Megállapodási szerződés: ez most megállapodás, szerződés, egyik sem vagy mindkettő?

Megállapodási szerződés: ez most megállapodás, szerződés, egyik sem vagy mindkettő?

2020-04-30 13:38:49

Többször találkoztam már azzal, hogy valaki megkérdezte: „Ez most megállapodás vagy szerződés?” Netalán még olyan is létezik, hogy megállapodási szerződés?Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy melyik mit takar? Itt az ideje, hogy tisztán lássunk a megállapodások és szerződések sokaságában.


Mi a szerződés?

A Polgári Törvénykönyv (rövidítve Ptk-nak hívjuk) tartalmazza a legtöbb szerződésre vonatkozó általános szabályt, a szerződési jog alapelveit. Azért fontos, hogy az általános szabályok találhatók itt, mert egyes szerződés típusokra vonatkozóan más jogszabályban is találhatunk előírásokat. Az alapok azonban a Ptk-ban vannak.

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy

„A szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére.”

Ez így igazán jogászi nyelven van. A részletesebb magyarázatot azonban megtalálhatod ebben a cikkben: Hogyan  jöhet létre egy szerződés? - Úgyis, ahogy nem is gondolnád – 1. rész. Javaslom, hogy nézd meg, sokat segít, hogy valóban megértsd a szerződés lényegét.

Röviden a lényeg:

Szerződésről akkor beszélhetünk, ha azt mindkét fél akarja, és ez az akarat kölcsönös és egybehangzó. Vagyis mindkét felet köti a szerződés. Az, amit a felek akartak, egymással megegyezik, összhangban van.


Mit értünk megállapodás alatt?

A megállapodás különbözik a szerződéstől?

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ami szóban hangzik el, az a megállapodás, amit pedig már le is írnak, az lesz a szerződés. Ez valóban így lenne?

Nos, ez nem így van. Valójában a megállapodás is ugyanolyan szerződés, mint, amit szerződésnek neveznek. Jogilag nincs köztük különbség. Nevezhetünk egy iratot megállapodásnak vagy szerződésnek is. Kétségtelen, hogy a szerződés elnevezés a gyakoribb.


Megállapodási szerződés: akkor ez most  létezik vagy sem?

Miután láttuk, hogy a szerződés és a megállapodás valójában nem két különböző dolog, így már könnyű belátni azt is, hogy „megállapodási szerződés” külön nem létezik. Sőt nem is igen van értelme bármit is így hívni, hiszen ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy „autó gépkocsivezető”, ahelyett, hogy autóvezető vagy gépkocsivezető.

Egy szerződésben a felek mindig megállapodnak valamiben, hiszen anélkül nem jöhet létre szerződés. Nem kell ezt külön hangsúlyozni azzal, hogy „megállapodási szerződés”-nek kereszteljük. Ettől még nem lesz erősebb az, amiben megegyeztek.

Egy szerződést hívhatunk például megbízási, munka, vállalkozási, kölcsön, adásvételi vagy ajándékozási szerződésnek, és még hosszan sorolhatnánk, attól függően, hogy milyen jogviszonyt hoz létre a felek között.

De minden szerződés közös jellemzője, hogy valamilyen megegyezést, más szóval megállapodást tartalmaz. A „megállapodási szerződés” elnevezésnek tehát nincs sok értelme.


Minek nevezzelek, avagy csak az elnevezés  számít?

Fontos, hogy minek nevezünk egy szerződést?

Nincs döntő szerepe, hogy egy szerződésnek mi az elnevezése. Attól, mert egy szerződésnek például azt a címet adják, hogy „vállalkozási szerződés”, még nem biztos, hogy valójában annak is minősül. Miért?

A Ptk. egyik alap rendelkezése, hogy „Az egyes szerződési feltételeket és nyilatkozatokat a szerződés egészével összhangban kell értelmezni.”

Vagyis az dönti el, hogy milyen jogi kapcsolat van a felek között, hogy mi a szerződés tartalma, célja, milyen nyilatkozatokat tettek a felek stb. Ezeket a szerződés egészével összhangban kell értelmezni.

Ha tehát a szerződés egészét tekintve nem vállalkozási, hanem megbízási jogviszony jött létre a felek között, akkor hiába szerepel a papír legtetején, hogy vállalkozási szerződés, önmagában a címe miatt nem mondhatjuk, hogy a felek között valóban az jött volna létre.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd.

 - - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG –  A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

Hasznos  tippek, tanácsok az ÉRTHETŐ JOG Facebook oldalán.

Kövess  bennünket itt is: Facebook, Instagram,  LinkedIn, Pinterest.

JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?