Családi Otthonteremtési Kedvezmény változásai – ráncfelvarrás a CSOK esetében

Családi Otthonteremtési Kedvezmény változásai – ráncfelvarrás a CSOK esetében

2016-11-16 13:46:36

A 2016 januárban életbe lépett Családi Otthonteremtési Kedvezmény életének 9 hónapja alatt több változást is megért. A kezdeti – rendkívüli szigorú – új lakások vásárlásához, építéséhez kitalált állami támogatás a hónapok során újabb és újabb könnyítő feltételekkel bővült. Ezen változásokról mind a sajtó, mind a pénzintézetek folyamatosan tájékoztatták az érdeklődőket, ügyfeleiket.

Most az utolsó (?) vagy pontosabban a legutóbbi változásról szeretnénk némi képet adni.


2016. szeptember 15-én megjelent a 273/2016. (IX. 15.) Korm. rendelet, ami módosította a CSOK szabályait.

Mi is változott az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatások esetében?

1.    Először is magáról a gyermekről és annak jogi környezetével kapcsolatos változásokkal kapcsolatosan

•    azon gyermekek után lehet igényelni a CSOK-ot akik még nem töltötték be a 25. életévüket. Ez az életkor korábban 20. évben volt maximalizálva és már jelenleg nem feltétel a hallgató jogviszony.
•    Amennyiben a 25 év alatti gyermekek szülője/szülei elhunytak, úgy a gyámot is megilleti az igénylés joga.
•    A születendő magzat a korábbi 24. helyett már a 12. hetet követően gyermeknek minősül.

2.    Az új lakás építés, vásárlás jogi pozíciója

Könnyítést jelent a CSOK igénylésénél, hogy azoknál az új lakás építéseknél, vásárlásoknál is lehet igényelni a vissza nem térítendő támogatást

•    melynek van építési engedélye, de  még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel.

 Ez a változás különösen az új – értékesítés céljára épített – lakás vásárlása esetén volt fontos, hiszen a korábbi jogszabályi előírás csak akkor engedélyezte a CSOK igénylését, ha a lakás már jogilag is elkészült. Ehhez viszont már ki kellett fizetnie a vevőnek a vételár - támogatási összeg nélküli – részét. Ezzel hatalmas kockázatot vállalt az igénylő, ugyanis több esetben előfordult, hogy ennek megtörténte után mégsem kapta meg a CSOK összegét.

•    Építőközösség tagjaként is igényelhető a CSOK
•    Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlannál is igényelhető a vissza nem térítendő támogatás.

Ennek fontos jelentősége van, hiszen az építkezés olyan fázisában, amikor még nem alakul meg a társasház, már igényelhető a támogatás. Feltétele viszont, hogy osztatlan közös tulajdon esetén a használati jogmegosztásban nevesített kizárólagos tulajdona meglegyen.

•    Bővült azok köre a CSOK igénylési lehetőségnél, akik szolgálati lakásban élnek, például a fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek esetében.
•    Csak az az igénylő veheti igénybe a CSOK-ot, aki az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.

3.    Már nem lehet önerő nélkül építkezni?

Amennyiben a támogatott személyek a CSOK rendelet szeptemberi módosítása előtt szerettek volna felépíteni egy 25 millió forintos költségvetésű új házat önerő nélkül, csak a 10+10+5 (CSOK, támogatott hitel, ÁFA –visszatérítés) milliós támogatásból, akkor – megfelelő jövedelemfedezettség és a jogszabályi feltételeknek való megfelelés esetén – ez kivitelezhető volt.

Ez a lehetőség azonban 2016. szeptember 16. után nem lehetséges. A családi otthonteremtési kedvezmény összegének folyósítása új lakás építése esetében, (jogszabályban rögzített kivétellel) a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

2017. január elsejétől az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre igényelhető az arányos összegű CSOK támogatás. A családi otthonteremtési kedvezmény utolsó részletének folyósítására akkor kerülhet sor, ha az új lakás a műszaki állapotára tekintettel a lakhatási igények kielégítésére alkalmas.

