Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai - Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?

Az ingatlanszakma nehézségei, kihívásai - Könnyebb vagy nehezebb lesz ezután?

2015-11-16 13:38:47

Szakértők is állítják, hogy az ingatlanos tranzakcióknál igen is fontos a közvetítői jelenlét. A szakma megítélése mégsem jó, hangzott el egy – a közelmúltban megrendezett - lakásbörzén.


Ennek ellenére igény van az ingatlanközvetítőkre az ügyfelek részéről. Nem kis létjogosultsága van a szakmának, a szegmensek közötti eltérések, a kereslet-kínálat nem egyenlő mértékű megoszlása is ezt a tényt igazolja.  Szerencsére az irodák ügyfelei is nagyobb részt így látják.

Az ingatlanközvetítők felé támasztott bizalom alapja a szakértelem, derül ki egy (nem reprezentatív) közvélemény kutatásból.

A szakértelem megléte, vagy annak hiánya az oka annak, ha igen, annak is, ha nem kérnek közvetítői segítséget az eladók, vagy a vásárlók.

Ez is bizonyítja, hogy megmaradni az ingatlanpiacon szakértelem hiányában lehetetlen. Nem is baj, hiszen minden szakmában alapfeltétel, hogy munkáját az ember hozzáértéssel, és kellő szakértelemmel végezze.

Egy neves ingatlanszakértő szerint azonban vitathatatlan, hogy a szakma megítélésén javítani kell, méghozzá gyorsan, annak ellenére, hogy korántsem annyira rossz a helyzet, mint ahogyan azt a médiákból hallani lehet. 

A cél – véleménye szerint – az, hogy az arra alkalmatlan, vagy etikátlan „szereplők” kiszoruljanak az ingatlanpiacról, és törtéjen ez az ügyfelek döntése alapján. Ezzel egyidejűleg a piac átrendeződik és a közvetítők által lebonyolított üzletek száma nőhet. 

A szakma kihívása tehát az ügyfelek bizalmának visszaszerzése, illetve annak megtartása. A jelenlegi ingatlanszakértő közreműködési arány 47 százalékról való növelése a cél.

Nem mindegy, hogy az ingatlanközvetítői munka milyen minőségű, és a személyes felelősség igen fontos tényező a felelősségteljes munkánál. Fontos az ingatlanspecialisták leinformálhatósága, és számon kérhetősége is.

Ezek mind létfontosságúak, hogy a szakmának ártó svindlereket a piac mindkét oldala kivethesse magából. 

A szakmájukat szerető ingatlanosok, BKIK és a Magyar ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) koordinálásával és jelentős szervezetek, hálózatok támogatásával elkészítették az Ingatlanszakma Etikai Normagyűjteményét, mely hatalmas lépés a szakma megújulásának és a kibicektől való megtisztításának irányába.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
panel lakás
Panel lakást vásárolna? Győződjön meg a vezetékek állapotáról!
Házgyári panel lakások évtizedeken át készültek különböző tervek alapján és különböző kiviteli minőségben. Az viszont szinte az összesre jellemző, hogy az elektromos rendszere, ha fel nem újították, teljes mértékig elavult.Ha panel lakást vásárolna, győződjön meg a vezetékek állapotáról, mert azok felújítása elkerülhetetlen lehet, ugyanakkor jelentős költséggel és felfordulással jár.
Agglomeráció vagy nagyváros? Szempontok vidékre költözés előtt állóknak
A home office szélsebes terjedése és a külső-agglomerációban található ingatlanárak egyre több családot biztatnak arra, hogy elhagyják a nagyvárosok komfortos, de egészségtelen és zajos miliőjét. Bár az akár 30-40 km-re lévő kisvárosok és falvak csábítóak tudnak lenni, a felkészületleneket jónéhány meglepetés érheti a kiköltözés után. A cikkünkből kiderül, hogy miért érdemes – vagy éppen miért nem érdemes – az agglomerációba költözni.
Újabb fejlesztések kezdődnek a fővárosban: ennyiből újulhat meg a rakpart és a Blaha Lujza tér
Közel 5 milliárd forintból újul meg Budapest két fontos közterülete a következő másfél-két évben. Az id. Antall József rakparton 2021. június 7-én, a Blaha Lujza téren pedig pár héttel később, július elején kezdhetik el a munkát - közölte a BKK
új lakás
Egyre nagyobb lakóprojektek nőnek ki a földből Budapesten
Az elindult társasházi lakásépítési projektek 2021 első három hónapjában leginkább a Közép-Magyarország régióban koncentrálódtak, ami nem meglepő, tekintve, hogy Budapesten több nagyobb projekt is elinidult. Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerit a nagyobb beruházások arányának emelkedését mutatja, hogy bár az Aktivitás-Kezdés érték javult az előző negyedévekhez képest, a korábbiaknál kevesebb projekt vette kezdetét a negyedév során.portfolio.hu Ingatlan 2021. május 12. 13:01