Mit értünk know-how alatt?

Mit értünk know-how alatt?

2017-06-15 16:29:48
Forrás:

Az üzleti és  gazdasági életben sokszor hangzik el a know-how kifejezés. Olyan védett  ismeretek tartoznak e fogalom körébe, amelyek adott esetben jelentős vagyoni  értéket képviselnek. Gyakorta egy-egy szabadalom vagy más szellemi alkotás  gyakorlati felhasználása is nehezen képzelhető el a kapcsolódó know-how nélkül.  Mit értünk know-how alatt, és milyen módon használható fel?     



A know-how fogalma

A know-how olyan műszaki, gazdasági vagy szervezési ismeret, tapasztalat vagy ezek összeállítása, amelyet azonosítható módon rögzítettek, és vagyoni értéket képvisel. E védett körbe tartozó ismereteket alapvetően két csoportba szokták osztani: technológiai és az üzleti know-how-k. Az előbbibe tartozik például egy műszaki megoldás felhasználási eljárásnak leírása, vagy egy termék előállításának folyamata. Utóbbira példa egy értékesítési rendszer felépítésére és szervezésére vonatkozó ismeretek halmaza.

Know-how-ról abban az esetben beszélhetünk, ha az ismeret rögzítésre kerül, tehát ezáltal átadható és ellenőrizhető a tartalma. Szintén lényeges eleme a know-how-nak a titkosság. Nem beszélhetünk know-how-ról, ha az ismeret már közkinccsé vált, azaz mindenki számára hozzáférhető. További feltétel, hogy vagyoni értékkel bírjon, azaz pénzben is kifejezhető értéke legyen.

 

A know-how védelme  a Polgári Törvénykönyvben

 

A know-how az üzleti titokkal azonos védelmet élvez a Polgári Törvénykönyv szerint. Ez azt jelenti, hogy ha az ismeret megfelel a know-how jogszabályi feltételeinek, akkor minden további regisztráció vagy eljárás nélkül a törvény védelme alatt áll. Ezzel szemben például a találmányok esetén a szabadalmi oltalom akkor illeti meg az oltalom jogosultját, ha a szabadalmat a megfelelő eljárásban megadták.

A törvény tiltja a know-how jóhiszeműség és tisztesség elvét sértő módon való 

megszerzését, hasznosítását, mással való közlését, illetve nyilvánosságra hozatalát. Aki megsérti know-how-t, azzal szemben a jogosult többféle módon léphet fel. Lehetősége van a személyiségi jog megsértésének következményeit alkalmazni, például követelheti a sérelmes helyzet megszüntetését, és a jogsértést megelőző állapot helyreállítását, a további jogsértéstől való eltiltást, valamint sérelemdíjat is követelhet.

A know-how megsértése nagyon gyakran a tisztességes verseny követelményének sérelmét is jelenti, ezért a jogosult a versenyjogi szabályok szerint is elégtételt kérhet. Például követelheti, hogy a jogsértő szolgáltasson adatot a jogsértéssel érintett áruk előállításában, forgalmazásában résztvevőkről, valamint az ilyen áruk terjesztésére kialakított üzleti kapcsolatokról.  

A know-how-t sértő magatartások természetesen azon túl, hogy súlyosan sértik a jogosult érdekeit, jelentős vagyoni kárt is okozhatnak az érintettnek, amelynek megtérítését szintén követelheti.

A know-how védelme viszont korlátozottabb is, szemben a szellemi alkotásokkal. A védett ismeretre ugyanis nem lehet hivatkozni azzal szemben, aki az ismerethez vagy azt lényegében helyettesítő hasonló ismerethez a jogosulttól független fejlesztéssel jutott. Szintén nem áll fenn a védelem, ha valaki az ismerethez jogszerűen megszerzett termék vagy jogszerűen igénybevett szolgáltatás vizsgálata és elemzése útján jutott hozzá.

 

A know-how-ra  vonatkozó szerződések

 

A know-how vagyoni, pénzben kifejezhető értékkel bíró ismeretanyag, és mint ilyen, átruházható és egyéb módon hasznosítható. Lehetőség van tehát arra, hogy akár ellenérték fejében, akár anélkül, hogy a jogosult know-how-t, a vele járó jogokkal együtt más személyre átruházza. Ennél gyakrabban fordul elő a know-how használatára vonatkozó jog ellenérték fejében való átengedése más számára, amit a licencia-szerződésnek is szokás nevezni. Efféle szerződések gyakran együtt járnak más szellemi alkotások használatára vonatkozó szerződésekkel. Hiszen sok esetben hiába szerezné meg valaki egy találmány használati engedélyét, ha nincs birtokában a találmány használatához, működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges műszaki és egyéb ismereteknek, amik a know-how-t jelentik.

Szorosan kapcsolódik a know-how a jogbérleti vagy ismertebb nevén a franchise szerződéshez is. A franchise szerződés lényege, hogy a jogbérletbe vevő (átvevő) ellenérték fejében jogosulttá válik arra, hogy termékeket, szolgáltatásokat a szerzői jogi vagy iparjogvédelmi védelem alatt álló ismeretek, tárgyak, illetve know-how használatával állítson elő. 

Dr. Szabó Gergely
ügyvéd

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

A megbízható jogi képviselő
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda
info@kocsis-iroda.hu
(1) 266-6621
www.kocsisszabougyved.hu

 

          

JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?