Mik a pozitív CSOK változások?

Mik a pozitív CSOK változások?

2016-09-21 14:49:57
Forrás: www.lhc.hu

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Novák Katalin és a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Dömötör Csaba közös sajtótájékoztatón arról számoltak be, hogy több könnyítést is bevezetnek a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésnél, illetve bővült a jogosultak köre is. 


A sajtótájékoztatón elhangzott információk:


•    A CSOK már a tervezőasztalról értékesített ingatlanok esetében is igényelhető
•    CSOK-ot az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra is igénybe lehet venni, ami azt jelenti, hogy például az osztatlan közös tulajdonon ikerházat építőknek nem kell társasházzá nyilváníttatni az épületet
•    a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor, így nem kell megvárni a támogatás folyósításával, amíg az ingatlan társasházzá alakul
•    A magzat 24 hetes korával szemben, most a magzat 12 hetes korától figyelembe lehet venni az igénylésnél
•    25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket függetlenül, hogy azok felsőoktatásban tanulnak-e avagy sem.
•    ha a gyámság már legalább egy éve fennáll, a gyermek gyámja is igényelheti a CSOK-ot, abban az esetben, ha a gyermek mindkét szülőjét elveszíti. Ha a gyámság már legalább egy éve fennáll, akkor ebben az esetben a gyám is igényelhet CSOK-ot. Ez persze akkor lehetséges, ha mind a két szülő elhalálozott. 
•    Fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek, akik szolgálati lakásban élnek, szintén igénybe vehetik a CSOK-ot
•    a jövőben építőközösségek is igénybe vehetik a CSOK-ot
•    nem kell visszafizetnie a támogatást annak, aki az elhunyt igénylő egyenes ági rokonaként, házastársaként vagy élettársaként szerzett tulajdonjogot a CSOK-os ingatlanon

A jogszabály változtatásoknak célja, hogy a támogatást minél több család tudja igénybe venni ezzel is az otthonteremtést hagsúlyozva.

Dömötör Csaba elmondása szerint eddig kb. 70 ezren érdeklődtek a CSOK iránt, akik igénylőként is megjelennek a későbbiekben.  Sőt 10 milliárd forint értékben nyújtottak be ÁFA visszaigénylési kérelmeket, ami azt mutatja, hogy a magánépítkezők élnek ezzel a lehetőséggel.

Amennyiben építkezéséhez, vásárláshoz hitel felvételben gondolkodik és egyenrangú félként szeretne a bankokkal tárgyalni, vegye igénybe profi hitelügyintéző segítségét! 

 

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
újépítésű ingatlan
Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”
Alapvetően a vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen  célra keressük az adott ingatlant. Más szemmel nézünk egy olyan lakásra, amiben  rövid vagy hosszú távon az életünket fogjuk élni, és máshogy a befektetési,  azaz legtöbbnyire kiadási szándékkal vásárolt ingatlanra. Ebben a témában adott  tanácsokat Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke a HIT rádió  hallgatóinak, és most ezeket a tanácsokat osztjuk meg kedves olvasóinkkal is.
lakásárak, Budapest lakás, drága lakás, dráguló lakás
Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.
szakképzett munkaerő, új beruházások, beruházások
Ki fogja felépíteni házainkat, ha mindenki külföldre vándorol?
Hazánkban nyolc év alatt 36 ezer szakképzett munkaerő tűnt el az építőiparból, a vállalatok többsége hivatalosan 4 vagy annál kevesebb munkavállalót alkalmaz. Az ágazati termelékenységben Magyarország az unión belül az utolsók között áll - hangzott el a Közép-európai Egyetemen (CEU) megrendezett Magasépítés 2017 konferencián.
új ház 5%, új ház, új családi ház
5%-os új családi ház ÁFA buktatói (kötelező olvasmány)
Azt gondolhatja az építésztervező, a családi ház kivitelezője, vagy a családi ház építtetője, hogy a 200-220 m2-es nettó alapterületű családi házra 5% ÁFA tartalmat számlázhat.