Budapest nagy részén esélyünk sincs új lakást venni

Budapest nagy részén esélyünk sincs új lakást venni

2017-01-05 11:11:04

A 2016-os év a lakásárak további emelkedésétől és az új építések beindulásától volt hangos a lakáspiacon, ahol a CSOK keretében nyújtott bőkezű állami támogatások egyre több vásárlót terelnek az új építésű lakások felé. Ezekből azonban egyelőre még mindig nagyon kevés van a piacon, és hiába indították el új projektek tucatjait a fejlesztők, számos fővárosi kerületben továbbra is szinte lehetetlen új építésű lakáshoz jutni.


A Budapesti Lakáspiaci Riport (az Eltinga, az Ecorys és az FHB Index közös vállalkozása) összesen 323 projektben, több mint 10 000 fővárosi új építésű lakásról gyűjtött adatot, melyeket 2016 utolsó negyedévében értékesítettek vagy értékesítésre kínáltak. Mivel több olyan nagy fejlesztő is akad, mely nem hozza nyilvánosságra árait, így az adatbázis nem fedi le teljes mértékben a budapesti újlakás-piacot, de jól reprezentálja azt.

A Budapesti Lakáspiaci Riport által listázott lakások mintegy fele (5800 darab) jelenleg is eladó, ezek adatinak elemzésével próbáltunk meg egy átfogó képet adni az újlakás-piac trendjeiről. Az elérhető adatok alapján az átlagos értékesítésre kínált budapesti új építésű lakás alapterülete 64 négyzetméter. Mintegy 43 százalékukhoz terasz is tartozik, mely átlagosan 18 négyzetméteres, nagyjából 45 százalékuk erkéllyel rendelkezik, melynek átlagos mérete 10 négyzetméter, 7 százalékukhoz pedig átlagosan 96 négyzetméteres kert kapcsolódik.

Budapest nagy részén esélyünk sincs új lakást venni

 

Az új lakások eloszlása a legkevésbé sem egységes az egyes kerületek között, számos olyan része van a fővárosnak, ahol szinte lehetetlen új építésű lakóingatlant vásárolni. Ahogy a fenti ábra mutatja, a legtöbb lakás a 13. kerületben érhető el (a teljes állomány közel 30%-a), de a 11. kerületben is szép számban válogathatunk belőlük. Jelentősebb újlakás-állománnyal büszkélkedhet még a 2., a 3., valamin a 6-10. kerületek, a többi kerületben viszont kevesebb, mint 100 lakásból válogathatnak a vásárlók, sőt a 15., a 21. és a 23. kerületnek a tízet sem éri el az eladó új lakások száma.

Azoknak tehát, akik a külsőbb kerületekben szeretnének új építésű ingatlanba költözni, a legjobb esélyt egy családi ház építése jelentheti. Ha pedig nem sürgős a költözés, akkor érdemes figyelni 2017-ben is a piaci trendeket, hátha újabb lokációkban is elindulnak az építkezések.

ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANOK
újépítésű ingatlan
Mire figyeljünk az új építésű ingatlan vásárlásakor? - „etikus kisokos”
Alapvetően a vásárlás előtt fontos tisztázni, hogy milyen  célra keressük az adott ingatlant. Más szemmel nézünk egy olyan lakásra, amiben  rövid vagy hosszú távon az életünket fogjuk élni, és máshogy a befektetési,  azaz legtöbbnyire kiadási szándékkal vásárolt ingatlanra. Ebben a témában adott  tanácsokat Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke a HIT rádió  hallgatóinak, és most ezeket a tanácsokat osztjuk meg kedves olvasóinkkal is.
lakásárak, Budapest lakás, drága lakás, dráguló lakás
Aki Budapesten akar lakást venni, készüljön fel a legrosszabbra
A budapesti kínálati lakásárak átlagosan már alulról súrolják a lélektani 500 ezer forintos határt - derül ki az otthonterkep.hu legfrissebb elemzéséből, melyet a kínálati árak aktualizálásának apropóján készített. Győr-Moson-Sopron megye a második legdrágább térségnek számít a hirdetési árak alapján. Szintén megfigyelhető, hogy nyílik az olló a legdrágább és a legolcsóbb kistérségek között, egyes esetekben már kilencszeres is lehet a kínálati árak különbsége.
szakképzett munkaerő, új beruházások, beruházások
Ki fogja felépíteni házainkat, ha mindenki külföldre vándorol?
Hazánkban nyolc év alatt 36 ezer szakképzett munkaerő tűnt el az építőiparból, a vállalatok többsége hivatalosan 4 vagy annál kevesebb munkavállalót alkalmaz. Az ágazati termelékenységben Magyarország az unión belül az utolsók között áll - hangzott el a Közép-európai Egyetemen (CEU) megrendezett Magasépítés 2017 konferencián.
új ház 5%, új ház, új családi ház
5%-os új családi ház ÁFA buktatói (kötelező olvasmány)
Azt gondolhatja az építésztervező, a családi ház kivitelezője, vagy a családi ház építtetője, hogy a 200-220 m2-es nettó alapterületű családi házra 5% ÁFA tartalmat számlázhat.