Bírósági szerződésmódosítás – Milyen esetben módosíthat szerződést a bíróság?

Bírósági szerződésmódosítás – Milyen esetben módosíthat szerződést a bíróság?

2017-07-24 18:08:10
Forrás:

Rendszerint a szerződést megkötő feleknek van lehetőségük arra, hogy a szerződésüket közös megegyezéssel módosítsák. A Polgári Törvénykönyv azonban egyes esetekben lehetőséget biztosít arra, hogy külső szereplőként a bíróság módosítsa a szerződést, alakítva ezzel a szerződő felek közötti kapcsolatot.Milyen szerződések esetén lehet szó a bírósági szerződésmódosításról, és melyek a módosítás feltételei?            


Szerződésmódosítás  közös megegyezéssel

Általános szabály, hogy a szerződő felek közös megegyezéssel módosíthatják szerződésük tartalmát, így megváltoztathatják a szerződésből származó jogaikat és kötelezettségeiket is. A szerződés módosítására ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a szerződés megkötésére. Ez például azt jelenti, hogy ha a szerződést jogszabály vagy a felek megegyezése alapján meghatározott formában kell megkötni, akkor a szerződés módosítása is csak ebben a formában érvényes. Így az írásbeli formához kötött szerződés írásbeli megállapodással módosítható.

A szerződésnek a módosítással nem érintett része változatlan marad. A módosítás után a szerződést biztosító kezesség és zálogjog is fennmarad, viszont a kezes és a zálogkötelezett helyzete csak akkor válhat terhesebbé, ha ehhez ők is hozzájárulnak.

Egyoldalúan, tehát a másik fél beleegyezése nélkül csak kivételes esetben van lehetőség szerződésmódosításra. A szerződés tartalmát valamelyik fél egyoldalúan akkor módosíthatja, ha ezt a szerződésben kikötötték, vagy ha erre jogszabály feljogosítja. Például ilyen eset, ha a szerződés vagy jogszabály megengedi, hogy fél a pénztartozásra fizetendő kamatot meghatározott feltételek mellett egyoldalúan változtassa.

Bírósági  szerződésmódosítás

 

A bíróság általi szerződésmódosítás esetén nem a felek konszenzusáról van szó, hanem megegyezés hiányában az egyik szerződő fél által indított peres eljárásról. A szerződés bírósági módosítását csak olyan szerződés esetén lehet kérni, amely a felek között tartós jogviszonyt jelent. Tehát eseti jellegű szerződések esetén a bírósági szerződésmódosítás nem lehetséges.

A bírósági módosítás feltétele, hogy a felek tartós viszonyában a szerződés megkötését követően olyan körülmény állt elő, melynek következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése a fél lényeges jogi érdekét sértené. Ilyen eset lehet például, a gazdasági körülmények előre nem látható és nem kalkulálható, nagymértékű változása, például az előre nem látható nagymértékű infláció.

További feltétele a bíróság általi szerződésmódosításnak, hogy a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előre látható. Feltétel az is, hogy a körülmények megváltozását nem a fél idézte elő, és a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázat körébe.

A bíróság a szerződést az általa meghatározott időponttól módosíthatja, de ennek legkorábbi időpontja a szerződésmódosításra irányuló per megindítása. Tehát a szerződés megkötésének idejére visszamenő módosításra nincs lehetőség. A bíróság a szerződést úgy módosíthatja, hogy a körülmények megváltozása miatt egyik fél lényeges jogi érdeke se sérüljön.

A bírósági  szerződésmódosítás egyéb esetei 

A Polgári Törvénykönyv más esetekben is lehetővé teszi, hogy a bíróság a szerződés tartalmát alakítsa. Erre kerülhet sor abban az esetben, ha az érvénytelen szerződést a bíróság úgy teszi utólag érvényessé, hogy az érvénytelenség okát kiküszöböli. Például ilyen eset, ha a felek szolgáltatásainak értéke közötti feltűnő aránytalanságot a bíróság az ellenérték módosításával megszünteti.

Dr. Szabó Gergely

ügyvéd


A megbízható jogi képviselő

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsisszabougyved.hu


JOGI ISMERETEK
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Mire számíthat az ingatlan tulajdonosa, ha téves az ingatlan-nyilvántartási térkép?
Előfordulhat, hogy az ingatlan tényleges, természetbeni határvonala nem egyezik a térképen található határvonalakkal? Mi lehet a hiba oka? Lehet, hogy téves az ingatlan-nyilvántartási térkép? Mire számíthat ilyen esetben az ingatlan tulajdonosa?
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?