A módosító jogszabály külön rendelkezik azon igénylők kérelmére vonatkozóan, akiket korábban az építkezés magas készültségi fokára hivatkozással utasítottak el a pénzintézetek. Ebben az esetben az jogszabályban nevesített díjak felszámítása nélkül, a hitelintézethez intézett nyilatkozat benyújtásával kérheti kérelmének ismételt elbírálását.

Bár az önerőre vonatkozóan nincsen jogszabályi előírás, de mivel készültségi fok alapján történik a folyósítás, ahhoz, hogy normál ütemben lehessen haladni az építkezéssel, legalább 15-20% önerőt célszerű beépíteni.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény változatlanul kiegészíthető piaci kamatozású vagy kamattámogatott hitellel.

Pozitív változás az is, hogy a támogatást az igénylő halála esetén az örökösnek nem kell visszafizetnie.

4.    Milyen gazdasági változásokat generálhat a CSOK módosítása?

A módosítás nem tartalmaz kirívó újdonságot a korábbi Családi Otthonteremtési Kedvezményhez képest. Így inkább finomhangolásról a”húzd meg, ereszd el” mentalitásban „az ereszd el” változatot képviseli. Ezért célszerű az együttes hatását nézni a teljes rendeletnek, melynél figyelembe kell venni az új lakások építésének ÁFA kulcs csökkentését is.

2016 első három negyedévében 5.307 új lakás épült, 14%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 21.414 volt, ami csaknem két és félszerese a 2015. I–III. negyedévinek – áll a Központi Statisztikai Hivatal közleményében.
Ebből

•    az épített lakások száma Budapesten 22, a megyei jogú városokban 29, a többi városban 5,9%-kal nőtt, a községekben ugyanakkor 4,9%-kal csökkent;
•    a természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 49%-ra esett, a vállalkozások által építetteké 41-ről 51%-ra emelkedett;
•    az új lakóépületek között 56-ról 47%-ra csökkent a családi házban épült lakások aránya, míg a többszintes, többlakásos épületekben használatba vetteké 34-ről 43%-ra nőtt.
•    Megnövekedett a kiadott építési engedélyek és bejelentések száma is 2016-ban, mely 21.414 volt. Ez nem egészen két és félszerese, ezen belül Budapesten és a megyei jogú városokban közel háromszorosa az előző év azonos időszakinak.

A KSH adatok szerint megindult az építőiparban egy szerény, de mégis emelkedő lakásépítési tendencia, s ennek egyik kovásza a Családi Otthonteremtési Kedvezmény lehetett.

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
újépítésű ingatlan
Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”
Alapvetően a vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen  célra keressük az adott ingatlant. Más szemmel nézünk egy olyan lakásra, amiben  rövid vagy hosszú távon az életünket fogjuk élni, és máshogy a befektetési,  azaz legtöbbnyire kiadási szándékkal vásárolt ingatlanra. Ebben a témában adott  tanácsokat Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke a HIT rádió  hallgatóinak, és most ezeket a tanácsokat osztjuk meg kedves olvasóinkkal is.
lakásárak, Budapest lakás, drága lakás, dráguló lakás
Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.
szakképzett munkaerő, új beruházások, beruházások
Ki fogja felépíteni házainkat, ha mindenki külföldre vándorol?
Hazánkban nyolc év alatt 36 ezer szakképzett munkaerő tűnt el az építőiparból, a vállalatok többsége hivatalosan 4 vagy annál kevesebb munkavállalót alkalmaz. Az ágazati termelékenységben Magyarország az unión belül az utolsók között áll - hangzott el a Közép-európai Egyetemen (CEU) megrendezett Magasépítés 2017 konferencián.
új ház 5%, új ház, új családi ház
5%-os új családi ház ÁFA buktatói (kötelező olvasmány)
Azt gondolhatja az építésztervező, a családi ház kivitelezője, vagy a családi ház építtetője, hogy a 200-220 m2-es nettó alapterületű családi házra 5% ÁFA tartalmat számlázhat.