Mi fán terem a függőben tartás ingatlan adásvételnél?

Mi fán terem a függőben tartás ingatlan adásvételnél?

2023-01-23 15:41:27

Ingatlan vásárlásakor sok esetben találkozhatunk az adásvételi szerződésben a tulajdonjog fenntartással vagy a függőben tartással. Korábbi cikkünkben már közelebbről megismerkedtünk a tulajdonjog fenntartással. Most a függőben tartás témakörét vizsgáljuk meg közelebbről.



Az ingatlan tulajdonjogának megszerzése


Ingatlan vásárlása esetén nem elég csak az adásvételi szerződés. Ahhoz, hogy valóban tulajdonossá váljunk a földhivatalnál is be kell jegyezzék a tulajdonjogunkat. Ekkor kerülünk fel az ingatlan tulajdoni lapjára, mint az ingatlan új tulajdonosa.


Ám a tulajdonosként történő feltüntetéshez nem elég, ha azt csak a vevő kéri. Ehhez az ingatlan bejegyzett tulajdonosának is hozzá kell járulnia. A hozzájáruló nyilatkozatot tulajdonjog bejegyzési engedélyként is emlegetik.


Tulajdonjog fenntartás vagy függőben tartás?


Az ingatlan tulajdonjogának megszerzésével kapcsolatban találkozhatunk a tulajdonjog fenntartással vagy a függőben tartással. Ezek akkor kerülnek előtérbe, ha a vevő nem fizeti ki azonnal a teljes vételárat. Természetes igény az eladó részéről, hogy ilyen esetben nem azonnal járul hozzá a vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez.


  • A tulajdonjog fenntartás azt jelenti, hogy az eladó az adásvételi szerződésben a tulajdonjogát a teljes vételár megfizetéséig fenntartja.


  • A függőben tartás esetén a szerződő felek az adásvételi szerződés benyújtásakor arra kérik a földhivatalt, hogy a tulajdonjog bejegyzési kérelmet mindaddig tartsa függőben, amíg nem nyújtják be az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélyét.


Mit jelent a függőben tartás a gyakorlatban?


Függőben tartás esetén a vevő tulajdonjog bejegyzési kérelme az ingatlan tulajdoni lapján széljegyre kerül, amíg az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélyét be nem nyújtják a földhivatalhoz. Ez persze nem tarthat évekig, hiszen a függőben tartásra van egy határidő is, de erről még kicsit később szó lesz. A széljegyen szereplő kérelem, vagyis a vevő tulajdonjogának bejegyzését a földhivatal el sem kezdi, ugyanis vár az eladó hozzájárulására.


Kinek és miért előnyös?


A függőben tartás védi az eladót, hiszen a vevő tulajdonjoga mindaddig nem kerül bejegyzésre, amíg ki nem fizeti a teljes vételárat.

A függőben tartás a vevőnek is előnyös, hiszen biztosítja, hogy a vételár kifizetése esetén tehermentes tulajdont szerezzen, illetve más személy őt megelőzően ne szerezhesse meg az ingatlant. Mindezt hogyan?


Mivel a függőben tartás miatt a vevő kérelme széljegyre kerül, az minden más bejegyzést is megállít. Van ugyanis egy olyan szabály, hogy a széljegyen várakozó kérelmeket érkezésük sorrendjében kell elintézni. Ez pedig igaz a végrehajtási jog bejegyzésére is. Ha a függőben tartott tulajdonjog bejegyzési kérelem után esetleg beérkezne egy végrehajtási kérelem az eladó tulajdonában lévő ingatlanra, bizony az is beállna a sorba és ott várakozna. Amikor pedig bejegyzik a vevő tulajdonjogát, akkor a földhivatal a végrehajtási jog iránti kérelmet el fogja utasítani, hiszen addigra az ingatlan már nem az eladó tulajdonában lesz.


A függőben tartás hátránya


A függőben tartás hátránya maga az idő. Ez a lehetőség nem áll fenn korlátlan ideig. Maximum 6 hónapra lehet kérni.

Ha a rendelkezésre álló 6 hónapos határidőn belül nem kerül benyújtásra az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélye, akkor a földhivatal törli a széljegyet. Így már nem kerülhet bejegyzésre a vevő tulajdonjoga. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy maximum 6 hónapja lesz a vevőnek, hogy kifizesse a teljes vételárat és benyújtásra kerüljön az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélye.


A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vedd figyelembe a cikk megjelenésének időpontját is, mert előfordulhat, hogy a jogszabályok változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak.

ÉRTHETŐ JOG – A jogról könnyedén

www.erthetojog.hu

További hírekért, érdekességekért, kiadványokért látogasd meg az erthetojog.hu oldalt.

Hasznos tippekért, tanácsokért kövess bennünket itt is:

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, YouTube

Ha tetszik az ÉRTHETŐ JOG, örömmel vesszük, ha ezt megosztod velünk.



JOGI ISMERETEK
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Új szabályok önkényes lakásfoglalók esetén
Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy peres eljárás mellőzésével miként üríthető ki az önkényesen elfoglalt lakás. Az Alkotmánybíróság egy közelmúltban hozott határozata következtében 2023. szeptemberétől változások történtek az önkényes lakásfoglalók esetén. Melyek az önkényesen elfoglalt lakás kiürítésének új szabályai?
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Magánokirat vagy közokirat? – A legfontosabb tudnivalók
Gyakran lehet hallani, hogy valamely szerződést vagy nyilatkozatot teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba kell foglalni. Az okiratok egyes típusainak különös jelentősége lehet például az okiratok bizonyító ereje, a szerződések érvényessége vagy végrehajtósága szempontjából. Mit jelent a magánokirat és a közokirat? Mit érdemes tudni az okiratokról?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hogyan örökölhet az élettárs?
Hazánkban is sokan élnek élettársi kapcsolatban. Mégis gyakran csak az élettárs halála esetén merül fel a kérdés, hogy a túlélő élettárs örökölhet-e az elhunyt után. Az élettársnak szűkebb lehetőségei vannak az öröklésre, mint a túlélő házastársnak. Hogyan örökölhet az élettárs?
Kinek a feladata a bérlakás karbantartása?
Kinek a feladata a bérlakás karbantartása?
Az őszi időszakban megnövekszik a frissen megkötött lakásbérleti szerződések száma. A bérleti szerződés megkötése előtt mindenképpen érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a leendő bérlemény berendezései milyen állapotban vannak. A bérleménynek ugyanis vannak olyan részei, amelynek javítási, karbantartási költségei a bérlőt terhelik. Kinek a kötelezettsége a bérlakás karbantartása? Kinek a feladata a bérleményben felmerülő hibák javítása?