Tovább pezseg az ingatlanpiac – Mennyi idő alatt lehet eladni egy lakást?

Tovább pezseg az ingatlanpiac – Mennyi idő alatt lehet eladni egy lakást?

2018-04-19 15:49:19
Forrás: www.forbes.hu

Nem bír leállni az áremelkedés ingatlanfronton: nemcsak a fővárosban, de a vidéki nagyvárosokban is növekednek a négyzetméterárak, ám a piac így is pezseg.



Az Ingatlan.com több mint 10 ezer magánszemély hirdetése alapján készített negyedéves elemzést, melyből kiderül, hogy az év eleji lendület továbbra sem csillapodik.

Budapest megállíthatatlan

A fővárosban a használt családi házak és lakások átlagos négyzetméterára 541 ezer forint volt március utolsó hetében, mely éves összevetésben 19 százalékos drágulást jelent.

Egy év alatt a lakások kínálati átlagára 20 százalékkal (577 ezer forintra), a házaké pedig 12 százalékkal (382 ezer forintra) nőtt négyzetméterenként.

Az elemzés szerint az V. kerület a legdrágább a maga átlagos 926 ezer forintos négyzetméterárával, ami 8 százalékos emelkedést jelent. A legolcsóbb a XXIII. kerület, ahol 360 ezer forint az átlagos négyzetméterár, míg a legnépszerűbb városrészek közé sorolt XIII. kerületben ez 622 ezer forintot, a XI. kerületben pedig  648 ezer forintot jelent.

A vidék is drágul

Az ingatlanárak a vidéki nagyvárosokban is szépen gyarapodnak, de az országrészek még mindig jelentős eltéréseket mutatnak.

Győrben az átlagos négyzetméterár 10 százalékkal 321 ezerre nőtt, de szintén költségesnek mondható Kecskemét, Veszprém és Székesfehérvár is: ezekben a városokban átlagosan 306, 329 és 322 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért.

A drágulás csak serkenti a piacot

Az áremelkedés ellenére jelentősen, 96 napról 82 napra csökken a nagyvárosokban található téglalakások értékesítési ideje, míg a panellakásokat két héttel hamarabb, átlagosan 68 nap helyett 54 nap alatt lehet eladni. Budapesten inkább a házak értékesítése gyorsult fel: eladásuk átlagosan 157 nap helyett már csak 142 napig tart.

A fővárosban leginkább a panellakások kelendőek: ezek átlagos értékesítési ideje 58 napról 54-re csökkent, viszont a téglalakások eladása 90 napról 95-re nőtt.



ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.