Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?

Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?

2015-10-01 10:45:24

Már régóta lobbiznak a lakásfejlesztők az újlakásokat terhelő áfa csökkentéséért, hogy a beruházások végre elindulhassanak. A jelenlegi árakon ugyanis egyelőre nem éri meg fejleszteni, pedig a piac ki van éhezve az újlakásokra. Egy esetleges áfateher mérséklésnek köszönhetően azonban már alacsonyabb árszintek mellett is érdemes lehet belevágni a projektekbe. Varga Mihály a mai napon adott nyilatkozatában felvette a lehetőségét az áfacsökkentésnek, ami akár a lakásfejlesztések tömeges beindulását hozhatja. 


Ma reggel egy, a Magyar Időkben megjelent interjú keretében Varga Mihály arról beszélt, hogy a kormány mérlegelheti az újlakásokat sújtó áfa csökkentését. Az egész pontos megfogalmazás szerint:

"Úgy vélem, a későbbiekben a lakásépítések kapcsán is mérlegelheti a kormány a 27 százalékos forgalmi adó csökkentését"

Ezt egyébként az ingatlanpiac különböző szereplői már évek óta szorgalmazzák, amely lökést adhatna a beruházásoknak. A válság előtthöz képest sokat szigorodtak a műszaki követelmények, valamint az építési költségek is emelkedtek, ami azt is jelenti, hogy a korábbi négyzetméterárakon már nem éri meg lakást építeni. Az új lakások ára azonban a lakáspiaci felfutás ellenére még nem érte el azt a szintet, ahol a lakásfejlesztők jelentős száma lépne be a piacra. A beruházók már régóta lobbiznak az újlakásokat terhelő áfa csökkentéséért, mely javítana a projektek profitabilitásán, és így alacsonyabb árakon is lehetővé tenné a beruházások indítását.

Újlakások, ha elenyésző számban is, de azért jelenleg is épülnek, elsősorban azonban olyan helyszíneken, ahol a 27 százalékos áfát ki lehet gazdálkodni a magasabb négyzetméteráraknak köszönhetően, vagyis ahol a kevésbé ár érzékeny vevők vásárolnak. A fejlesztések tömeges beindulásához ugyanakkor vagy a lakásáraknak kell jelentősen emelkedniük, vagy valóban megoldást jelenthet a lakásépítést terhelő áfa csökkentése. A belengetett áfacsökkentés az előbbiek alapján lehetővé teheti az olcsóbb környékeken, mint Budapest külső részein és a vidéki helyszíneken is a lakásépítéseket.

Mennyit jelentene az áfacsökkentés?

Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?
Klikk a képre!

A fenti kalkuláció szerint, jelenleg egy bruttó 300 ezer forintos négyzetméteráron kínált projektet biztosan nem éri meg elindítani egy vidéki vagy egy külső fővárosi kerületben, mivel a bevételek gyakorlatilag még a költségeket sem finanszírozzák, a 27 százalékos áfának köszönhetően ugyanis a fejlesztőnél a 300 ezer forint helyett csak 236 ezer forint marad. Ha azonban az áfa szintjét 10 százalékra csökkentenék, a négyzetméterenkénti nettó bevétel már 272 ezer forintra növekedne. Ezt a nettó bevételi szintet a 27 százalékos áfakulcs mellett most csak 346 ezer forintos négyzetméterár mellett lehet elérni. 
Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?


Az biztos, hogy bár az építési engedélyek száma növekszik, az újlakás-építések továbbra is padlón vannak, tavaly 8360 lakást adtak át, míg a válság előtti évben, 2007-2008-ban ez 36 ezer volt, és az egészséges, ha nem is a sokat emlegetett 40 ezer, de 30-35 ezer lenne. Budapesten a válság előtti években 7-9 ezer társasházi lakás épült, míg idén csak 1200 körül alakulhat a számuk. Az újlakás építők már évek óta másról sem beszélnek, egyfajta rögeszméjükké vált az áfacsökkentés, amiben a lakáspiac problémáinak megoldását látják.

