Eladó ingatlan autós szemmel

Eladó ingatlan autós szemmel

2023-05-30 15:26:17

Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.



Ha eladó ingatlant keresel és napi szinten használsz autót, érdemes pár dolgot átgondolnod.



A kocsibeálló célja, hogy biztonságos és kényelmes behajtást, valamint parkolást biztosítson a járműveink számára. Nem praktikus, ha a bejáró szélessége szűkebb, mint egy útsáv, azaz 3 méter, és ha dupla beálló készül, akkor ennek a kétszerese ajánlott. Amennyiben a bejáró az ingatlan elé, azaz az utcára nyúlik ki, akkor a közútkezelő engedélye is szükséges.

Fontos tudni, hogy a kocsibejáró kivitelezése építési engedélyköteles.


A kocsibejárók vízelvezetése kiemelten fontos szerepet játszik a tervezés során. Az esővíz és olvadó hó könnyen felhalmozódhat a felületen, és ha nem megfelelően van tervezve a vízelvezetés, akkor az problémát okozhat a járművek közlekedése és a felület tartóssága szempontjából egyaránt. A megfelelően kialakított vízelvezető rendszer segít megőrizni a kocsibejáró burkolatának jó állapotát, és hosszú távon is biztosítja a biztonságos használatot.



Elterjedt megoldások pl. a gyeprács vagy az egyszerű zúzottkőszórás, mert ezek a leggyorsabban, legegyszerűbben és legolcsóbban kivitelezhetőek, ráadásul a többi megoldáshoz képest még valamivel környezetbarátabbak is. Hátránya, hogy kevésbé tartós és sima a felülete, ezért nem igazán használható többféle célra, és különösebben elegánsnak sem lehet nevezni.


Ha fontos a tartósság és a sima felület, akkor a kocsibeálló aszfaltozása is megfontolandó. Ez a megoldások ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és hosszú élettartammal rendelkeznek. További előnye lehet, hogy akár sportpályának is használható. Gyakran látni ezt a megoldást családi házaknál.

Az öntött beton nem feltétlenül unalmas. Különleges mintázatok és színek érhetőek el betonlenyomatolással, vagy ahogyan ezt szakmai körökben nevezik, „stencilezéssel”. Ennek az a lényege, hogy a betont formázott keretbe öntik vagy a mintázatot a felszínére simítják száradáskor.

A kivitelezésnél figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Például betonozni csak korlátozott keretek között szabad hideg időben. Betonozás esetén számolni kell továbbá a hőtágulással és megfelelően dilatálni a felületet.



A térkövezés minden útburkolás közül a legidőigényesebb. Árban nem feltétlenül drágább az aszfaltozásnál, betonozásnál, viszont nagyon elegáns és stílusos felületet ad a kocsibejárónak, nem is csoda, hogy az eladó ingatlan tulajdonosa ezt jellemzően az ingatlan árában is érvényesíteni próbálja. Az alkalmazott alapanyagok minősége és a megfelelő módon történő kivitelezés kulcsfontosságú a burkolat tartósságának megőrzéséhez.


Végül érdemes említést tenni a jegesedésről, mint a kocsibeálló legnagyobb használati problémájáról. Általában a közutakon használatoshoz hasonló útszóró sóval vagy homokkal védekeznek a jegesedés ellen. A fűthető burkolat egy modern és drága megoldás, amihez a pénztárcánk mélyére kell nyúlni. Ez azonban tökéletes védelmet nyújthat a jegesedés ellen, és kényelmesen használható a kocsibeálló a téli hónapokban is. A burkolat alatt elhelyezett fűtőkábelek segítségével az utak felszíne folyamatosan meleg marad, így elkerülhető a jég és a hó felhalmozódása.


Bármilyen módon is készül el egy kocsibeálló, érdemes több helyen csöveket fektetni az alap szintjén, hogy igény esetén a későbbiekben könnyen át lehessen húzni a csövön egy elektromos-, vagy vízvezetéket. Ennek hiányában sem szükséges utólag az egész alap bontása. Irányított fúrással át lehet fúrni a kocsibeálló alatt, vagy betonozott kocsibeálló esetében a betonba dilatációs nútot vágva.


Eladó ingatlan vásárlásakor érdemes arra is gondolni, hogy ha neked kell majd lebonyolítanod a kocsibeálló kivitelezését, akkor ez komolyabb szervezési munkát és egy jelentős költség tételt fog jelenteni. Nem csoda, hogy egy jó állapotú kocsibeálló növeli az eladó ingatlan értékét.

www.webkapu.hu


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.
Újabb fejlesztések kezdődnek a fővárosban: ennyiből újulhat meg a rakpart és a Blaha Lujza tér
Újabb fejlesztések kezdődnek a fővárosban: ennyiből újulhat meg a rakpart és a Blaha Lujza tér
Közel 5 milliárd forintból újul meg Budapest két fontos közterülete a következő másfél-két évben. Az id. Antall József rakparton 2021. június 7-én, a Blaha Lujza téren pedig pár héttel később, július elején kezdhetik el a munkát - közölte a BKK