Valóban korrektek a bankok?

Valóban korrektek a bankok?

2015-12-10 13:44:37

Az Országgyűlés 2014 november végén fogadta el az úgynevezett FAIR bank törvényt, mely a bankok hitelezésével, de legfőképpen a jelzáloghitelekkel  (lakáshitel) kapcsolatos banki kötelezettségeket, tennivalókat szabályozza. A FAIR bank törvény lehetővé teszi, hogy a hitelezés kiszámíthatóan, átláthatóan és tisztességesen történjen.
Fontos, hogy a már korábban kötött lakáshitel és egyéb hitelszerződésekre  is vonatkozik a szabályozás.


A FAIR bank törvény lényegi elemei

Egyik lényeges eleme ennek a törvénynek, hogy a lakáshitel valamint az egyéb jelzáloghitelek és minden más hitel felvételhez is mindenképpen szükséges a legális jövedelem igazolása. Az intézkedés az igazolt 400 ezer Ft havi jövedelem  alatt 50 százalék, míg e fölött 60 százalék hitel igénybevételét engedélyezi.
Egyéb fontos kötelezettsége a bankoknak 2015. január 01 után, hogy az ügyfél még a szerződéskötés előtt áttekinthesse a szerződés szövegét, megismerje a pénzügyi teljesítőképességének (kockázatainak) határait. A bankoknak nyilvánosan elérhetővé kell tenniük a szerződés mintáit, közölni kell az előzetes költségeket melyet a folyósítás során az ügyfélnek kell megfizetnie.
A banki önmérséklet gyakorlásának kötelezettsége, mely szerint a bank évente csak egyszer és mindig április 1-jén emelheti meg a díjakat. Közölni kell a hitelt folyósító pénzintézetnek az ügyféllel, hogy milyen feltételek mellett emel kamatot és kamat felárat. Ez a kötelezettség természetesen kiterjed a hitelügyintézésre, a hitelügyintézők munkájára is.
Fontos eleme a FAIR  bank törvénynek, hogy a bankok részéről történő egyoldalú szerződésmódosítás csak a kamat, a kamatfelár, a díjak és költségek esetében lehetséges. A szerződés fennállása alatt nem írhat át semmilyen más szerződéses feltételt a bank. Ez a kitétel egyértelműen a hitelt igénybe vevők érdekeit védi.
Rendelkezik még a törvény a lakáshitel futamidején belüli előtörlesztési lehetőségéről és költségeiről, valamint hogy milyen esetben történik szerződés szegés a finanszírozó részéről. 

És mi a következmény ha a pénzintézet nem így jár el?

Amennyiben a fent említett pontok közül a bank bármelyiket is megsérti (pl. a szerződésből kihagy valamilyen tartalmi elemet), akkor ugyan érvényes marad a szerződés (természetesen vizsgálandó, hogy lényegi elem maradt-e ki), de mivel a bank ezzel szerződést szeg, ennek az esetleges kárát az adós felé neki a kötelessége megtérítenie.

LAKÁS HITEL
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Az elmúlt évek során Magyarország hitelminősítése javuló pályára állt, mely tendencia tavaly is folytatódott: az S&P és Fitch is pozitívra változtatta hazánk hitelminősítési kilátását. A hitelminősítők kommunikációja és módszertana alapján az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenységünk csökkenése és a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Előretekintve a Fitchnél a nettó külső adósság folytatódó csökkenése, valamint a dinamikus GDP-növekedés fennmaradása, az S&P-nél az állami kamatkiadások mérséklődése és a pénzügyi rendszer további erősödése, míg a Moody's-nál a devizaadósság csökkenése és az intézményi hatékonyság növekedése eredményezheti a besorolás újbóli javulását. 
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.