Az ajándék milliók pörgetik a piacot - Még nem késő beszállni

Az ajándék milliók pörgetik a piacot - Még nem késő beszállni

2015-08-27 13:48:15
Forrás: portfolio.hu

Valamivel több mint egy hónapja került bevezetésre az új lakástámogatási rendszer a CSOK, ami a szakértők szerint komolyan érzékelteti hatását a hazai lakáspiacon. Ez alól egyedül talán csak a fővárosi budai kerületek jelentenek kivételt, ahol a vételárra és fajlagos árra vonatkozó maximumok erősen korlátozzák a vásárlási lehetőségeket. Vannak azonban olyan egy gyerekes családok is, akik inkább lemondanak a mostani 500-600 ezer forintról, hogy majd később, a nagyobb lakásra történő cseréhez, akkor már több gyermekkel vehessék igénybe ezt a támogatási formát.


Tokodi Gábor, vezérigazgató-helyettes, FHB Bank


Egyértelműen érzékelhető volt a CSOK hatása a lakáspiacon a bevezetés óta eltelt egy hónapban. Az FHB honlapján elérhető jogosultságellenőrző, és a támogatás összegét kalkuláló alkalmazás forgalma több tízezres volt és a fiókhálózatban a szakértőkhöz is ezres nagyságrendben érkeztek a komoly érdeklődők. Banki nézőpontból különösen fontos, hogy a CSOK iránt érdeklődők többségét a lakáshitelek szintén érdekelték. Az ingatlanközvetítőink is megtapasztalják, hogy az új lakástámogatás szinte mindenkit érdekel, aki ingatlant vásárolna és van gyermeke.

A használt lakásokra igényelhető támogatás bár visszatérő támogatási forma, mégis újdonság a júliustól elérhető támogatási rendszerben - nem véletlen, hogy elsősorban ezek iránt mutatkozik a nagyobb érdeklődés. Jelentős az eddig "alvó", elhalasztott igények feléledése, a CSOK-kal vásárlók többsége banki hitelfinanszírozással is számol.

Az érdeklődésekről elmondható, hogy Budapesten az általában is népszerű kerületekben a legélénkebb a kereslet, vagyis a XI., a XIII. és a XIV. kerületekben. A lakástípusok tekintetében meg kell jegyezni, hogy a támogatás júliustól elérhető könnyített feltételrendszerében a minimális alapterületek csökkentése nyomán többféle panellakás vásárlásához igényelhető a CSOK, ami minden bizonnyal a folytatásban is érezteti majd a hatását ezen a piacon.

Eltérés mutatkozik ugyanakkor Budapest és a vidék között a CSOK felhasználási céljainak népszerűségét illetően. Míg a fővárosban többségében lakásvásárlási igény merült fel eddig a CSOK kapcsán, addig vidéken nagyobb arányban igényeltek bővítési célra is. Érdekesség, hogy számos érdeklődő keresett felújítási, korszerűsítési lehetőséget is, de e célokat a jelenlegi CSOK nem támogatja.

A CSOK igénybevételéhez meghatározott vételári maximumok különböző képpen érintik az egyes területek. A drágább pesti és a budai területeken komoly korlátozást jelent a CSOK igénybevételére a maximálisan megengedett 35 millió forintos vételár. De egy-egy nagyobb hasznos alapterületű, nagy telekkel rendelkező, modernebb ingatlan kapcsán vidéken is erős korlát lehet. Például egy alföldi községben 100 nm-es ingatlannál a fajlagos árra vonatkozó feltétel szerint akár 30 millió forintba is kerülhet az adott ingatlan, az adott régióra meghatározott maximális vételár ugyanakkor nem lehet magasabb, mint 16 millió forint. Vidéken a régiónként és településtípusonként megadott 16-28 millió forint közötti felső értékhatár között azonban a jelenlegi árszinten még lehet kifejezetten jó, a támogatási kritériumoknak is megfelelő ingatlanokat találni.

