. Ezt jó tudni, hiszen prioritást élvez az építkezések során minden esetben az is, hogy mekkora lesz az építendő ingatlan. Az sem mindegy, hogy hol helyezkedik el maga az objektum a telken belül. Van olyan eset is nagy számmal, hogy az utca arculatát meg kell tartani, így nem mi döntjük el, hová kerül a ház!

Az is fontos, hogy minden építeni kívánó tulajdonosnak egészen pontosan tisztában kell lennie a megvásárolt telke határaival, hiszen ennek meg kell egyeznie a földhivatal nyilvántartásában foglalt adatokkal.

Még a telek megvétele előtt célszerű kitűzetni a telekhatárokat – földmérő által – ha pedig ez valamilyen okból nem történne meg, akkor legkésőbb megvásárláskor ezt meg kell tenni, hogy elkerülhessünk egy esetleges birtokháborítási pert. (Hallottunk már ilyet, nem igaz?)

Ezen kívül a földmérő arra is jogosult, hogy az építendő ház helyét megtervezze, sőt a megbízott építészmérnök részére egy tervezési alaptérképet is átad.

Egy dolgot még érdemes tudni

A földmérő segítségét sokan – nagyon okosan – igénybe veszik akkor is, amikor az építkezés utolsó fázisához érkeznek. Azért, mert ilyenkor a földhivataltól kapott ingatlan nyilvántartási térképe kiegészítésre kerül azokkal az adatokkal, melyek a helyszínen kerülnek mérésre. Tehát azon szerepelni fog majd a többi lényeges elem is, mint például egy kapu, vagy egy járda.

További hasznos információt, bővebb tájékoztatást a családi házakról is, nemrégiben megjelent könyveimben olvashatnak.

Mészáros Ferenc
ingatlan és eszköz szakértő

https://www.ertekbecslunk.hu/
https://www.retkozvagyonertekelo.hu/

INGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24