15 millió egy lakásért? - Lássuk, mit kaphatsz ennyiért!

15 millió egy lakásért? - Lássuk, mit kaphatsz ennyiért!

2019-09-16 15:54:11

Minél kisebb egy település, annál nagyobb az esély arra, hogy 15 millió forint alatt találjon ingatlant a vásárló, a nagyvárosoktól távolabb ilyen értékben akár családi ház is vásárolható, míg ugyanennyiért a fővárosban legfeljebb egy rossz állapotú, felújításra váró 27 négyzetméteres garzon kapható. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalata alapján 2018-ban az egész országban az eladott lakóingatlanok kétharmada 15 millió forintért, vagy annál kevesebbért került az új tulajdonoshoz.

Ingatlan 


Mi a közös egy Budapest XX. kerületében eladott 24 négyzetméteres földszinti felújítandó lakás, egy pécsi kertvárosi 1+2 félszobás 59 négyzetméteres panel, és egy nyékládházi 90 négyzetméteres, a 90-es években épült családi ház között? Az, hogy ezeket a lakóingatlanokat egyaránt 15 millió forintért adták el az idén.

A társasházi lakások esetében ennyi pénzért csak kisebb alapterületű ingatlan kapható: átlagosan 48 négyzetméter, jellemzően a 70-es évek közepén épült házban. Az Otthon Centrum értékesítési tapasztalatai szerint, az ilyen áron elkelt családi házak egy évtizeddel idősebbek, átlagosan 52 évesek, ennek megfelelően állapotuk rosszabb, felújításra, korszerűsítésre szorulnak, viszont alapterületük nagyobb, mint a társasházi lakásoké: átlagosan 76 négyzetméteresek, és szintén átlagosan 1272 négyzetméteres telken állnak.


Hatalmasak a különbségek a települések között

Az egyes települések között igen komoly különbségek alakultak ki a piacon, egy budai vagy belvárosi ingatlan négyzetméterára akár hatszor több is lehet egy kistelepülésen értékesített ingatlanéhoz képest. Ugyanez a különbség jelentkezik a megyei jogú városokban tapasztalt árak esetében is, ott átlagban két és félszer kell többet fizetni egy négyzetméterért, mint egy kistelepülésen.

15 millió forint alatt Budán alig kínáltak ingatlant, az értékesítések mindössze 0,4 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, ami igencsak elenyésző szám. Nem meglepő módon ezt a listát a kistelepülések vezetik, az itt létrejött tranzakciók 71 százalékánál kisebb volt az ár 15 milliónál. A megyei jogú városokban az eladott lakóingatlanok 45 százaléka, a régióközpontokban 38 százaléka kelt el 15 millió forint alatt. Budapesten ennyiért legfeljebb a külső pesti kerületekben lehet lakást találni, de a megvásárolt lakások mindössze 4,1 százaléka tartozik ebbe az árszegmensbe. A statisztika által felrajzolt értékesítési trend egyértelművé teszi, hogy minél nagyobb egy település, annál kisebb az esély, hogy a vevő 15 millió forint alatt találjon ingatlant.


A hirdetőoldal értékesítési tapasztalata szerint az elmúlt évben a Magyarországon eladott lakóingatlanok kétharmada 15 millió forintért, vagy ennél alacsonyabb áron került új tulajdonosához. Az idei tranzakcióknál háromból egy ingatlan kelt el 15 millió forintnál kevesebbért, a megkötött üzletek száma Budapesten volt a legalacsonyabb (2,4%), míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, ahol az ingatlanértékesítések nagy többsége (84%-a) nem érte el ezt az árat.A 15 millió forint alatti adásvételeknél az ingatlanok típusa nagyjából fele-fele arányban családi ház és társasházi lakás volt. A fővárosban panelt ennyiért már nem igazán lehet találni, csak kisebb alapterületű téglalakást, amelyek átlagosan 27 négyzetméteresek, rossz állapotúak és többségében a II. világháború előtt épültek.


Címkék: ingatlan lakás, ingatlan, otthon centrum, adásvételINGATLAN HÍREK
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Jó, hogy sok új lakás épül, de van egy dolog, amire sokkal jobban kellene figyelni
Az újbudai - főként kelenföldi - Duna-parti területen kiterjedt barnamezős terület található, ami a kerület jó elhelyezkedése miatt különösen vonzó az ingatlanfejlesztők körében. A fejlesztések volumenét látva azonban a KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán nevű szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új beköltözők számát nem követik az infrastrukturális fejlesztések.Portfolio2022. május 02. 14:31
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Figyelem! Ezek a jogszabályi változások lépnek életbe az ingatlanok ügyintézésével kapcsolatban
Minden ingatlanokkal foglalkozó vállalkozónak fontos tudnia, hogy az országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a jelenleg hatályos ingatlan nyilvántartási törvény változtatásait célzó rendelkezéseket (2021. évi C. törvény), amelyek 2023. február 1-jétől lépnek hatályba. A módosítások több olyan területet érint, mely a vállalkozók eddigi ügymeneteit is megváltoztatja, ilyen többek között az elektronikus földhivatali beadás lehetősége, valamint az ország bármely pontjából elérhető ingatlan-ügyintézés is.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Téli felújítás? Igenek és nemek.
Megfigyelte már, hogy a tavaszi napsugarak első megjelenésével nagyban megnövekszik az emberek házfelújítási kedve? Az utcákon megsokasodnak az építőanyaggal megrakott furgonok és a barkácsáruházak parkolói is jelentős nyomás alá kerülnek. Az időpontválasztás nem véletlen: a tavaszi-nyári időszak a legideálisabb a különböző építési és felújítási munkák elvégzésére. Ha néhány feladat az őszi, vagy téli hónapokra csúszott, akkor sem kell elkeseredni, a lényeg, hogy jól válasszuk meg, hogy mikor, milyen munkafolyamathoz látunk hozzá.webkapu.hu
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
Ugrásszerűen nő a községek népszerűsége a lakásvásárlók körében
A belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. 2020-ban összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt. A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Az OTP Ingatlanpont szakértője a KSH népmozgalmi adatai alapján vizsgálta az ingatlanpiac változásait.portfolio.hu Ingatlan 2021. szeptember 09. 14:24