Növekedhet a CSOK összege

Növekedhet a CSOK összege

2015-11-05 17:03:53

A kormány tevei szerint változhat a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, ezáltal többek számár elérhetővé válik ez a fajta kedvezmény és pluszban az igényelhető kereret is emelni szeretnék.


Mind tudjuk a kedvezmény feltétele az energetikai besorolása. Balogh Zoltán az emberi erőforrás  minisztere beszélt arról, hogy a használt vásárlásakor ez a fajta energetikai megszorítás ne képezze ezt a kedvezményt és hogy az igénylő családok ettől függetlenül a legmagasabb támogatást kaphassák. A kormány előzetes tervei szerint tehát egyes kérelmeknél az energetikai besorolástól függetlenül járna a legmagasabb összegű juttatás.

A csok jelenlegi szabályai szerint az alaptámogatás összege 10-10 %-kal emelkedik a magasabb energiaosztályú ingatlanok után, így "A" energiaosztály esetén +10, "A+" esetén +20, míg alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén +30 %jár az alapösszegen felül. 

LAKÁS HITEL
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Az elmúlt évek során Magyarország hitelminősítése javuló pályára állt, mely tendencia tavaly is folytatódott: az S&P és Fitch is pozitívra változtatta hazánk hitelminősítési kilátását. A hitelminősítők kommunikációja és módszertana alapján az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenységünk csökkenése és a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Előretekintve a Fitchnél a nettó külső adósság folytatódó csökkenése, valamint a dinamikus GDP-növekedés fennmaradása, az S&P-nél az állami kamatkiadások mérséklődése és a pénzügyi rendszer további erősödése, míg a Moody's-nál a devizaadósság csökkenése és az intézményi hatékonyság növekedése eredményezheti a besorolás újbóli javulását. 
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.