Jogi ismeretek: hírek

Mi az, amit még a végrehajtó sem vihet el?

2021-02-26 11:46:35

Az adósságnak  senki sem örül, sem az, akinek tartoznak, sem az, aki tartozik. Mi történik, ha  az adós nem tudja rendezni a tartozását? A végrehajtó mindent elvihet a bírósági végrehajtás során? Van, ami még ilyen esetben is tabu? Mi az, amit még  a végrehajtó sem vihet el?

 


Hogyan kerülhet sor bírósági végrehajtásra?

A tartozások jogi úton történő behajtásának megvan a menete. Erre legtöbb esetben bírósági végrehajtási eljárásban kerül sor. A végrehajtás részletes szabályait külön törvény rendezi. A jogszabály rendezi az eljárás menetét, hogyan és mi alapján kerülhet rá sor. A szabályok arra is kitérnek, hogy milyen módon történhet a végrehajtás, milyen vagyontárgyak vonhatók bírósági végrehajtás alá, vagyis mit foglalhat le, mit vihet el a végrehajtó.

Bírósági végrehajtásra csak akkor kerülhet sor, ha van olyan végrehajtható határozat, mely az adóst kötelezi, és a határozatban a teljesítésre megállapított határidő alatt a teljesítés nem történt meg. Ilyen végrehajtható határozat például egy jogerős ítélet vagy egy közjegyző által kibocsátott és jogerőssé vált fizetési  meghagyás.

A végrehajtható határozat alapján kerülhet sor a végrehajtás elrendelésére. Ekkor lép be a képbe a bírósági végrehajtó, aki majd ténylegesen lefolytatja a végrehajtást.


A végrehajtó kezét is köti a törvény

Bár a megfelelő információk hiányában úgy tűnhet, hogy a bírósági végrehajtó „élet és halál ura”, azaz bármit megtehet a végrehajtás során, ez bizony nincs így. A végrehajtó eljárását a bírósági végrehajtásról  szóló törvény szabályozza.

A végrehajtás igen nehéz élethelyzet az adós számára, mely érzelmileg is nagyon megterhelő. Ugyanakkor a végrehajtást kérő helyzete sem mindig könnyű, hiszen ő úgy gondolja, hogy már meg kellett volna kapnia, ami neki jár. Egy biztos, a két fél érdekei ellentétesek. A hitelező minél többet és minél gyorsabban szeretne megkapni, míg az adós azt szeretné, hogy a végrehajtó minél kevesebbet és minél lassabban „vegyen el tőle”. Éppen ezért fontos, hogy a végrehajtás menetét a törvény részletesen szabályozza. Meghatározza, hogy mikor, mit és hogyan tehet vagy nem tehet meg a végrehajtó.


Milyen vagyontárgyak foglalhatók le a végrehajtás során?

A végrehajtás során sok szabályt kell betartani. Most abba tekintünk bele, hogy milyen vagyontárgyakat, ingóságokat foglalhat le a végrehajtó?

A lefoglalás következménye, hogy a lefoglalt vagyontárgyakat a végrehajtás során értékesítik, és az így befolyó összeg a fennálló tartozásra megy majd.

A fő szabály, hogy lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van.

Nem lehet lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagyontárgyat, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az nincs az adós tulajdonában.

A lényeg, hogy ami az adós lakásában van, és nem egyértelmű, hogy az valaki más tulajdona, az bizony lefoglalható. Természetesen arra van mód, hogy a valódi tulajdonos lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a lefoglalt tárgyat a részére kiadják.


Miről dönthet a végrehajtó?

Ha több lefoglalható tárgy is van az adós birtokában, tulajdonában, akkor a végrehajtó döntheti el, hogy milyen sorrendben történjen a foglalás.

A végrehajtó a foglalást addig folytatja, amíg a követelés nincs teljesen fedezve. A követelés megtérülése során nem csupán a tőke követelés és annak kamatait veszik figyelembe. A behajtással kapcsolatban felmerült költségeket is az adósnak kell majd kifizetnie, bár azt a végrehajtást kérő előlegezi meg.


