Szeretünk álmodozni, ha lakásvásárlásról van szó

Szeretünk álmodozni, ha lakásvásárlásról van szó

2017-05-31 16:44:21

40 millió forint az a maximális határ, amennyit még esetlegesen hajlandók vagyunk elkölteni egy közepes méretű lakásra, ezt azonban hitelfelvétel nélkül csak kevesen engedhetik meg maguknak - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből. 


Tízből négyen 25 millió forint alatt keresik az álomotthont

A két-három szobás lakások átlagos méretűnek mondhatók, sőt, a három szobásak egy nagyvárosban már a nagyobbak közé tartoznak. Az Otthontérképen lakást keresők közül 8 százalék szeretné ezeket az otthonokat 12 millió forint alatt megvásárolni, míg 30 százalékuk maximum 25 millió forintot fizetne ki egy ekkora lakásért. Ennél valamivel többen - 35 százalék - gondolkodnak az eggyel magasabb, 25-40 milliós kategóriában, a keresők több mint negyede - 27 százalék - azonban 80 millió forintnál többet is adna egy új családi fészekért.

Bár a felmérés szerint a lakást keresők több mint negyede 80 millió forintot is kifizetne egy új otthonért, valójában ez csak azt mutatja meg, hogy a honlapon melyik ársávra keresnek a legtöbben. Elképzelhető, hogy kíváncsiságból sokan megnézik egy adott környék legdrágábban kínált házait, de fel sem merül, hogy abban az árkategóriában vásároljanak is. Az így kapott eredmények tehát csak nagyságrendileg mutatják meg, hogy az egyes lakástípusoknál melyek a legkeresettebb árkategóriák.

A két-három szobás lakások árát természetesen elhelyezkedésük is befolyásolja. A 12 millió forint alatti otthonokat jellemzően vidéken keresik, mivel Budapesten ekkora méretű ingatlant elvétve találni csak ezen az áron. A városokban leginkább a 12-25 millió forint közötti lakások népszerűek, míg Budapesten az érdeklődők 38 százaléka a 25 és 40 millió forint közötti, míg 35 százaléka a 40 millió forint feletti kategóriában is nézegetett lakást.

Szeretünk álmodozni, ha lakásvásárlásról van szó
Forrás: Otthontérkép


A közepes méretű lakások népszerűek a családalapítás előtt álló fiatalok körében is, akik sokszor a CSOK és a lakástakarékpénztár lehetőségeit kihasználva vennének lakást. A Bankmonitor számításai szerint egy 30 millió forintos új építésű ingatlan esetén például, ha a család jogosult a legmagasabb, 10+10 millió forintos támogatásra, és rendelkezik mondjuk 5 millió forint önrésszel, akkor a fennmaradó 15 millió forintot a következő konstrukciókkal törlesztheti:

Szeretünk álmodozni, ha lakásvásárlásról van szó

Ebben az esetben lakástakarék nélkül az "olcsó" hitel és a "kiszámítható" hitel kezdőrészlete között csaknem 25 ezer forint a különbség, érdemes azonban a kamatok esetleges emelkedésére is felkészülni, így ami most drágábbnak tűnik, az tíz éves időtávon - ha idő közben megemelkednek a kamatok - akár olcsóbb konstrukciót is jelenthet.




ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
eladó ingatlan kocsibeállóval
Eladó ingatlan autós szemmel
Akinek autója van, tudja, hogy nem mindegy, hol parkol. Az egy dolog, hogy az autó jobban amortizálódik akkor, ha ki van téve a természet viszontagságainak. Enné talán fontosabb, hogy a mindennapok kényelmében óriási különbséget jelent, hogy be lehet-e állni autóval a ház bejáratához, vagy esetleg még fűtött, a házzal egybeépített garázs is van.
lakás felújítás
Eladó ingatlan felújítása - megéri?
Örök kérdés, mennyire érdemes kicsinosítani egy ingatlant eladás előtt. Ha szebb, tetszetősebb, nyilván jobban lehet értékesíteni, a kicsinosítás viszont pénz- és időigényes tevékenység - ráadásul nem mindig lehetünk benne biztosak, hogy megtérül.
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.