Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék

Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék

2022-09-02 12:54:05

Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.


Portfolio
2022. augusztus 30. 09:51


A kedvezményes lakásáfa bejelentési (illetve az építési engedély megszerzésének) határidejének két éves kitolása után


MOST AZ ÉPÍTKEZÉS BEFEJEZÉSÉNEK A HATÁRIDEJE IS KITOLÓDHAT, EZ 2028 DECEMBER 31-IG


- derül ki Varga Mihály Facebook bejegyzéséből. A határidő kitolását az Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, a Pénzügyminisztérium pedig elfogadta és támogatja. A végleges döntést az országgyűlés fogja meghozni. A pénzügyminiszter szerint ez évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél.

Amennyiben a javaslat átmegy a parlamenten (és nincs okunk azt feltételezni, hogy ne így lenne), úgy az 5%-os lakásáfa így minden új építésű lakásra vonatkozik majd, mely 2024 végéig megszerzi az építési engedélyt - vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették - és 2028 végéig befejezik az építését.

A döntés fontos kérdőjelet oszlat el a lakáspiacon. A kormány még július végén jelentette be, hogy folytatódik a sikeresnek bizonyult kedvezményes lakásáfa-program, de eddig nem volt egyértelmű, hogy a bejelentés és az építési engedély megszerzésének határidejével az építés befejezésének határideje is módosul-e.

Mint azt az eredeti bejelentés után elemzésünkben összegeztük: a kedvezményes áfa meghosszabbítása kedvező, mert nem fognak befagyni az új projektindítások - amire egyébként valós esély volt -, a lakosság inkább mer majd magán jelleggel építkezni (generálkivitelező bevonásával) és év végén sem lesz őrületes kapkodás az építészeti tervek és egyéb engedélyeztetések elfogadásakor. Másfelől ugyanakkor a szabályok folyamatos módosítgatása káros hatással is van a lakáspiacra, aminek alapvetően egy kiszámítható szabályozói környezetre lenne szüksége.


Címlapkép: Getty Images

Címkék: építőipar, Varga Mihály, ingatlan, építkezés, évosz, építési engedély, kedvezményes lakásáfa

GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
kiadó lakás
A lakásárak után a lakbérek emelkedése is megállt
Megtorpant a lakbérek több mint másfél éve tartó emelkedése szeptemberben: országosan és Budapesten egyaránt stagnáltak az előző hónaphoz képest. A fővárosban közel negyedével voltak magasabbak a kínálati díjak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. Az országos lakbérindex 18, a budapesti 15 százalékkal haladta meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken azonban 7,9, illetve 11 százalékkal elmaradtPortfolio 2022. október 25. 09:19
lakás piac
Enyhe erősödés a hazai lakáspiacon: ennyi lakás cserélt gazdát a nyár utolsó hónapjában
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 augusztusában, országosan 9748 lakóingatlan cserélt tulajdonost. Ez erősebb ugyan az egy hónappal korábbi mélyponthoz képest, de az előző év azonos időszakánál még mindig 14 százalékkal gyengébb.Portfolio2022. szeptember 01. 15:24
lakás építés
Visszaesett az adásvételek száma a hazai lakáspiacon - Merre megyünk tovább?
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2022 áprilisában, országosan 11 911 ingatlan-adásvétel bonyolódott. A rendkívül erős első negyedév után áprilisban csökkent az ingatlanpiaci tranzakciók száma Magyarországon.Portfolio2022. május 02. 15:05