Megbízás vagy meghatalmazás?

Megbízás vagy meghatalmazás?

2020-12-11 13:45:34

Az életben vannak olyan dolgok, amivel sűrűn találkozunk. Az egyik ilyen a  megbízás, illetve a meghatalmazás. Viszonylag gyakran hangzik el, hogy  "Téged bízlak meg, hogy...(vásárolj be, menj el a postára, oldd meg ez a feladatot,  vedd át a nevemben stb.)" De, mit jelent ez pontosan? Ilyenkor mindig  megbízásról beszélhetünk, vagy esetleg meghatalmazásról? Persze szigorúan jogi  értelemben, de mint az olvasóim már tudhatják, a jog minden nap velünk van, még  akkor is, ha nem is gondolnád. Tehát, megbízás vagy meghatalmazás?


Megbízás vagy meghatalmazás?

A megbízás két fél között létrejött szerződés.

Ezzel szemben:

A meghatalmazás egy egyoldalú nyilatkozat.

Vagyis a meghatalmazó adja a meghatalmazott részére, az nem a felek megállapodásán alapul.


A meghatalmazás

A meghatalmazás képviseleti jogot hoz létre. A meghatalmazó feljogosít egy másik személyt (ő lesz a meghatalmazott), hogy a meghatalmazó nevében nyilatkozzon, őt képviselje. Ez azonban önmagában nem kötelez, mint egy szerződés.

Például adhatunk meghatalmazást a szomszédnak, hogy vegye át a postánkat a nyaralás ideje alatt. Ezzel azonban nem kötelezzük őt arra, hogy elmenjen a postára intézni az ügyeinket.


Lényeges különbség: a képviseleti jog

A megbízás a megbízó és a megbízott közötti viszonyt rendezi. Ez egy szerződés a két fél között. A megbízási szerződés azonban önmagában nem biztosít képviseleti jogot.

Például, amikor megbízunk egy ügyvédet, hogy készítsen el egy szerződést, akkor a szerződés elkészítésére szóló megbízás nem jelenti egyben azt is, hogy az ügyvéd helyettünk alá is írhatná a szerződést. A nevünkben történő aláírásra csak akkor van lehetőség, ha erre meghatalmazást adunk. Ugyanígy hatóságok előtti képviselet esetén is szüksége van a megbízottnak egy meghatalmazásra is, hogy eljárhasson a megbízó nevében.

A fenti példánál maradva, ha arra kötünk megbízási szerződést, hogy valaki a cég iratait a postára vigye, ez még nem jelenti egyben azt is, hogy meghatalmaztuk őt a cég hivatalos leveleinek átvételére is. Ha szeretnénk, hogy az átvételt is ő intézze, akkor ehhez szükséges egy erre vonatkozó meghatalmazás.


Megbízás és meghatalmazás: külön papíron vagy egyben?

A meghatalmazást sok esetben külön irat tartalmazza. Ez célszerű, hiszen így könnyebb és egyértelműbb az ügyintézés a meghatalmazott számára.

Az sincs kizárva, hogy a megbízási szerződésben legyen benne. Ez azonban nem a legjobb megoldás, hiszen ilyen esetben a meghatalmazottnak magát a megbízási szerződést kellene bemutatni, átadni az ügyintézéskor, hogy képviseleti jogát igazolja. Viszont a szerződés minden részlete nem feltétlenül tartozik arra, akinek át kellene adni a meghatalmazást. Ennek elkerülésére javaslom, hogy a képviseleti jog szerződésben történő rögzítése mellett készüljön külön meghatalmazás is.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd


- - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG –  A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

Hasznos tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.

Kövess bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest.

JOGI ISMERETEK
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Kinek a feladata a bérlakás karbantartása?
Kinek a feladata a bérlakás karbantartása?
Az őszi időszakban megnövekszik a frissen megkötött lakásbérleti szerződések száma. A bérleti szerződés megkötése előtt mindenképpen érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a leendő bérlemény berendezései milyen állapotban vannak. A bérleménynek ugyanis vannak olyan részei, amelynek javítási, karbantartási költségei a bérlőt terhelik. Kinek a kötelezettsége a bérlakás karbantartása? Kinek a feladata a bérleményben felmerülő hibák javítása?