Öt dolog, amit érdemes tudni az előszerződésről

Öt dolog, amit érdemes tudni az előszerződésről

2016-05-24 14:16:56

A jog arra is ad lehetőséget, hogy abban állapodjunk meg egy másik személlyel, hogy egymással később szerződést fogunk kötni. Ilyen esetben beszélünk előszerződésről. Mik az előszerződés megkötésének következményei? Kikényszeríthető-e az előszerződés alapján a szerződéskötés? Lehet-e foglalót vagy más biztosítékot alkalmazni az előszerződésben?   


Szerződéskötési kötelezettség
 

Az előszerződés legfontosabb következménye, hogy szerződéskötési kötelezettséget hoz létre az előszerződést kötő felek között. Ez azt jelenti, hogy az előszerződésben foglalt szerződést, az előszerződésben foglalt feltételek szerint egy későbbi időpontban kötelesek egymással megkötni.
Nem mindig egyszerű az előszerződés megkülönböztetése a többi szerződéstől. Nem előszerződés például, ha a felek abban állapodnak meg, hogy az eladó eldöntheti, hogy a vevő által kötelezően közlendő vételi ajánlatot elfogadja-e. Ebben az esetben nincs szerződéskötési kötelezettség az eladó oldalán, mindössze a vevő oldalán az ajánlattételre vonatkozóan.   

Milyen formában lehet előszerződést kötni?

Az előszerződést olyan alakban kell megkötni, amit jogszabály vagy a felek megállapodása az előszerződés alapján megkötendő végleges megállapodásra előír. Mivel a Ptk. általános szabálya szerint a szerződéskötés nincs meghatározott alakhoz kötve, ezért előszerződést is lehet akár szóbeli megállapodással kötni. Olyan szerződés esetén, ahol a jogszabály írásbeli alakot tesz kötelezővé, ott az előszerződés is csak írásban érvényes. Így például ingatlan adásvételi előszerződést csak írásban lehet érvényesen kötni.

Az előszerződés kötelező tartalma

Az előszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a később kötendő végleges szerződés lényeges feltételeiben. Ha e feltételeket az előszerződés nem tartalmazza, akkor nem tekinthető előszerződésnek. Így nem ingatlan adásvételi előszerződés az olyan megállapodás, amely nem tartalmazza az érintett ingatlan vételárát, vagy legalább a vételár meghatározásának módjára való megállapodást.  

A szerződéskötés kikényszeríthetősége

Az előszerződéssel a feleknek kötelezettsége keletkezik a szerződéskötésre, ami azt is jelenti, hogy a szerződés megkötése akár bírósági úton is kikényszeríthető. A felek bármelyike kérheti, hogy a bíróság a szerződést az előszerződésben foglalt feltételek alapján hozza létre.

Az előszerződés alapján való szerződéskötést csak akkor lehet megtagadni, ha az illető bizonyítja, hogy az előszerződés megkötését követően előállott körülmény következtében az előszerződés változatlan feltételek melletti teljesítése lényeges jogi érdekét sértené, és a körülmények megváltozásának lehetősége az előszerződés időpontjában nem volt előre látható, a körülmények megváltozását pedig nem ő idézte elő, továbbá a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe.


Foglaló az előszerződésben

Az előszerződés is szerződés, így lehet különböző szerződéses biztosítékokat is alkalmazni benne. Így foglaló is kiköthető az előszerződésben annak biztosítására, hogy a felek a végleges szerződés megkössék, vagy akár az előszerződés alapján előlegként fizetendő összeg megfizetésének biztosítására is alkalmazható foglaló.  

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

A megbízható jogi képviselő

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
(1) 266-6621

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

JOGI ISMERETEK
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Kinek a feladata a bérlakás karbantartása?
Kinek a feladata a bérlakás karbantartása?
Az őszi időszakban megnövekszik a frissen megkötött lakásbérleti szerződések száma. A bérleti szerződés megkötése előtt mindenképpen érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a leendő bérlemény berendezései milyen állapotban vannak. A bérleménynek ugyanis vannak olyan részei, amelynek javítási, karbantartási költségei a bérlőt terhelik. Kinek a kötelezettsége a bérlakás karbantartása? Kinek a feladata a bérleményben felmerülő hibák javítása?