Mi az, amit biztosan nem vihet el a végrehajtó?

Vannak olyan vagyontárgyak, amit fő szabály szerint még az adós beleegyezésével sem foglalhat le a végrehajtó. Ezeket a vagyontárgyakat a törvény mentesíti a végrehajtás alól.

A végrehajtási törvény pontosan felsorolja a végrehajtás alól mentesített vagyontárgyakat.

Mentes a végrehajtás alól például:

-        Az olyan eszköz, amely nélkül az adós foglalkozásának gyakorlása lehetetlenné válik. Lehet ez egy nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver. Szállítóeszköz is lehet, de a gépjármű nem tartozik ebbe a körbe, arra a kivétel nem vonatkozik.

-        A rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz sem vehető el. mint például a tankönyv, tanszer, hangszer.

-        A ruházat egy része is mindenképpen marad. Ez azonban nem korlátlan. Egyrészt szükségesnek kell lennie, így a nercbunda bizony lefoglalható. Másrészt mennyiségi korlát is van. A törvény szerint, ami mindenképpen maradhat, az 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár cipő.

-        A szükséges ágynemű sem vihető el, ami a törvény szerint személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal.

-        A szükséges bútorok is tilalom alatt állnak, de nem korlátlanul. Legfeljebb 3 asztal és 3 szekrény, személyenként 1 ágy és 1 szék maradhat.

-        Maradnak a szükséges fűtő- és világító eszközök is.

-        A konyha sem maradhat teljesen üresen. A háztartáshoz nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelés, továbbá 1 hűtőgép vagy fagyasztószekrény és 1 mosógép is mentes a végrehajtás alól.

-        A gyerekjátékok is maradhatnak.

A fenti felsorolás nem teljeskörű, a pontos szabályokat a törvényben találhatod meg.

A végrehajtó törvénysértő intézkedése vagy mulasztása ellen végrehajtási kifogás formájában lehet jogorvoslattal élni.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.


ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.

Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube

Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.

JOGI ISMERETEK
Építési telek
Mire figyeljünk építési telek vásárlása esetén? - 3. rész
Az építési telek megvásárlásába mindenképpen be kell vonnunk ügyvédet is. Neki kell ellenőriznie, hogy kik a tulajdonosok, van-e bejegyezve haszonélvezet, vagy bármilyen jog más személy nevére, mekkora a telek mérete, és miként van bejegyezve (belterület, szántó, üdülő).Van-e bármilyen jog bejegyezve a telekre (szolgalmi jog, közműátvezetés stb.), és nincs-e jelzálog vagy egyéb terhelés a tulajdoni lapon. A tulajdonjog tárgya csak forgalomképes, önálló ingatlan lehet.
okiratok fajtái
Mire figyeljünk magánokirat esetén? Az okiratok titkai 2. rész
Az okiratoknak megvannak a maga titkai. Szerencsére nem olyan nehéz megismerni ezeket, ám egy „térkép” nem árthat, ha nem akarunk eltévedni. A „térkép” első felét itt találod. Most pedig a magánokirat titkaiba pillanthatsz be. Mi lehet magánokirat? Mire kell figyelni a magánokiratoknál?
Építési telek
Mire figyeljünk építési telek vásárlása esetén? - 2. rész
Ahhoz, hogy felelős és főleg az építtetőnek megfelelő döntést lehessen hozni, tisztában kell lenni néhány alapvető fogalommal. Elsőnek nézzük meg milyen építési övezetek vannak, hiszen ez dönti el, hogy milyen célra lehet építeni az adott telken.
Eladó építési telek
Mire figyeljünk építési telek vásárlása esetén? - 1. rész
Mielőtt belevágnánk életünk nagy projektjébe, el kell dönteni, hogy mit szeretnénk építeni és ehhez milyen szempontok szerint vásároljuk meg az építési telkünket melyre az otthonunkat fel szeretnénk építeni.