Mire szolgál a tanúsító védjegy?

Mire szolgál a tanúsító védjegy?

2019-01-10 15:41:07

A mindennapi életben  körülvesznek bennünket a különböző védjegyek és márkajelzések. A védjegyek általában  szoros kapcsolatban állnak az adott termék marketingjével, és gyakran a termék  minőségi jellemzőire is utalnak. A tanúsító védjegy a védjegyek egyik  különleges fajtája. Mire szolgál a tanúsító védjegy?


A védjegyről  általában 

A védjegy olyan grafikai megjelölés, amely arra szolgál, hogy hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól. A védjegy különböző grafikai elemekből vagy ezek összetételéből állhat. Így a védjegy tartalmazhat például szót vagy szóösszetételt, betűt, számot, képet, fényjelet vagy hologramot.

Természetesen nem kaphat bármilyen megjelölés védjegyoltalmat. Mivel a védjegy alapvetően a megkülönböztetést szolgálja, így nem kaphat védjegyoltalmat az olyan megjelölés, amely összetéveszthető egy korábbi védjeggyel. Szintén nem részesülhet védjegyoltalomban a megjelölés, ha például a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, vagy a közrendbe, közerkölcsbe ütközik.

Magyarországon védjegyoltalom a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához való védjegybejelentéssel szerezhető. Az oltalom ideje a bejelentéstől számított 10 évig tart, amely további 10-10 éves időtartamra megújítható.


A tanúsító védjegy

 A tanúsító védjegy a védjegyek egyik speciális fajtája, amely meghatározott minőségű vagy egyéb jellemzővel bíró árukat vagy szolgáltatásokat azzal különböztet meg másoktól, hogy e minőségüket vagy jellemzőjüket tanúsítja. Azaz a tanúsító védjegy kifejezetten az adott áru, szolgáltatás minősége, sajátos jellemzője alapján alkalmaz megkülönböztetést. A mindennapokban számos tanúsító védjeggyel találkozhatunk. Ilyen például a „Kiváló Magyar Élelmiszer” megjelölés.

A tanúsító védjegy sajátossága, hogy nem szerezhet rá oltalmat az a vállalkozás, amely a védjegy árujegyzékében szereplő árut előállítja, forgalomba hozza, az országba behozza vagy az árujegyzékben szereplő szolgáltatást nyújtja. Szintén nem kaphat tanúsító védjegy oltalmat az a vállalkozás, amely nem független az előbb említett vállalkozástól, vagy azzal tartós jogviszonyban áll az érintett áruk/szolgáltatások tekintetében.

A tanúsító védjegyet nem használhatja maga tanúsítására az a vállalkozás, amely az oltalmat megkapta. A tanúsító védjegy tehát nem alkalmazható önreklámra, a saját tevékenység minőségének tanúsítására. A védjegy jogosultja a tanúsító védjegy használatát másoknak engedélyezheti ingyenesen vagy ellenérték fejében.

 

A védjegyszabályzat

A tanúsító védjegy használatát az előírt minőségi követelményeknek vagy egyéb jellemzőknek való megfelelés esetén lehet engedélyezni. A tanúsító védjegyhez kötelezően elkészítendő szabályzat tartalmazza többek között azokat a minőségi követelményeket, melyek a védjegy árujegyzékében feltüntetett árukra és szolgáltatásokra vonatkoznak. A szabályzatban kell meghatározni a minőség tanúsításának szabályait és a védjegyhasználat feltételeit. Továbbá rögzíteni kell a védjegy használatának ellenőrzésére vonatkozó előírásokat és a jogtalan védjegyhasználat esetén alkalmazandó eljárási szabályokat.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és  Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.huwww.kocsisszabougyved.hu


JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?