Az érdeklődések alapján elég vegyes a kép az igénylők családi állapotát tekintve. A leggyakrabban a kétgyermekes családok élnek a lehetőséggel, de számos egyedülálló szülő is felismerte: gyermekével, gyermekeivel is jogosult lehet az állami támogatásra. A lakáshitelt keresők nagy többsége élénken érdeklődik a CSOK lehetőségei iránt.
 

Drabos Tünde, hitelezési üzletágvezető, Balla Ingatlanirodák


A CSOK hatásai egyértelműen érezhetőek a hazai lakáspiacon. Az érintettek közül sokan megvárták a július 1-et, hogy a CSOK-ot is igénybe tudják venni, és találkoztunk több előszerződéssel, amit július 1 után tettek véglegessé. Sokan a vásárlást is erre az időszakra tolták ki, tehát valószínű, hogy ennek is köszönhető a jelenlegi megnövekedett lakáskereslet.

A keresett lakáskategóriákról és helyszínekről elmondható, hogy általában a kisebb, közepes lakások vásárlásához igénylik a CSOK-ot. Területileg ugyanakkor nem tapasztalható jelentős különbséget, egyedül a kiemelt budai területen érezhető a CSOK a gyengébb hatása.

Tapasztalatunk szerint aki első lakást vásárol, és megfelel a feltételeknek, területi elhelyezkedéstől függetlenül igényelni fogja ezt, ezért az új támogatási forma hatásait illetően nem látunk eltérést a vidék és a főváros között. Vidéken annyi az előny, hogy mivel - alig pár nagyvárostól eltekintve - olcsóbbak az ingatlanok, a maximált vételár nem nagyon jelent akadályt.

Egyelőre teljesen változó hogy kik igénylik az új támogatási formát. Az első tapasztalatok alapján az egy gyerekesek gyakran lemondanak az igényelhető 5-600 ezer Ft-ról, egy következő, nagyobb lakásban szeretnék majd kihasználni a támogatást, ha lesz még 1-2 gyermek. 
Vannak friss házasok, akik bevállalnak 2 gyereket, és vannak, akik a meglévőkre kérik.
 

Kormos Zoltán, igazgató, OTP Bank Lakáshitelek Főosztály


A CSOK ismét egy fontos mérföldkő lehet az ingatlanhitelezési piac fellendítésében. Tekintettel arra, hogy használt lakások vételére és bővítésre is teljes összegben igénybe vehető, az év második felére jelentősebb hitelbővüléssel számolunk. Az OTP Ingatlanpont előrejelzései szerint az idei évben kétszer annyi lakás cserélhet gazdát, mint tavaly előtt. Az idei tranzakciószám újra elérheti az "egészséges" 150.000-et. A CSOK 2015. júliusi bevezetése óta megugró hitelkeresletet tapasztalunk, a befogadások volumene július eddig eltelt időszakában az elmúlt hónaphoz képest további 25%-kal emelkedett. Az elmúlt 5 hónap átlagához képest pedig 47%-os a növekedés.

Az ingatlanpiaci sajátosságok miatt a különböző hitelcélokon belül alapvetően a használt lakás vásárlására nyújtott lakáskölcsönök dominálnak, amit tovább erősíthet az e célra is igényelhető "szocpol", mai nevén CSOK júliusi bevezetése. Fokozottabb hitelkeresletet most Budapesten, Nyugat-Magyarországon és a szeptemberi tanévkezdés miatt a felsőoktatási intézményekkel rendelkező vidéki nagyvárosokban tapasztalunk. Az igénylők földrajzi megoszlása tekintetében a főváros alulreprezentált azon kívül nem mutat szignifikáns koncentrációt egyetlen településtípus sem. A fővárosi kerületekben nagyobb arányú az igénylés a külső, családi házas övezetekben. Az igénylők ¾ -e meglévő , míg ¼-e vállalt gyermek után igényli a Családok Otthonteremtési Kedvezményét.

