Mennek fel a lakásárak, mindenki spekulál

Mennek fel a lakásárak, mindenki spekulál

2015-07-13 13:46:33
Forrás: hvg.hu

A szomszéd most adta el jó pénzért a nyaralóját, az egyik ismerős most szállt be egy lakásba, a másik tuti tippet kapott arra, hogy mit hol lehet jól kiadni. Pezseg az ingatlanpiac, ön is beszállna, de sajnos a dunyhába varrva nem állnak otthon a milliók. Ha illik önre ez a leírás, itt az ideje, hogy megismerkedjen az ingatlanalapokkal!


Az utóbbi időben a csapból is az ingatlanpiac feltámadása folyik, és biztos mindenki tud már mondani legalább egy olyan ismerőst, akinek barátja, rokona vagy szomszédja az elmúlt hónapokban állítólag vagyonokat keresett a lakása eladásával. Ki tud ellenállni a csábításának, hogy ingatlanba fektessen?

Egy probléma azért mégis akad. Viszonylag szűk körnek van elfekvőben több millió forintja, hogy hirtelen beleugorhasson egy ingatlanvásárlásba. Ez a gond viszont szerencsére könnyen orvosolható, hiszen az ingatlanalapokat éppen nekik találták ki.

Mi is az ingatlanalap?

Az ingatlanalapok olyan speciális befektetési alapok, amelyek a befektetők pénzének többségét ingatlanokba fektethetik. Ez a befektetés viszont nem csak az ingatlanok közvetlen megvásárlásával, hanem egyéb módon is megvalósulhat. Az alábbi ábrán az ingatlanalapok piacát eszerint osztottuk fel.

A továbbiakban csak a forintban kibocsátott, közvetlenül ingatlanba fektető alapokkal foglalkozunk, amelyek között a hozamtermelő, azaz az ingatlanokat elsődlegesen bérbeadási céllal tartó alapok vannak túlnyomó többségben.

Egyelőre nem túl nagy a választék

A magyar megtakarítók összesen hét nagyobb nyílt végű közvetlen ingatlanalap közül válogathatnak, de mint azt a lenti táblázat mutatja, ezek mérete nagyságrendi eltéréseket mutat. (A listában nem szerepelnek a zártkörű alapok, illetve a 800 millió forintnál kisebb vagyont kezelő alapok.)

Nem csak ingatlanba fektetnek

Mivel az ingatlanok nehezen pénzzé tehető eszközök, az alapok nem a teljes vagyonukat fektetik ingatlanba. Az esetleges likviditási problémák elkerülése végett az alapok bankbetéteket és egyéb értékpapírokat (például állampapírokat) is tartanak. A likviditási probléma azt jelenti, hogy a befektetők ki szeretnék vonni a pénzüket az alapból, és az ingatlanok nem adhatók el egy nap alatt. Ezért van szükség könnyen, gyorsan pénzzé tehető befektetésekre is, amelyek azonban jellemzően alacsony kamatokat fizetnek. Így bár a likviditást javítják, az alapok hozamát ronthatják.

Az alapok által likvid eszközökben tartott hányad igen tág keretek között változhat. Míg például a Raiffeisen ingatlanalapjának 95 százalékát ténylegesen ingatlanok alkotják, az Erste Ingatlan Alapnál ezek a kezelt vagyon felét sem érik el. (Természetesen nem alapvetés, hogy a kevés likvid eszközzel rendelkező alapok minden esetben jobban teljesítnek, mint azok, amelyeknél ez az arány magas.)

Mit vásárolunk valójában egy ingatlanalappal?

Mint minden befektetési alapnál, a befektetési jegyek megvásárlásával ebben az esetben is az alap vagyonának résztulajdonosává válunk. Az alapok pedig minden esetben több ingatlanosztályt is átölelő portfóliót tartanak, amelynek összetételét az alapok éves jelentésében találhatjuk. Az ingatlanalapok legfőbb előnye tehát, hogy a rendelkezésünkre álló akár kisebb összegből olyan diverzifikált ingatlanportfólióhoz jutunk, amelyre máskülönben nem lenne lehetőségünk. Szembetűnő egyébként a lakóingatlanok alacsony aránya. A jelenlegi ingatlanpiaci fellendülésben elképzelhető, hogy az alapok ezeknek mennyiségét is növelni fogják portfólióikban.

Miből születnek a hozamok?

Az ingatlanalapok hozama nagyban függ az alap által tartott ingatlanok értéknövekedésétől és azok hasznosításának hatékonyságától. Amennyiben tehát ingatlanalapba való befektetésen törjük a fejünket, mindenképpen vizsgáljuk meg az alap által tartott ingatlanvagyon összetételét, és azt válasszuk, amelyik eszközeiben a legnagyobb potenciált látjuk.

Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni az alapok vagyonában tartott állampapírok és bankbetétek – fent részletezett – hatásait sem. Ne hagyjuk hát figyelmen kívül a likvid eszközök arányát sem, hiszen könnyen előfordulhat, hogy bankbetét vagy állampapír helyett éppen az alacsony kamatkörnyezet miatt fektetünk ingatlanalapba. Ebben az esetben pedig nem lenne tanácsos pont egy olyan alap mellett kikötni, amely többségében éppen ezeket az eszközöket tartja.

ALBÉRLET
kiadó lakás infok
Kiadó lakás - „etikus kisokos”
Az elmúlt évtized vezető befektetési módszere volt a hasznosítási céllal vásárolt ingatlan. A vevők nagy többsége olyan megoldásokat keresett pénztárca és lehetőség függvényében, ahol az ingatlan állapotától függően nem csak a kiadásból, de a lakás értékének hosszabb távú növekedéséből is kamatoztathatta aktuális befektetését.
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról? 
kiadó lakás, budapesten kiadó lakás, albérlet budapesten, albérlet
Az albérlet piac helyzete Budapesten – Interjú Kovács Ildikóval (Student)
Mindig izgalmas időszak az ingatlanpiacon a szeptember környéke, hiszen az iskola kezdete miatt ilyenkor a szokásosnál is jobban felpörög az albérlet piac, főleg a keresleti oldalon. Egy tavalyi – szintén ezidőtájt készített – cikkünkből is kiderült, hogy koránt sincs könnyű dolga a Budapesten albérletet keresőknek, hiszen irreálisan magasra szöktek az árak. Úgy gondoltuk, hogy idén is érdemes megkérdezni egy MIOSZ-os szakembert arról, hogy történt-e valamilyen változás a piacon az egy évvel ezelőttihez képest. Ehhez Kovács Ildikót, a Student Housing budapesti irodavezetőjét hívtuk segítségül. 
albérlet, kiadó lakás, kiadó albérlet
A fél fizetésünk lakbérre megy el
Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, míg Magyarországon ez akár 50 százalék is lehet - közölte az InfoRádió kérdésére az Otthontérkép vezető elemzője. Ditróy Gergely szerint hazánkban továbbra is megközelíti a 90 százalékot azoknak az aránya, akik saját tulajdonú ingatlanban élnek.