Hitelek – tartozás – árverés

Hitelek – tartozás – árverés

2015-08-04 14:03:40

Hitelt vettünk fel. Mára sajnos olyan helyzetbe kerültünk, hogy nem tudjuk tovább fizetni, bármennyire is szeretnénk. A lakáson jelzálog van. Mi történik ilyenkor?


A végrehajtási eljárás


Fizetési kötelezettségünknek – minden esetben – eleget kell tennünk. Kölcsönünket maradéktalanul vissza kell fizetni, ez alól nincs mentség. Mikor van igazán baj, mi történik a VH joggal terhelt ingatlanunkkal?

A végrehajtást kérő felkérése alapján indul el az eljárás, melyet a helyileg illetékes végrehajtó indít el. Ez akkor történik meg, amikor a tartozás behajtása ésszerű időn belül nem lehetséges más formában. Amikor a végrehajtást bejegyzik, onnantól számítva 45 nap múlva kezdik el az intézkedést. A végrehajtó először is megállapítja az ingatlan becsült értékét, mely összeg lesz egyben az ingatlan kikiáltási ára is.

 

 

Ezt az értéket neki minden érintettel közölnie kell, akik az ingatlanban bármilyen joggal – lehet az haszonélvezet, tulajdoni jog – rendelkeznek. Abban az esetben is tudomásukra juttatja, ha azoknak a tartozáshoz semmi közük nincsen. A becsértékkel szemben bárki kifogással élhet a bíróságon, ehhez szakértőt (értékbecslőt) hívnak.

Amennyiben megegyezés történik, úgy egy hónapon belül az árverést kitűzik.

Erről minden érintettet tájékoztatnak, valamint az árverési hirdetményt kifüggesztik a helyileg illetékes Polgármesteri Hivatalban és a bíróságon is.

Az árverés befejezésének időpontját is közzéteszik, ez alatt az idő alatt van lehetőség a licitre. Mivel az árverések már internetes oldalon történnek, így ott regisztrálnia kell az ingatlan után érdeklődőnek, ez után teheti csak meg ajánlatát. Mindezt abban az esetben, ha az árverési előleget befizette. Így lehet kiszűrni az úgymond „komolytalan” licitálókat.

Fontos tudni azt is, hogy az ingatlant lakottan is (akár haszonélvező, akár bérlő lakik is benne) árverezhetik. Ezeket a lakásokat, házakat viszont a becsérték hetven százalékánál kisebb összegért nem lehet értékesíteni.

LAKÁS HITEL
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Pozitív kilátások - Milyen tényezőkön múlik a magyar hitelminősítés jövője?
Az elmúlt évek során Magyarország hitelminősítése javuló pályára állt, mely tendencia tavaly is folytatódott: az S&P és Fitch is pozitívra változtatta hazánk hitelminősítési kilátását. A hitelminősítők kommunikációja és módszertana alapján az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenységünk csökkenése és a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Előretekintve a Fitchnél a nettó külső adósság folytatódó csökkenése, valamint a dinamikus GDP-növekedés fennmaradása, az S&P-nél az állami kamatkiadások mérséklődése és a pénzügyi rendszer további erősödése, míg a Moody's-nál a devizaadósság csökkenése és az intézményi hatékonyság növekedése eredményezheti a besorolás újbóli javulását. 
CSOK, Családi Otthonkedvezmény, lakáshitel
CSOK 2016 – Családi Otthonteremtési Kedvezmény
CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény – igénybevételével megvásárolható lakóingatlanok  köre és feltételrendszere viszonylag bonyolult. A 2015 év végén hatályba lépett módosítás pedig még inkább árnyalj a képet. Ezért egy kis összefoglalóban segítünk eligazodni.  
CSOK 2016, lakáshitel
CSOK Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban (part 2.)
Mire érdemes kiemelten figyelni a lakáshitel igénybevétele előtt? Az igénylő(k) a hitel és a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele előtt alaposan gondolják végig anyagi helyzetüket. Ne csak a jelenlegi, hanem egy hosszabb távú intervallumot kell(ene) átgondolni. Jelenlegi munkahelyük hosszabb távon is biztosítja majd a megélhetésüket? A család rendelkezik-e olyan háttérrel, amely segítséget nyújthat egy kritikus élethelyzetben is a biztonságos törlesztés lehetőségével?
CSOK, hitel, lakáshitel, kedvezmény, nagycsaládos
CSOK - Családi Otthonteremtő Kedvezmény a gyakorlatban
A kormány bejelentése, majd a törvény kihirdetése után alig telt el pár hét és máris több változat kering az interneten és az emberek fejében is. Február 03-tól pedig ismét módosításra számíthatnak az igénylők ezen a lakáshitel területen.  Az új lakások építése és vásárlása esetében bolydult fel igazán a hitelpiac. Egyre-másra derülnek az újabb és újabb akadályok illetve információk, melyeket érdemes komolyan venni és tanulmányozni, mielőtt valaki belevágna az új lakások vásárlásának, építésének CSOK hitel igénybe vételébe.