 

Déry Attila MRICS, vezető elemző, Otthon Centrum


A CSOK egy hónapja elérhető, többek között használt lakásvásárlásra is, a nagy várakozásnak köszönhetően mi is komoly érdeklődést tapasztaltunk a vevőink körében az állami támogatások iránt. Az érdeklődők mind vidéken, mind Budapesten nagy számban megjelentek, bár sok esetben az érdeklődésből nem lesz tényleges igénylés, mivel vagy a személyi, vagy az ingatlannal szemben támasztott feltételeknek nem tudnak megfelelni. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint eddig Budapesten csak az érdeklődők 30 százaléka tudtad végül igényelni a támogatásokat, vidéken valamivel jobb ez az arány, 50 százalék körüli. A szűk keresztmetszetet nem is a támogatással is elérhető ingatlan kínálat jelenti, mivel az ingatlanokkal szemben támasztott feltételeket Közép Magyarországon az ingatlanok csaknem 75 százaléka, a nyugati megyékben a kínálat 85 százaléka, a keleti megyékben pedig az ingatlanok 90 százaléka teljesíti, az Otthon Centrum idei eladásai alapján. Ez azt jelenti, hogy a várható további áremelkedés esetén is a kínálat nagyobb része továbbra is támogatható marad.

A támogatások kereslet befolyásoló hatásáról még korai lenne következtetéseket levonni, az ingatlanok értékét és a támogatás nagyságát figyelembe véve az intézkedésnek a vidéki használt lakás piacon várható nagyobb keresletélénkítő hatása. A fővárosban szintén a kínálat nagyobb része elérhető a támogatásokkal, bár a belső, magasabb presztízsű pesti és budai kerületekben már korlátozott azon ingatlanok száma, amelyek megfelelnek a feltételeknek. Az Otthon Centrum eladásait alapul véve még az V. kerületben, illetve a II. kerületben is lehet olyan ingatlant találni, amelyek megfelelnek a feltételeknek, de ezeken a területeken nem ezek az ingatlanok vannak többségben. Az igénylők viszonylag széles körből érkeznek, gyakori, hogy kétgyermekes családok érdeklődnek, vagy egygyermekes, a második gyermeküket tervező családok szeretnénk támogatást igényelni.

A CSOK vidéken várható nagyobb keresletélénkítő hatását az is erősíti, hogy a fővárosban a vásárlások nagy százaléka befektetési céllal történik, ahol nem jellemző a támogatás igénylése , illetve jellemzően második, harmadik számú ingatlanról lévén szó, a vevő sem felel meg a feltételeknek.

ALBÉRLET
kiadó lakás infok
Kiadó lakás - „etikus kisokos”
Az elmúlt évtized vezető befektetési módszere volt a hasznosítási céllal vásárolt ingatlan. A vevők nagy többsége olyan megoldásokat keresett pénztárca és lehetőség függvényében, ahol az ingatlan állapotától függően nem csak a kiadásból, de a lakás értékének hosszabb távú növekedéséből is kamatoztathatta aktuális befektetését.
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról? 
kiadó lakás, budapesten kiadó lakás, albérlet budapesten, albérlet
Az albérlet piac helyzete Budapesten – Interjú Kovács Ildikóval (Student)
Mindig izgalmas időszak az ingatlanpiacon a szeptember környéke, hiszen az iskola kezdete miatt ilyenkor a szokásosnál is jobban felpörög az albérlet piac, főleg a keresleti oldalon. Egy tavalyi – szintén ezidőtájt készített – cikkünkből is kiderült, hogy koránt sincs könnyű dolga a Budapesten albérletet keresőknek, hiszen irreálisan magasra szöktek az árak. Úgy gondoltuk, hogy idén is érdemes megkérdezni egy MIOSZ-os szakembert arról, hogy történt-e valamilyen változás a piacon az egy évvel ezelőttihez képest. Ehhez Kovács Ildikót, a Student Housing budapesti irodavezetőjét hívtuk segítségül. 
albérlet, kiadó lakás, kiadó albérlet
A fél fizetésünk lakbérre megy el
Nyugat-Európában egy átlagos albérlő a jövedelmének mintegy 25 százalékát fordítja lakhatásra, míg Magyarországon ez akár 50 százalék is lehet - közölte az InfoRádió kérdésére az Otthontérkép vezető elemzője. Ditróy Gergely szerint hazánkban továbbra is megközelíti a 90 százalékot azoknak az aránya, akik saját tulajdonú ingatlanban élnek.