Korábbi vélemények az áfacsökkentésről:

Földi Tibor, 2011.: Magyarországon a környező országokhoz képest, mint Románia és Lengyelország kimagaslóan nagy az újlakásokat sújtó áfakulcs. A 27 százalékos áfa 10 százalék körülire történő csökkentése, vagy az áfa visszaigényelhetővé tétele jelentős keresletnövekedést indíthatna el. Az áfabefizetések ugyanakkor nem csökkennének, mivel a vásárlások növekedése összességében ellensúlyozná ezt a hatást. Ráadásul a fejlesztések beindulása új megrendeléseket indukálna, ami további adóbefizetéseket is magával hozna, miközben javítaná az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkező rétegek körében a munkanélküliségi rátát.

Tavaly ősszel a MÉASZ (Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetsége) készített Új otthonteremtés címet viselő csomagot a lakásépítések segítésére vonatkozóan. Ebben javaslatként szerepel, hogy az élénkítés érdekében a lakásépítésekre 2,5 százalékos kamatozású jelzáloghitelt tegyenek elérhetővé, a kifizetett 27 százalékos áfából 20 százalékpontot lehessen visszaigényelni, és négyzetméterenként 30 ezer forint támogatás járjon a legalább A+ energetikai besorolású lakásokra.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület véleménye szerint az új lakások áfáját 5 százalékra kellene csökkenteni ahhoz, hogy újra beinduljanak az építkezések. Bár ez elég drasztikusnak tűnik, véleményük szerint adóéven belül nem okozna bevételkiesést a költségvetésben. Ezen intézkedés hatására az újlakás-kínálat megtöbbszöröződne.

Portfolio.hu vélemény:


Egyelőre nagyon nehéz következtetéseket levonni Varga Mihály nyilatkozatából, meglehetősen feltételes módban fogalmazott, nagyon sok kérdőjelet felvetve. Az áfacsökkentés véleményünk szerint pozitív hatással lehet az újlakás-piacra, és hozzájárulhat a beruházások minél nagyobb mértékben történő elindulásához. Rövid távon azonban ez a belengetés nem biztos, hogy jót tesz a piacnak. Visszafoghatja ugyanis az már megkezdett projektek esetében a vásárlásokat, az embereket az alacsonyabb árak kivárására ösztönözheti. A fejlesztők is bizonytalanná válhatnak rövidtávon, ami akár szintén a projektek visszafogásában nyilvánulhat meg.

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
újépítésű ingatlan
Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”
Alapvetően a vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen  célra keressük az adott ingatlant. Más szemmel nézünk egy olyan lakásra, amiben  rövid vagy hosszú távon az életünket fogjuk élni, és máshogy a befektetési,  azaz legtöbbnyire kiadási szándékkal vásárolt ingatlanra. Ebben a témában adott  tanácsokat Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke a HIT rádió  hallgatóinak, és most ezeket a tanácsokat osztjuk meg kedves olvasóinkkal is.
lakásárak, Budapest lakás, drága lakás, dráguló lakás
Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.
szakképzett munkaerő, új beruházások, beruházások
Ki fogja felépíteni házainkat, ha mindenki külföldre vándorol?
Hazánkban nyolc év alatt 36 ezer szakképzett munkaerő tűnt el az építőiparból, a vállalatok többsége hivatalosan 4 vagy annál kevesebb munkavállalót alkalmaz. Az ágazati termelékenységben Magyarország az unión belül az utolsók között áll - hangzott el a Közép-európai Egyetemen (CEU) megrendezett Magasépítés 2017 konferencián.
új ház 5%, új ház, új családi ház
5%-os új családi ház ÁFA buktatói (kötelező olvasmány)
Azt gondolhatja az építésztervező, a családi ház kivitelezője, vagy a családi ház építtetője, hogy a 200-220 m2-es nettó alapterületű családi házra 5% ÁFA tartalmat számlázhat.