Mit kell tudni a haszonkölcsön szerződésről?

Mit kell tudni a haszonkölcsön szerződésről?

2019-09-24 12:19:53

A haszonkölcsön kifejezést a hétköznapi szóhasználatban  ritkábban hallhatjuk. Ennek ellenére az ilyen ügyletek sokkal gyakrabban  fordulnak elő a mindennapokban, mint azt gondolnánk. Ezért érdemes  megismerkedni az alapvető szabályaival. Mit kell tudni a haszonkölcsön  szerződésről?


A szerződés célja

A haszonkölcsön lényege, hogy a kölcsönadó valamely dolog időleges használatát a kölcsönbe vevőnek ingyenesen átengedi. Haszonkölcsönbe adni tehát valamely ingó dolgot vagy ingatlant lehet.

Haszonkölcsön szerződést  nem csak írásban lehet kötni, hanem e szerződés szóban vagy akár ráutaló magatartással  is létrejöhet. A hétköznapokban ezt sokszor egyszerűen csak „kölcsön”-nek szoktuk nevezni, például ha valaki kölcsönadja a gépkocsiját egy ismerősének. Jogi szempontból ez azért nem kölcsönszerződés, mert a kölcsön csak pénzösszegre vonatkozhat és nem más tárgyakra.

Haszonkölcsönbe bármely olyan dolog adható, amely rendeltetésszerű használatra alkalmas, azaz a használat következtében nem semmisül meg, vagy nem csökken aránytalanul az értéke. Ez azért fontos, mert a szerződés lejártakor a dolgot vissza kell adni a kölcsönadónak. Ingatlant is lehet haszonkölcsönbe adni, azonban ingatlan esetén leggyakrabban szívességi használatról szoktunk beszélni, amikor valaki ingyenesen megengedi másnak (pl. családtagnak, ismerősnek), hogy az ingatlanát használja. Az ingatlan szívességi használata lényegileg a haszonkölcsönnel azonos, a haszonkölcsön szabályait kell rá alkalmazni.

A haszonkölcsönbe adott dolgot a kölcsönvevő rendeltetésszerűen használhatja, és a használat során be kell tartania a szerződésbe foglalt esetleges további rendelkezéseket. Ha a kölcsönzött dolog hasznot hoz, a haszon a kölcsönadót illeti meg. A dolgot főszabály szerint csak a kölcsönvevő használhatja. A használatot csak a kölcsönadó hozzájárulásával engedheti át harmadik személynek. Ha a dolgot hozzájárulás nélkül másnak átengedi, a kölcsönvevő a dolgot ért azon károkért is felel, amelyek e nélkül nem következtek volna be.


Haszonkölcsön, kölcsönszerződés, bérlet

A haszonkölcsön szerződés egyrészt a kölcsönszerződéssel, másrészt a bérleti szerződéssel rokon, azonban vannak lényeges különbségek.

Kölcsönszerződésben csak pénzösszeg kölcsönadásáról lehet szó, míg haszonkölcsön esetén valamely ingó vagy ingatlan átadására kerül sor.

A haszonkölcsön mindig ingyenes, azaz a kölcsönvevő nem fizet ellenértéket a használatért, hanem csak a dolog fenntartásának költségei terhelik. A kölcsönszerződés esetén a kölcsönadó rendszerint kamatot fizet az átadott összeg után.

A bérleti szerződéssel szemben a legfontosabb különbség szintén az ingyenességben van. A bérbeadás mindig bérleti díj ellenében történik, szemben az ellenszolgáltatás nélküli haszonkölcsönbe adással. 

 

A szerződés megszűnése

A szerződés szólhat határozatlan időre vagy határozott időre, például valamely előre meghatározott időpontig vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig.

A kölcsönbevevő úgy szüntetheti meg legegyszerűbben a szerződést, ha a kölcsönkapott dolgot visszaadja. A visszaadással a szerződés megszűnik. A kölcsönadó a dolog visszavételét alapos ok nélkül nem tagadhatja meg.

A kölcsönadó felmondással szüntetheti meg a haszonkölcsönt. Ha a szerződés határozatlan időre szól, akkor 15 napra és indokolás nélkül bármikor felmondható. Egyéb esetben a kölcsönadó akkor mondhat fel, ha:

a haszonkölcsön meghatározott célja lehetetlenné vált,

a kölcsönvevő a dolgot rongálja, nem rendeltetésszerűen vagy nem szerződésszerűen használja, engedély nélkül harmadik személy használatába adja, vagy egyébként fennáll a veszély, hogy nem fogja épségben visszaadni,

a felek között a viszony a kölcsönvevő magatartása következtében megromlott,

a szerződéskötéskor nem ismert oknál fogva a kölcsönadónak szüksége van a dologra.

Automatikusan megszűnik a haszonkölcsön szerződés, ha a kölcsönvevő meghal. A kölcsönvevő örökösére tehát nem száll át a szerződés. A kölcsönadó halála viszont nem szünteti meg a szerződést. Ilyenkor a kölcsönadó örökösének van joga felmondással élni. Az örökös akkor is élhet felmondással, ha arra egyébként a kölcsönadónak nem lenne joga.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.huwww.kocsisszabougyved.hu


JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?