Az albérlet piac helyzete Budapesten – Interjú Kovács Ildikóval (Student)

Az albérlet piac helyzete Budapesten – Interjú Kovács Ildikóval (Student)

2016-10-26 15:04:26
Forrás: www.miosz.hu

Mindig izgalmas időszak az ingatlanpiacon a szeptember környéke, hiszen az iskola kezdete miatt ilyenkor a szokásosnál is jobban felpörög az albérlet piac, főleg a keresleti oldalon.

Egy tavalyi – szintén ezidőtájt készített – cikkünkből is kiderült, hogy koránt sincs könnyű dolga a Budapesten albérletet keresőknek, hiszen irreálisan magasra szöktek az árak.

Úgy gondoltuk, hogy idén is érdemes megkérdezni egy MIOSZ-os szakembert arról, hogy történt-e valamilyen változás a piacon az egy évvel ezelőttihez képest. Ehhez Kovács Ildikót, a Student Housing budapesti irodavezetőjét hívtuk segítségül. 


A tavalyi cikk fő konklúziója az volt, hogy a magas albérlet árak oka az, hogy kevés a kiadó lakás és nagyon elterjedtek a rövidtávú lakáskiadások (Airbnb). Időközben viszont a Kormány csökkentette az újépítésű lakások ÁFÁ-ját, ami lendületet adhat az új beruházásoknak.

Érezteti már a hatását az albérletpiacon ez a kormányzati intézkedés?

Kovács Ildikó (Student Housing): A tavalyi tendencia nem változott az árak még mindig az egekben vannak. Nagyon nagy a kereslet a kiadó lakások iránt, de a kínálati oldalon nem a keresletnek megfelelő ingatlanok vannak jelen. Az új beruházások, újépítésű projektek a jövő nyári szezont fogják felélénkíteni. Remélhetőleg árakban is látszódni fog a különbség a vadonatúj illetve régi, használt albérletek között.


Mik a tapasztalatai, még mindig elterjedtek a rövidtávú lakáskiadások a fővárosban?

K.I.: Egyre inkább csökken az AirBnB, a belvárosra (5,6 kerületre) szűkült. Nagyon sok munka, idő az ilyen fajta lakáskiadás. A probléma még mindig jelen van, mivel ha valaki benne volt a rendszerben szeretné ugyanazt a bevételt megkapni hosszú távú kiadás esetén is, amely a rövidtávú bérlésből származott, amit a bérlői oldal nem tud megfizetni.

Hogyan befolyásolja ez a budapesti albérletpiacot és az árakat? Konszolidálódtak valamelyest az árak a tavalyihoz képest?


K.I.: A lakás árak nem konszolidálódtak. Sokszor hallom, hogy x ezer Ft/nm, de ezt a kérdést nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. A bérleti díj meghatározásban elsősorban a lakás adottságait kell figyelembe venni nem legfőképpen a négyzetmétert.

Nagyon fontos szempont az ár meghatározásban a bútorozottság, felszereltség, állapot, élhetőség. Talán a legfontosabb, hogy a lakás mennyire világos, vagy hogy mit nézünk az ablakból; a szomszéd fürdőszobát vagy a parkot? Nem mindegy!

Ha egy lakás nm-ben 50 – 60 de nem felújított, nem felel meg a mai ízlésvilágnak, stílusnak akkor ezt be kell látni , hogy 100 000 Ft-nál többet nem kérhetünk el érte. Reálisan kell látni, hogy mennyit ér az ingatlanunk. Ha befektet, felújít, foglalkozik a lakással akkor beszélhetünk emelésről, magasabb árról.

Az újépítésű/ újszerű lakások a legkedveltebbek manapság (2000 után épült). Ha gépesített, bútorozott, jó elhelyezkedésű lakásról van szó, akkor egy stúdió lakásért 100-110 ezer Ft bérleti díj elkérhető, ha külön hálószobás, jó elosztású a lakás akkor 115- 130 ezer Ft is reális lehet.

Minek kellene történnie ahhoz, hogy normalizálódjanak az árak?

K.I.: Nehéz reális képet kapni az ingatlanpiaci helyzetről. Nem a realitások világát éljük. Az ideális az lenne, ha nem mindenki német diákot szeretne bérlőnek. Legyünk megelégedve egy magyar dolgozó fiatal párral vagy magyar egyetemistával, baráti társasággal, mivel már nem azt a világot éljük, hogy a fiatalok csak buliznak, tönkreteszik, lelakják a lakást. Jobb a lakásnak is, ha használják, élnek benne, mint ha üresen állna. És ehhez mérten, a magyar fizetéseknek megfelelő bérleti díjat kellene megállapítani.

A legfontosabb az lenne, hogy mindenki objektíven értékelje az ingatlanát, ezért vagyunk jelen mint ingatlanközvetítők, hogy ebben is segítsünk. Egy külső szakértő mindig objektív véleményt tud adni.
Itt viszont ismét hangsúlyoznom kell, hogy válogassuk meg az ingatlanost, szerezzünk több információt róla. Mivel sokan csak a hasznot látják egy lakás kiadásban és nem értenek a szakmához. Ne akkor fogadjuk el az ingatlanos segítségét, munkáját, ha magasabb bérleti díjat ígér. Általában a felárazott, felértékelt lakások hamar megüresednek, a szerződés lejárta előtt…

A lényeg mindig, minden esetben, hogy megbízható bérlőt találjunk és a szimpátia meglegyen, mivel ez egy hosszú időtartamú szerződéses kapcsolat a tulajdonos és bérlő között.

Visszaszorult tehát a fővárosi piacon a rövidtávú lakás kiadással foglalkozók köre, de ez nem generált csökkenést az albérletek árában, így még mindig bajban lehetnek azok, akik reális áron szeretnének lakást bérelni.

Szakértőnk a jövő nyárra prognosztizálta az újépítésű lakásoknak a bérleti piacra gyakorolt hatását, melyek remélhetőleg lejjebb húzzák majd az árakat.

Az albérlet keresőknek addig is azt tudjuk ajánlani, hogy csak megbízható, és a piaci körülményeket minden szempontból ismerő ingatlanközvetítők segítségét vegyék igénybe.

 

Szerző: Máté Péter

ALBÉRLET
kiadó lakás infok
Kiadó lakás - „etikus kisokos”
Az elmúlt évtized vezető befektetési módszere volt a hasznosítási céllal vásárolt ingatlan. A vevők nagy többsége olyan megoldásokat keresett pénztárca és lehetőség függvényében, ahol az ingatlan állapotától függően nem csak a kiadásból, de a lakás értékének hosszabb távú növekedéséből is kamatoztathatta aktuális befektetését.
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról? 
albérlet, kiadó lakás, kiadó albérlet
A fél fizetésünk lakbérre megy el
Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, míg Magyarországon ez akár 50 százalék is lehet - közölte az InfoRádió kérdésére az Otthontérkép vezető elemzője. Ditróy Gergely szerint hazánkban továbbra is megközelíti a 90 százalékot azoknak az aránya, akik saját tulajdonú ingatlanban élnek. 
albérlet, kiadó, kiadó lakás
Olcsó albérletek – Nem lehetetlen!
Olcsó albérletek – Nem lehetetlen Hova lettek az olcsó albérletek? Minél többet nézegeti az ember az ingatlan portálokat, a kiadó lakásokat, annál inkább biztosabb lehet benne, hogy olcsó albérletet találni bizony nehéz küldetés. Az utóbbi pár évben meglepően megugrottak az árak, Budapesten például 20 %-al, de a többi régióban is jelentősen drágultak az albérleti díjak.